«Якщо тварина вакцинована – це 100% гарантія, що вона не захворіє на сказ», – начальник Свалявської ветеринарної медицини Микола Рішко

03 Лютого 2023, 16:27
«Якщо тварина вакцинована – це 100% гарантія, що вона не захворіє на сказ», – начальник Свалявської ветеринарної медицини Микола Рішко 3196
«Якщо тварина вакцинована – це 100% гарантія, що вона не захворіє на сказ», – начальник Свалявської ветеринарної медицини Микола Рішко

Ситуація, яка склалася недавно у Неліпинській громаді бажає кращого. Саме тут на одному з домогосподарств господарі помітили дивну поведінку у собаки, після чого зателефонували до районної ветеринарної служби за допомогою. Експертиза показала невтішний діагноз – тварина померла від сказу. 

На території Неліпинської громади такий випадок зафіксували вперше, але це не привід розслаблятися, бо при контакті з твариною, хвороба може передаватися при дотику та повітряно-крапельним шляхом, а потім і від людини до людини. При невчасному зверненні та вакцинації проти сказу такі випадки закінчуються летально.

Ми поспілкувалися з начальником ветеринарної медицини Свалявського району Миколою Рішком для того, аби дізнатися більше про випадок сказу в Неліпині та проінформувати населення про серйозність цього захворювання.

Пане Миколо, що там трапилося на днях у Неліпині, розкажіть з перших вуст?

– 17 січня об 11 годині дня до мене зателефонував господар  з села Неліпино, що живе по вулиці Мічуріна, та повідомив про захворювання собаки породи лабрадор. На той час собаці було 7 років, вік не надто великий. Я приїхав на місце і обстежив тварину. Пес був дійсно у поганому стані, хитався, і , бідний, не міг навіть їсти, адже рештки їжі випадали в нього з щелепи. 

Довго він перебував у такому стані?

– За словами господаря, декілька днів, а точніше з 15 січня. Правда тоді собака мав більше агресивний стан, був надто збудженим та видавав неприродній для нього гавкіт. Далі, як мені відомо власник пса, звернувся до приватної клініки в місті Мукачево, де собаці було зроблено обстеження та ренгент, а в шлунку було виявлено цвях і будівельну скобу. Тому й подумали, напевно, що це звичайне отруєння від того, що вжив собака. 

Вже на наступний день собака помер, про що мене повідомили близько 11 години.

Що в таких випадках роблять лікарі ветеринарної медицини? 

– Ну процедура не з приємних. Ми відділяємо головний мозок у собаки і відправляємо на експертизу в обласну ветлабораторію, де реєструють ці випадки та дають заключення. Місце де проживав собака дезинфікуємо, якщо є тварини, з якими контактував пес, ми повинні проводити за ними спостереження протягом 10 днів. Якщо людина контактувала з собакою, для неї також обов'язково пройти вакцинацію, що і було зроблено. Тобто станом на сьогодні життю та здоров'ю господарів нічого не загрожує.

Які дії прийняли місцеві ветеринари для того, аби такі випадки в громаді більше не повторювались? Адже вакцинувати всіх тварин у селі справа не з легких.

– На місці працює наш ветеринар, який робить ін'єкції домашнім улюбленцям. Станом на сьогодні ми вакцинували 20 голів малої худоби (себто кішок і собак) по вулиці Мічуріна, де і був цей випадок. Але так, ми маємо вакцинувати всіх домашніх тварин в Неліпині, шкода, що люди не відкривають нам дверей і не підходять навіть до воріт, щоб дати нам можливість пришвидшити вакцинацію. Всі з великим страхом сприйняли цю звістку.

Що робити, якщо людина контактувала з такою твариною, а про сказ дізналася не відразу?

– Негайно звертатися в травматологічне відділення Свалявської міської лікарні до лікаря рабіолога Петра Грабинара, який зразу телефонує нам, аби ми спостерігали за собакою та її поведінкою. Наголошую, будь якою собакою. Безпритульною чи домашньою. Бувають випадки, звичайно, коли господарі заведуть собі «бійцівських» собак, а потім ці ж собаки нападають на них. Сьогодні їздив до речі на один такий виклик на вулицю Волошина, де собака дитину покусала. І хоч  тварина вакцинована та немає жодних симптомів захворювання на сказ, все ж таки варто задуматися над триманням таких агресивних псів у себе вдома, можливо, купляти менш агресивних улюбленців. Бо у Неліпинській громаді, до речі, було три таких випадки, коли собаки нападали на своїх же господарів.

