Моя професія: свалявська лікарка-неонатолог Оксана Лучків

05 Квітня 2023, 18:13
Моя професія: свалявська лікарка-неонатолог Оксана Лучків 2783
Моя професія: свалявська лікарка-неонатолог Оксана Лучків

Неонатологи – перші лікарі в житті кожної новонародженої дитини. Сьогодні, 5 квітня, їхній професійний день. Як відомо, до компетенції неонатологів входить лікування та профілактика низки патологій новонароджених і хвороби, які виникають в перші шість місяців життя дитинки. 

У Свалявській міській лікарні працює неонатологиня Оксана Лучків, яка 29 років невпинно дбає про новонароджених малюків. З нею ми поспілкувалися про специфіку роботи та диво нового життя, а також побачили робоче місце на власні очі.

– У Свалявській лікарні працюю з 1992 року. Під час проходження інтернатури мала спеціалізацію з педіатрії, а з 1994-го почала працювати вже неонатологом. Зізнаюся, навіть не уявляла собі, що працюватиму за цим напрямом, адже бачила себе в медицині педіатром або офтальмологом. Але вийшло інакше (усміхається – авт.). Мій покійний чоловік був терапевтом, а за традицією медиків, дружина в такому випадку мала бути педіатром. Все ж неонатолог іншими словами – це мікропедіатр. 

Оксано Василівно, а які ваші головні медичні рухи під час взаємодії з новонародженими малюками? 

– Спершу оглядаю їх, дивлюсь чи потрібні якісь маніпуляції здійснити, або надати реанімаційну допомогу, в разі чого підключаю їх до кювезу. Зазвичай я присутня в пологовій залі, але в разі нічних пологів не завжди. Мене викликають під час передчасних, патологічних пологів, кесаревого розтину, за потреби в будь-яку годину доби. Не встигаю відновлюватися після робочих змін, бо  четвертий рік працюю одна за цією посадою. Навіть у суботу-неділю приходжу на обхід по палатах. 

Ви не підраховували, скільком малюкам врятували життя?  

– Ні, ніколи, хоча в практиці звичайно бували непрості пологи. Недавно двійня народилася – 1200 і 1300 кг, але «витягли» їх і, слава Богу, діти наразі в мукачівській лікарні перебувають, набрали по 2 кг. 

Як долаєте форс-мажорні ситуації, адже, мабуть, були і летальні випадки? 

– На щастя, за минулі три роки ніхто з немовлят не помер. Звісно, коли таке було, то важко психологічно відійти. Взагалі й при здорових пологах нервуєш, але показати свої нерви у пологовій залі неприпустимо, адже мене не почує ані медсестра, яка асистує, ні лікарі, тому треба тримати себе в руках. 

Як сприймаєте немовлят, адже бачите їх дуже багато, навіть за один тиждень? 

– Вже багато років працюю, а коли народжується нове немовля завжди дивуюся, як вони були створені. Не зрозуміло, як вони могли із маленької яйцеклітини перетворитися у справжню людину. Це ніхто не може пояснити, лише Бог!  

Спілкувалася: Ольга МОЛНАР 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024