Як Свалявська громада прожила 2022 рік

13 Січня 2023, 14:08
Як Свалявська громада прожила 2022 рік 2618
Як Свалявська громада прожила 2022 рік

Минулий рік для Свалявської громади видався досить складним. Початок війни з російськими загарбниками змусив відкласти чимало планів, а натомість поставив перед всіма нові задачі. Наплив вимушених переселенців, організація роботи в умовах воєнного часу, економічні коливання – усе це вимагало швидких, різки, подекуди непопулярних рішень. Як громада прожила непростий 2022 рік, розповіла в. о. Свалявського міського голови Мирослава Скрипинець:

5 листопада 2021 року Свалявський міський голова Юрій Грига склав свої повноваження, і я, як секретар Свалявської міської ради, згідно з вимогами чинного законодавства приступила до виконання обов’язків очільника громади. 

На виконання вимог Конституції України, пунктів 6, 7, статті 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» я, як в. о. Свалявського міського голови, звітую про роботу за період із 5 листопада 2021 року.

Кілька слів про те, у якому стані була Свалявська територіальна громада, коли я приступила до виконання обов’язків Свалявського міського голови.

Станом на 5 листопада на котловому рахунку загального фонду було 4 481 770,95 грн., на котловому рахунку спеціального фонду (бюджету розвитку) – 3 741 538,44 грн.

З перших днів роботи мені довелося невідкладно розв’язувати проблему з утилізацією твердих побутових відходів на території громади. Зокрема, було проведено комплекс робіт на місцевому сміттєзвалищі, яке виявилося в плачевному стані. Під’їзна дорога до нього являла собою кілька кілометрів суцільної багнюки. Не дивно, що спеціалізована техніка ВУКГ не могла туди безпроблемно дістатися. Крім цього, було проведено роботи з впорядкування території сміттєзвалища, оскільки почали бити на сполох мешканці довколишніх вулиць, що потерпали від антисанітарії, зумовленої неналежним утриманням сміттєзвалища.

Було необхідно за підтримки місцевих підприємців, котрі надали благодійну допомогу, попрацювати в режимі пожежної команди. І ми разом успішно впоралися з цим першим для мене викликом на посаді керівника громади.

Читайте також: До і після: як змінилось свалявське сміттєзвалище за останній місяць

Як відомо, Свалявська громада успадкувала від колишнього Свалявського району розгалужену соціальну інфраструктуру. У нас є 27 закладів дошкільної та шкільної освіти, на нашому балансі та утриманні перебуває лікарня, поліклініка, школа мистецтв, стоматполіклініка. Послугами цих установ користуються не тільки жителі Свалявської громади, а й мешканці сусідніх громад. При цьому витрати несе бюджет Свалявської ТГ. 

Міською радою фінансуються видатки з бюджету громади на заклади освіти, культури, зокрема, на зарплати працівників, більшості яких із бюджету Свалявської міської територіальної громади виплачується заробітна плата, а також будівлі, які слід належним чином утримувати також за кошти платників податків нашої громади. 

Зауважте: жодного разу не було заборгованості із заробітних плат працівників дитячих садочків, закладів освіти, комунальних підприємств тощо. бюджетних установ громади. І жодного разу не було припинено енерго- , газо- або водопостачання цих закладів через те, що міська рада заборгувала за енергоносії або невчасно провела закупівлі газу чи електричної енергії.

Рішенням сесії Свалявської міської ради «Про кількісний та персональний склад виконавчого комітету Свалявської міської ради» було затверджено кількісний та персональний склад виконавчого комітету Свалявської міської ради. Виконавчий комітет у новому складі результативно працює. Всі оголошені чергові та позачергові засідання відбулися. 

Міська рада рішенням «Про утворення старостинських округів Свалявської міської територіальної громади» створила два старостинські округи. Для того, щоб провести всі процедури, пов’язані з обранням старост, забракло часу – 24 лютого рф розпочала віроломне вторгнення в Україну. 

За звітний період як керівник громади я провела 5 зустрічей із жителями сіл громади, під час яких було обговорено актуальні питання і спільно знайдено шляхи розв’язання низки проблемних питань.