Вакцина є безкоштовною? Куди можна звернутися для консультацій з приводу вакцинації?

– Вакцина є повністю безкоштовною і в достатній кількості. 

Адреси пунктів вакцинацїі: 

Свалява, вул. Лісова, 21, 

Поляна, вул. Духновича, 103, 

Дусино, адмінбудівля колишньої сільської ради, 

Керецьки, вул. Замостянська, 2. 

Працюємо з понеділка по п'ятницю з 9.00 до 16.00 год. Можна також звернутися до мене особисто за номером телефону: 0508699584, якщо є екстрені випадки. Телефонувати можна у будь-яку пору доби. 

Наголошую, сказ – досить серйозне захворювання. Недавно був випадок,  коли переселенка з Маріуполя загинула в Бердичеві від сказу прямо на лікарняному ліжку, лікарі не змогли їй допомогти. Тому вакцинуйте собак і кішок та попереджайте летальні випадки в майбутньому, як тварин так і людей.

За матеріалами газети «Вісті з Свалявщини». 

Довідка: Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. У більшості країн з високою кількістю смертей, спричинених сказом, основними теплокровними тваринами, що розповсюджують захворювання, є собаки.
Час між укусом та ознаками сказу у тварин також називають інкубаційним періодом.
Після укусу інфікованою твариною:
● у тварин, таких, як собаки та коти, проявляють ознаки від 10 днів до 6 місяців від моменту укусу (зазвичай, між 2 тижнем та 3-ма місяцями)
● у великої рогатої худоби, яку часто кусають скажені тварини, це може зайняти від 25 днів до 5 місяців.

Як і у людей, одним із перших ознак сказу у тварин є зміна поведінки. Спокійна тварина може стати агресивною або дуже активна тварина може здатися пригніченою.

Сказ у тварини може проявлятися однією або поєднанням наступних ознак:

❗️тварини можуть здатися розгубленими, неспокійними або агресивними;
❗️прояв дивної поведінки (наприклад: намагання перекусити повітря, зациклений рух по колу, незвично приручене поводження до незнайомців); - тварини можуть спробувати напасти або кусати все, що наближається, включаючи речі, які не є живими (каміння, дерево тощо);
❗️може спостерігатись зміна голосу (наприклад: ви можете помітити зміну висоти та тону подання голосу чи виття собаки);
❗️тварини надмірно виділяють слину;
❗️тварини іноді їдять дивні речі, такі як каміння, бруд або дерева;
❗️спостерігається втрата апетиту;
❗️тварини повністю або частково паралізовані та багато інших змін поведінки.
Якщо Ви підозрюєте чи спостерігаєте прояв будь-який з цих ознак, тримайтеся подалі від тварини. Окрім цього, потрібно попередити інших людей триматися подалі і зв’язатися з місцевою владою (місцевими керівниками, місцевими ветеринарними працівниками або поліцією).

Не панікуйте і не завдавайте шкоди собаці - легко помилитися та сплутати ранні ознаки сказу з іншими хворобами. Якщо ви можете утримувати тварину без небезпеки для себе та оточуючих (наприклад за огорожею) зробіть це перед тим, як звернутися до місцевої влади чи ветеринара.

Якщо ви не можете отримати допомогу від місцевої влади чи ветеринара, ви можете спостерігати за твариною протягом 14 днів (у безпечному приміщенні, надаючи їй їжу та воду та простір для фізичних вправ). Якщо тварина виживе в кінці цього періоду - у неї немає сказу.
Найефективнішим методом контролю сказу є вакцинація. Домашні тварини повинні бути вперше вакциновані проти сказу у віці 3 місяців, а потім - проводити щеплення щороку. Такі дії направлені на захист тварин, а також попередження зараження людей та інших тварин від сказу. Для вакцинації використовується інактивований (вбитий) збудник без жодного ризику для тварини.

Важливий момент: незважаючи на те, що найчастіше джерелом сказу є собаки, їх вбивсто не сприяє запобіганню та контролю за сказом. Кращий спосіб контролю - відповідне поводження з тваринами згідно концепції П’яти свобод ( що передбачений Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження») та регулярна вакцинація. Власники повинні відвозити своїх тварин до ветеринара на лікування, якщо вони хворі або якщо вони травмовані. 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024