Лікарка Олена Качур: «Здорова людина – та, яка себе комфортно почуває»

18 Квітня 2023, 10:03
Лікарка Олена Качур: «Здорова людина – та, яка себе комфортно почуває» 2650
Лікарка Олена Качур: «Здорова людина – та, яка себе комфортно почуває»

7 квітня увесь світ відзначав День здоров’я. Ми переймаємось багатьма проблемами, а про свій фізичний стан згадуємо, коли вже, на жаль, геть кепсько. Однак серед найпоширеніших побажань один одному, кажемо: «Буде здоров’я – решта все, додасться». І, дійсно, наявність або відсутність у людини цього найціннішого стану докорінно визначає наше повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Про те, що здоров’я це справжнє багатство розмовляємо із завідувачкою амбулаторії міста Свалява,  сімейною лікаркою Оленою Качур

–  Пані Олено, що Ви, як лікарка, вкладаєте у поняття «здоров’я»? 

–  Здоров’я, перш за все, це той комфорт, в якому людина себе добре почуває. Для кожного він різний, адже ми – не роботи, я це завжди повторюю. Що людина їсть, в якому середовищі живе, навіть яку воду п’є – це все міститься у понятті здоров’я. 

Якщо ми п’ємо екологічно чисту воду, якщо ми готуємо їжу з екологічно чистих продуктів, якщо ми споживаємо нормальні продукти – це вже здоров’я. Який у нас ритм роботи, чи робота пов’язана з ризиком, чи робота пов’язана з нервовим перенапруженням або фізичним надмірним навантаженням – від цього також залежить поняття здоров’я. 

Є люди, які комфортно себе почувають навіть з тиском 180 на 120 і вважають, що вони здорові. А інші, до прикладу, мають 140 на 90, але  некомфортно себе почувають, хоча згідно з міжнародною кваліфікацією це є кордони норми. І, здається, людина здорова, але якщо вона не комфортно себе почуває, значить у неї є проблеми. 

–  Чи часто пацієнти дбають про себе профілактично, а не тільки коли щось турбує чи болить?

–  Дуже мало, насправді. Вони йдуть до лікарів тоді, коли справді болить. У мене були випадки, коли зверталися пацієнти, які самі хотіли здати аналізи, хоча їх нічого не турбувало. Люди просто прагнули дізнатись чи в нормі їхній стан організму. Такі випадки є свідченням справжньої турботи про своє здоров’я. 

–  Наразі перехідний погодній період, організм готується до потепління. Яким чином можна себе загартувати?

–  Так, якраз найбільший сплеск застудних захворювань припадає на весну, коли сонце та погода оманливі. Зранку ніби тепло, але побув на протязі, попив водички і вже захворів. Тому, першочергово, варто одягатись по сезону. Бо ж якщо людина надміру одягається і йде впріла, це не добре.   

Загартовування – це ціла система, яка є дієвою, якщо людина хоче цим займатися систематично. Треба починати приймати душ з теплої води, прохолодної і постійно знижувати температуру. Також важливим є правильне миття рук. А то, буває, потер ніс, далі очі, неправильно помив руки і вже не потрібно, щоб на тебе хтось подихав – сам заніс зараження. Тому головне – дотримуватися температурного режиму, здорового способу життя, праці з помірним фізичним навантаженням. 

–  Як щодо вітамінів?

–  При правильному харчуванні, з овочами й фруктами, вітаміни не потрібні. Але це не стосується того варіанту, коли протягом дня вживаєш тільки батон хліба з маслом чи майонезом – це не є харчуванням. Здорове харчування – це збалансоване харчування, в раціоні якого є і овочі, і фрукти, каші, сік чи компоти з сухофруктів. 

Інколи аналізую, які ж наші предки були розумні й мудрі люди – дотримувались посту. Це дуже розумно придумано. Раніше наші дідусі й бабусі їли м’ясо раз у тиждень і на великі свята. Зате вживали кукурудзу, квасолю, «замішку» і від цього були значно здоровішими. 

Так само корисні прогулянки на свіжому повітрі – для чого нам таблетований вітамін Д, якщо він синтезується через сонячні промені. 

– Які тепер хвороби стали поширеними на Свалявщині?

–  Як і у всій Україні, це серцево-судинні захворювання. Можливо через ковід, до якого ми вже звикли. Дуже зросли випадки онкології. Припускаємо, що це пов’язано з аварією в Чорнобилі. Уже тоді вчені попереджали – спочатку техногенна катастрофа не дасть про себе знати, а наслідки будуть відчутні  згодом. Багато і ендокринних захворювань є. 

–  Основні симптоми по ковіду наразі видозмінилися? 

–  Тепер пацієнти здебільшого скаржаться на першіння в горлі, слабкість, температура може бути, а може і ні. Але першіння в горлі – основне. Люди вже змирилися з ковідом. І якщо користуватися маскою, мити руки, то не такий ковід і страшний. Перша хвиля була найважчою.  

–  Олено Василівно, з якими побажаннями можете звернутися до свалявчан?

– У нас медицина лікувально-профілактична. Від лікаря залежить 5% здоров’я, від пацієнта 95%. Тому раджу дотримуватися здорового способу життя, приходити раз у рік профілактичний огляд в лікаря і не боятися, що у вас щось виявлять. Тим паче, краще вчасно виявити захворювання – медицина зараз пішла дуже вперед, і на ранніх етапах все лікується. Зичу оптимізму! У міру треба працювати і не перевантажуватися, не брати близько до серця невдачі. Тепер і війна, і з роботою не дуже, але так завжди не буде. Якщо будемо оптимістично ставитися до подій, до себе – все в нас буде добре! 

Розмовляла: Ольга МОЛНАР 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024