У січні 2022 року було призначено заступників міського голови – Івана Русина та Михайла Поповича – таким чином, було остаточно сформовано команду, котра взяла на себе відповідальність за стан справ у громаді й реалізацію рішень, прийнятих депутатським корпусом Свалявської міської ради

Читайте також: Сто днів роботи заступника Свалявського міського голови Івана Русина

Читайте також: Сто днів роботи заступника Свалявського міського голови Михайла Поповича

Для виконання нових завдань, на яких я ще зупинюся, знадобилося більше кваліфікованих працівників. Тож міською радою було створено нові вакансії. Станом на 5 листопада у Свалявській міській раді чисельність працівників становила  85 осіб, станом на 1 листопада 2022 року чисельність становить 92 особи. Фактично у листопаді 2021 р. – 70 працівників, у вересні 2022 р. – 80 працівників. 

Виникла необхідність і в утворенні нових відділів. Рішенням сесії Свалявської міської ради було створено відділ з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та мобілізаційної роботи. У лютому 2022 року розпочав роботу працівник відділ інспекції з благоустрою, хоча рішення щодо створення цього структурного підрозділу Свалявської міської ради було прийняте на сесії міської ради 23 червня 2021 р.  

Зміни до структури, штату та загальної чисельності виконавчих органів Свалявської міської ради затверджувалися на сесіях Свалявської міської ради.

За звітний період призначено керівниками: КП «ВУКГ» – Михайла Пітру, КП «Водопостачання та водовідведення» – Віктора Басістова, КНП «Свалявська міська лікарня» – Олександра Фізера, директором Свалявського ЗЗСО №1 – Клару Стегуру

Читайте також: Керівник Свалявського КП водопостачання та водовідведення Віктор Басістов: «Наші найбільш культурні споживачі – пенсіонери»

Перед новопризначеними керівниками постали неабиякі виклики. Наведу тільки один приклад. У перші дні після призначення Михайла Пітри на посаду в.о. директора КП «ВУКГ» йому довелося вирішувати проблемне питання, пов’язане з комп’ютерною технікою. Річ у тім, що попередник залишив новопризначеному керівнику цього комунального підприємства комп’ютери без необхідних у роботі комп’ютерних програм для бухгалтерії. Крім цього, виявилося, що кудись поділася абонентська база підприємства. Тож Михайло Пітра мав невідкладно вийти з цієї штучно створеної кризової ситуації. У результаті – КП «ВУКГ» придбало комп’ютерну техніку на 72 тис. 679 грн. і працівники почали відновлювати «загублені» дані. Хоча і гроші, і час, витрачений на усунення проблеми, можна було використати раціональніше.       

На мій погляд, є два підходи до управління громадою. Вони такі ж самі, як і ті, якими кожен із нас керується у побуті. Треба вибрати між двома концепціями. Одна полягає в тому, що людина керується принципом «я буду економити, отже, зможу менше працювати». Іншу можна коротко описати таким чином: «я буду більше працювати, щоб дозволити собі бажаний рівень витрат». 

Тобто, один шлях – залишити все так, як є, а якщо забракне коштів, то ввімкнути режим економії. 

Інший шлях – заробити більше коштів, щоб не довелося урізати витрати, тобто скорочувати кількість установ, відмовитися від благоустрою території громади, не проводити жодних свят і фестивалів, бо «у бюджеті на це немає грошей».

Отже, наша команда вибрала підхід, за якого ми знаходимо додаткові джерела надходження грошей до бюджету громади, щоб фінансувати і Свалявську школу мистецтв, і бібліотеки, і місцевий історичний музей, і благоустрій проводити, і організовувати фестивалі, і відзначати свята. Це при тому, що суми, необхідні для всього названого вище, суттєво зросли. Ми напрацювали алгоритм дій, який дозволив би додатково залучити до бюджету громади кошти гривень. 

Як результат запроваджених новацій до бюджету Свалявської міської територіальної громади надійшло 82 523,45 грн.(за актами комісії (працівників земельного відділу) + 9 329 грн. (за тимчасові споруди, розваги).

З перших днів роботи як керівник громади я визначила для себе основні принципи роботи.

По-перше, працюватиму над тим, щоби більше ініціативи в плані управлінських рішень було з боку апарату міської ради. 

По-друге, управлінські рішення, що стосуються підприємницької діяльності, ухвалюватимуться за погодженням із представниками місцевого бізнесу. 

Для мене було важливо почути думку кожного підприємця, тому мною було ініційовано проведення круглих столів, на яких разом із представниками бізнесу обговорювалися питання розміщення тимчасових споруд, рекламних носіїв,визначення ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки тощо. Думку місцевої бізнес-спільноти було враховано при розробці проєктів рішень, які виносилися на обговорення депутатського корпусу. Зокрема, таким чином було внесено поправки до проєктів Положення про порядок розміщення тимчасових споруд та оформлення земельних ділянок для розміщення тимчасових споруд (малих архітектурних форм) на умовах земельного сервітуту, а також Положення про Порядок організації виїзної (виносної) торгівлі та надання послуг у сфері відпочинку та розваг на території Свалявської міської ради. 

Наголошую: все, що я, як керівник громади, пообіцяла представникам бізнесу на цих відкритих круглих столах, мною було виконано. Більше того – ці пропозиції були підтримані депутатським корпусом на сесіях міської ради, за що я вдячна обранцям громади. Загалом мною було проведено 4 круглі столи.

По-третє, взаємини міської ради з місцевим бізнесом будуватимуться на принципах прозорості, чесності, об’єктивності. 

У таких випадках заведено говорити, що бізнесмени рівновіддалені від посадової особи. Я б сказала, що для мене вони – рівнонаближені, бо кожен може без усіляких непотрібних формальностей зайти і обговорити будь-які питання, що стосуються ведення підприємницької діяльності на території громади. 

Отже, зараз немає представників бізнесу «своїх» і «чужих». Усі працюють у рівних умовах, ніхто не володіє якимись привілеями. При цьому я, як керівник громади, відкрита для всіх корисних Свалявській громаді ініціатив та ідей, згенерованих у середовищі бізнесу. 

Промовистим свідченням того, що всі без винятку підприємці з 5 листопада 2021 року перебувають в однакових умовах, є взаємини Свалявської міської ради та власників земельних ділянок. Ті з бізнес-спільноти, хто досі не виявив бажання оформити належним чином свою земельну ділянку, зіткнулися з необхідністю це зробити в чітко обумовлені строки. Всім таким підприємцям апаратом міської ради надіслано листи з наполегливою рекомендацією оформити згідно з вимогами чинного законодавства свою земельну ділянку, сплатити належні податки й після цього, як мовиться, «спати спокійно». 

Хочу наголосити: не всім такий справедливий підхід міської ради сподобався. Дехто відчув, що у нього відібрали привілей не платити роками за землю. Варто зауважити: у категорію привілейованих ці громадяни занесли себе самі. А коли міська рада силоміць позбавила їх надуманого статусу привілейованих – негайно образилися. Окремі ображені землевласники  чи землекористувачі почали мститися принциповій команді Свалявської міської ради. Кожен – у свій спосіб. Хто написанням безпідставних заяв-скарг, хто – вкидом у місцеві спільноти соцмереж дискредитуючої, маніпулятивно поданої, інформації. 

Ні мене, ні команду це жодним чином не зіб’є з обраного шляху. Потрібно провести значну за обсягом роботу, щоб навести порядок у сфері землекористування. 

І тут, як кажуть, було би бажання працювати на благо громади. У мене було і таке бажання, і воля — довести справу до логічного завершення. 

Апаратом міської ради на цей час проведено облік близько 900 земельних ділянок  (в тому числі земель комерційного призначення, земель  промисловості, громадської забудови тощо), які використовуються суб’єктами господарювання, закладами, установами та організаціями різних форм господарювання. Під час проведення обліку вказаної категорії земель виявляються факти використання земель без належного оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

Для того, щоб землекористувачі надалі не ігнорували свої зобов’язання щодо належного оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, для можливості нарахування збитків, нанесених Свалявській  міській раді у вигляді недоотримання доходу (орендної плати за землю), рішенням виконкому Свалявської міської ради «Про створення комісії з визначення розміру збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам» було створено відповідну комісію. За час роботи комісії  складено та затверджено на засіданнях рішеннями виконавчого комітету 14 актів про нарахування зазначених збитків на сформовані земельні ділянки на загальну суму 2 млн. 706 тис. 274 грн. 

На цю суму міська рада зможе провести реальні покращення, які інші керманичі тільки декларували. Звісно, структурним підрозділам міської ради довелося активно вже попрацювати й потрібно не менш активно працювати надалі. Наразі проводиться претензійно-позовна робота зі стягнення збитків у вигляді упущеної вигоди.

Не на словах, а на ділі команда міської ради у співпраці з підприємцями-благодійниками продемонстрували, як має виглядати якісний ремонт вулиць. Ключове слово тут – «якісний». Це означає – не тільки полатати вибоїни на дорогах. Це означає – подбати про водовідведення, аби під час сильних злив чи затяжних дощів вода не пошкоджувала відремонтоване дорожнє полотно. Це означає – забезпечити комфорт не тільки водіям, а й пішоходам, облаштувавши зручні пішохідні переходи та тротуари. Це і є господарський підхід до проведення ремонтів вулиць. 

Тендери на поточний ремонт вулиць ми почали проводити, як тільки отримали таку можливість. Перший договір був укладений 28 липня цього року. З того часу було відремонтовано 8 вулиць. Зокрема, було проведено поточний ремонт таких вулиць: Духновича (на ремонт було спрямовано 66 384 грн.), частина вулиці Київської (49 967грн.), частина вулиці І.Франка (49 666 грн.), частина вулиці Лесі Українки (49 815 грн.), частина вулиці Волошина (170 000 грн.), частина вулиці Бистрянської (160 000 грн.), вулиці Борканюка (240 608 грн.), а також площі Головної (240 608 грн.). 

Для ремонту дорожнього полотна вулиці Борканюка підприємці-благодійники надали допомогу в сумі близько 300 тис. грн.

Наприкінці 2021 р. було виконано роботи з влаштування під’їзної дороги до сміттєзвалища. З бюджету громади на оплату цих робіт було спрямовано 42 054 грн.

Всі охочі можуть порівняти цьогорічні ремонти з тими, які за керівництва громадою моїм попередником були проведені. Торік провели ремонти 27 вулиць та доріг і однієї площі. На них було витрачено з бюджету громади майже 2 млн. 400 тис. грн. У тодішнього очільника громади, мабуть, був задум – пропіаритися на цій темі, хоча 28 неякісно відремонтованих вулиць – це, звісно, сумнівний піар. Чи є такі, хто не зауважив, що покладений минулого року асфальт зійшов разом зі снігом цієї весни? А разом із ним розчинилися в довколишньому просторі мільйони бюджетних гривень.

На моє переконання, краще відремонтувати меншу кількість вулиць, але зробити це як слід. 

Безперечно, з перших днів роботи на посаді в.о. Свалявського міського голови я окреслила коло завдань, які необхідно виконати.

Частину з них почали втілювати до дати, котра розділила життя українців на «до» і «після». З 24 лютого 2022 року в умовах воєнного стану на державному рівні було запроваджено певні обмеження щодо фінансування видатків. Тому довелося вносити корективи.

Першочерговим завданням стала підтримка ЗСУ. За активної участі підприємців і волонтерів було передано для потреб ЗСУ 23 одиниці техніки. 

Свалявська міська рада виділили кошти з бюджету розвитку Свалявської міської територіальної громади на реалізацію заходів щодо забезпечення територіальної оброни. Зокрема, рішенням 21-ої сесії виділили кошти в сумі 100 тис. грн. на «Програму організації та забезпечення територіальної оборони, призову на строкову військову службу та військово-патріотичного виховання населення Свалявської міської територіальної громади на 2022-2025 роки» (для ОТЦК); рішенням 29-ої сесії – для фінансування заходів територіальної оборони для військової частини А 7029 – 200 тис. грн.

У перші дні після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну була побудована фортифікаційна споруда на трасі Київ – Чоп, в’їзді до м. Сваляви з боку с. Неліпино. Було організовано облаштування блок-посту на пвороті в село Черник. До цього важливого завдання у сфері забезпечення територіальної оборони долучилися місцеві підприємці, завдяки яким було придбано необхідні матеріали та проведено відповідні роботи.  

Коротко зупинюся на найбільш вагомих завданнях, які вдалося виконати до початку повномасштабної війни, розв’язаної росією проти України, і навіть у складних умовах воєнного часу.

Упродовж звітного періоду було видано 228 розпоряджень Свалявського міського голови, прийнято 368 рішень виконавчого комітету Свалявської міської ради на 25 засіданнях, прийнято 1126 рішень Свалявської міської ради на 17 пленарних засіданнях сесій.  

Міська рада подбала про комфортні послуги для жителів громади.

Зокрема, у відділі «ЦНАП» Свалявської міської ради відкрито робоче місце державного реєстратора, котрий здійснює реєстрацію нерухомості. Це означає, що низку адміністративних послуг жителі Свалявської громади зможуть отримати у Сваляві й не потрібно їздити до сусідніх територіальних громад, витрачаючи час і гроші. Крім цього, домовилися про те, що на першому поверсі адмінбудівлі Свалявської міської ради будуть розташовані службові кабінети головного управління Державної міграційної служби України у Закарпатській області (на умовах оренди). Це теж зроблено для зручності жителів нашої територіальної громади.  

Міська рада поновила роботу закладів дошкільної освіти громади влітку, щойно було отримано відповідний дозвіл (рекомендацію) органів державної виконавчої влади щодо можливості поновлення функціонування ЗДО. Попри те, що це було зв’язане з певними організаційними завданнями, з котрими мав впоратися персонал дитячих садочків, ми пішли на цей відповідальний крок, оскільки знали: відкриті садочки суттєво полегшать життя працюючим батькам, в яких є потреба відводити дитину до дошкільного закладу.

З 1 вересня ЗЗСО Свалявської громади розпочали новий навчальний рік. Для того, аби це стало можливим, потрібно було провести підготовчу роботу, зокрема, облаштувати належним чином укриття для учасників освітнього процесу. Ми й з цим завданням впоралися! 

Було облаштовано укриття в п’ятнадцяти об’єктах. На ці цілі спрямовано 1 млн. 689 тис. 832 грн. з бюджету громади.

Однією із найскладніших задач стало створення умов для першої хвилі переселенців, котрі до Сваляви почали приїжджати у перший же тиждень повномасштабної війни рф проти України. Великою мірою завдяки чуйності, відповідальності та самовідданій праці керівників дошкільних закладів за підтримки підприємців і волонтерів із 25 лютого у стислі строки у приміщеннях міських ЗДО №1, ЗДО №6, Свалявської початкової школи з дошкільним підрозділом були створені умови для тимчасового проживання та харчування внутрішньо переміщених осіб. 

У ЗДО №1 було проведено поточний ремонт, на який було спрямовано кошти із бюджету громади в сумі 125 тис. 749 грн. 

Завдяки  підтримці підприємців-благодійників у ЗДО, де тимчасово проживали  переселенці, було встановлено три душові кабінки та три пральні машини. Після того, як ЗДО відновили свою роботу, вихованці та персонал цих закладів має можливість перебувати у більш комфортних умовах. 

Крім цього, у Дусинському закладі дошкільної освіти було проведено ремонтні роботи та встановлено бойлер. 

Міська рада подбала про комфортніші умови для дітей з особливими освітніми потребами, які відвідують комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр Свалявської міської ради», і створила умови для переміщення цієї установи в адмінбудівлю за адресою м. Свалява, вул. Визволення, 21/2. Крім цього, згідно з відповідним рішенням сесії міськради розмістили за цією адресою частину приміщень комунальної установи «Свалявська школа мистецтв». 

Бюджет Свалявської міської територіальної громади за 9 місяців 2022 року за доходами загального та спеціального фондів з урахуванням трансфертів виконано на 95 відсотків (при плані надходжень – 187 125,6 тис.грн. фактично надійшло - 177 699,1 тис.грн.). У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року надходження зросли на 6 552,8 тис.грн. 

За власними доходами загального фонду бюджет громади виконано на 96,8 відсотка (при плані надходжень – 89 797,4 тис.грн. фактично надійшло -  86 890,9 тис.грн.). У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року надходження зросли на 9 614,0 тис.грн. 

За власними доходами спеціального фонду бюджет громади виконано на 45,5 відсотка (при плані надходжень – 11 970,8 тис. грн. фактично надійшло 5 450,8 тис.грн.). У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року надходження зросли на  550,0 тис.грн. 

Із державного бюджету вчасно зараховано міжбюджетних трансфертів по загальному та спеціальному фондах на суму 85 357,4 тис.грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року надходження зменшено на  3 611,2 тис.грн. 

Свалявською міською радою здійснено фінансування згідно з планом асигнувань на 2022 рік реалізації 24-х місцевих/регіональних програм із бюджету територіальної громади, перелік яких ви можете знайти на сайті міської ради.  

На харчування дітей у закладах дошкільної освіти спрямовано 1 млн. 988 тис.497 грн., з них 1 млн. 120 тис. 611 грн. – кошти, отримані як батьківська плата, 867 тис. 866 грн. – кошти з бюджету Свалявської міської ради. 

На фінансування Програми безоплатного харчування учнів 1-4 класів та учнів пільгової категорії громадян закладів загальної середньої освіти Свалявської міської ради на 2022 рік за звітний період із бюджету громади спрямовано 455 тис. 769 гривень.

Впродовж 10 місяців 2022 року до бюджету від надання в оренду майна комунальної власності надійшло 1 201 965,8 гривень. Для порівняння – за аналогічний період минулого року до бюджету було сплачено близько 400 тис. грн.

У сфері охорони здоров’я міська рада докладає зусиль, щоб підвищити рівень надання медичної допомоги та медичних послуг жителям громади. 

Для ЦПМСД за період з 05.11.2021 р. по 01.11.2022 року виділено кошти в сумі 3 776,4 тис. грн.

 Для КНП «Свалявська міська лікарня» за період з 05.11.2021 р. по 01.11.2022 р. виділено кошти в сумі 7 553,8 тис. грн., з яких 232,3 тис. грн. для реконструкції системи постачання лікувального кисню;

  • 1 800,0 тис. грн. для закупівлі відеоендоскопічної апаратури;
  • 150,0 тис. грн. для співфінансування закупівлі відеогістерорезектоскопа;
  • 200,0 тис. грн. для поточного ремонту.

Активно надходили гуманітарні вантажі від доброчинних фондів та окремих благодійників, що дозволило частково забезпечити міську лікарню ліками та виробами медичного призначення. Краща оснащеність головного медичного закладу громади дасть змогу керівництву КНП «Свалявська міська лікарня» законтрактувати додаткові пакети послуг і, таким чином, заклад отримуватиме суттєво більші суми коштів від НСЗУ.  

За 9 місяців у Свалявській громаді усиновлено 24-ох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це вагомий результат, якщо взяти до уваги, що на Закарпатті загалом зафіксовано 30 усиновлень.

Свалявська міська рада пріоритетного значення надає питанням соціальної підтримки тих мешканців громади, які її потребують. За період з 05.11.2021 по 01.11.2022 р. у рамках програми «Турбота» було виплачено 695 тис. 019 гривень. 

Міська рада відзначила чотирьох учнів закладів загальної середньої освіти Свалявської міської ради, які отримали високі бали під час ЗНО у 2022 році. Їх було нагороджено одноразовою грошовою допомогою у розмірі 10 тисяч гривень.

Трьох спортсменів зі Свалявської територіальної громади за досягнення високих спортивних результатів, утому числі – за призові місця у престижних змаганнях, нагороджено одноразовою грошовою допомогою у розмірі 5 тисяч гривень.

З метою залучення додаткових інвестиційних ресурсів у розвиток Свалявської територіальної громади (в тому числі шляхом використання міжнародних донорських організацій, що діють в Україні) протягом звітного періоду Свалявською міською радою в рамках конкурсних програм (проєктів) подано 10 заявок на участь в інвестиційних конкурсах.

А саме: за оголошеним конкурсом Міністерства трансформації України 16.02.2022 р. подано заявку «Облаштування центру надання адміністративних послуг Свалявської міської ради та віддалених робочих місць у новостворених старостинських округах». Вартість проєкту – 2 466,4 тис. грн.

У рамках програми «Спроможна школа для кращих результатів», що реалізується за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, в напрямку проведення реконструкції та капітальних ремонтів будівель (їх частин), споруд закладів загальної середньої освіти підготовлено проєктні заявки з відповідними пакетами документів, які подано до облдержадміністрації 21.02.2022 р. для розгляду на відповідній комісії:

«Створення сприятливих умов для надання якісних освітніх послуг у Свалявському закладі загальної середньої освіти № 4 з поглибленим вивченням окремих предметів по вул. Верховинська, 89 в м. Свалява (реконструкція будівлі (літ. „Г” - їдальня)” на суму 6 120,638 грн.

«Влаштування сприятливих умов для отримання якісних освітніх послуг у Свалявському закладі загальної середньої освіти № 2 (утеплення фасаду)» на суму 7 003,624 грн.

За проєктом уряду Японії Кусаноне 28.02.2022 р. подано заявку «Придбання ендоскопічно-колоноскопічної стійки з відеофіксацією». Вартість проєкту – 2 006,780 грн.

У рамках оголошеного конкурсу грантів ПРООН для надання підтримки громадянам, вразливим групам населення та особам, що потребують допомоги в Україні спільно з ГО «Сольва Прогрес» 31.03.2022 р. подано проєкт «Покращення умов проживання у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб у Свалявській громаді» вартістю 963,0 тис. грн. (у звʼязку з великою кількістю заявок ПРООН достроково завершила прийом пропозицій для участі в грантовому конкурсі (розпочато конкурс 16.03.2022).

В рамках Програми «U-LEAD» з Європою продовжено участь у Мережі партнерства з муніципалітетом Гульборгсунн (Данія).

З метою розвитку культури та туризму як однієї з провідних галузей економіки громади, покращення туристичного іміджу краю, працівниками міської ради у складі відповідної комісії здійснено обстеження культурних цінностей і предметів по об’єкту пам’ятки архітектури національного значення «Михайлівська церква дерев’яна у Бистрому» 1759 р., сформовано опис культурних цінностей і предметів, які зберігаються на цьому об’єкті. Виготовлено облікову картку та охоронний договір по об’єкту пам’ятки архітектури національного значення «Михайлівська церква дерев’яна у Бистрому» 1759 р. Ці матеріали передано для затвердження Міністерству культури та інформаційної політики України та включення до електронного реєстру пам’яток нерухомої спадщини України.

Для того, щоб вулиці міста мали гарний вигляд, міською радою проводиться озеленення території Свалявської громади. Коштом підприємців-благодійників було придбано, а працівниками КП «ВУКГ» посаджено 35 саджанців тюльпанового дерева на вулиці Шевченка у Сваляві. 

Працівники КП «ВУКГ» регулярно проводять роботи із заміни несправних ламп у ліхтарях вуличного освітлення на сучасні економні LED-лампи. На сьогодні замінено 200 таких ламп у всіх населених пунктах Свалявської територіальної громади.

Крім цього, комунальники встановили 97 нових світильників у Сваляві, зокрема, на вулицях Мукачівській, Соборній (колишній Першотравневій), Верховинській, Сонячній, Головній.   

Міською радою було вжито заходів для того, щоб територія населених пунктів Свалявської громади була прибраною, щоб наша громада, яка прагне розвивати туризм, була комфортною, мала ошатний вигляд. Самотужки жодна міська рада не може цього досягнути. Потрібна співпраця суб’єктів господарювання, жителів громади та місцевої влади. Всі мають відповідально ставитися до навколишнього середовища, підтримувати елементарну чистоту на прибудинкових і прилеглих до будівель територіях.

Дотримання Правил благоустрою контролює відділ інспекції з благоустрою Свалявської міської ради. Фахівцями відділу за період із 7 лютого по 1 листопада 2022 р. складено 11 актів перевірки дотримання законодавства у сфері благоустрою на території Свалявської міської об’єднаної територіальної громади, на підставі яких було видано 7 приписів щодо усунення виявлених умов та причин, що сприяли порушенню Правил благоустрою, порушенню порядку здійснення господарської діяльності суб’єктами господарювання, та складено 12 протоколів про адміністративні правопорушення. 

За звітний період адміністративною комісією при виконавчому комітеті Свалявської міської ради винесено 15 постанов про накладення адміністративного стягнення на загальну суму 13 тис. 209 грн.

Для того, щоб забезпечити безперебійне функціонування комунальних підприємств Свалявської міської ради КП «ВУКГ» і КП «Водопостачання та водовідведення» було вирішено спрямовувати їм дотації з бюджету Свалявської міської територіальної громади. Для КП «Водопостачання та водовідведення» було виділено 1 млн. 310 тис. грн. за період 05.11.2021 по 01.11.2022 р. Для КП ВУКГ в бюджет територіальної громади на 2022 рік передбачено кошти в сумі 8 млн. грн. та протягом року додатково виділено з бюджету кошти в сумі 3 млн. 808 тис. грн.

За період з 05.11.2021 р. по 01.11.2022 р. по КП «ВУКГ» виділено кошти в сумі 13 млн. 356 тис. 700 грн.

Міська рада, йдучи назустріч суспільним запитам та беручи до уваги громадську думку, що виразно сформувалася у перші місяці від початку повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну, прийняла рішення «Про перейменування вулиць та провулків міста Свалява». Таким чином, нові назви отримали вулиці та провулків на території Свалявської громади, що названі на честь російських діячів або мають назви, які асоціюються з російською імперією, росією чи радянською пропагандою

Читайте також: У Сваляві перейменували вулиці: нові назви

Країна-терорист завдала нашим співгромадянам стільки невимовного болю, принесла стільки горя і сліз на донедавна квітучі землі нашої Батьківщини, що Український героїчний народ вирішив раз і назавжди порвати з усім, що б нагадувало  про нав’язану радянською пропагандою так звану дружбу між «братніми» народами. Вже всі пересвідчилися, що росія при теперішньому правлячому режимі – ворог, котрий прагне знищення українців та всього українського. Тож ми як міська влада не можемо стояти осторонь важливих змін у національній свідомості українців, у тому числі – і наших краян. Цілком природне бажання позбутися залишків радянської імперської пропаганди вилилося в те, що українці, у тому числі і жителі Свалявської громади, почали висловлюватися публічно у соціальних мережах, у зверненнях до органів місцевого самоврядування за демонтаж радянських пам’ятників, перейменування вулиць, які носять імена російських діячів. У Сваляві на виконання рішення виконавчого комітету Свалявської міської ради було демонтовано два пам’ятники «Солдату-визволителю». На моє переконання, органам місцевого самоврядування потрібно дослухатися до громадської думки.    

Для організації цікавого змістовного дозвілля Свалявська міська рада у партнерстві з ГО «Культурна платформа Закарпаття» створила умови для розміщення у центрі Сваляви креативного простору «Спільно Кемп», де  проводилися заняття для дітей та підлітків – мешканців Свалявської територіальної громади. Крім щоденних занять і змістовних розваг упродовж червня у «Спільно Кемп», було проведено воркшоп «Перше МузиКування» для юних шанувальників музики, майстер-клас у Свалявській дитячій бібліотеці, під час якого учасники цього заходу мали можливість подискутувати про культурні коди Закарпаття та вчилися записувати сучасний український подкаст. 

Як керівник Свалявської територіальної громади, особисто звертаюся до органів державної влади, міжнародних організацій та фондів задля залучення коштів або благодійної допомоги для потреб жителів Свалявської громади. Це дає результати.

За сприяння радника віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної Сергія Ніжинського та координатора IsraAid Germany Дарії Романенко до КНП «Свалявська міська лікарня» Свалявської міської ради надійшла гуманітарна допомога з Німеччини (ліки та вироби медичного призначення). Спортивний інвентар для учнів закладів освіти як благодійну допомогу отримала Свалявська громада від громадської організації «Культурна платформа Закарпаття» – офіційного представника ЮНІСЕФ. У Сваляві, у греко-католицькій церкві Різдва Пресвятої Богородиці, за підтримки мецената Павла Ганинця відбулися 4 благодійні концерти відомих в Україні та закордоном музичних колективів – Академічного камерного оркестру Закарпатської обласної філармонії, Академічного камерного хору «CANTUS», заслуженого академічного Закарпатського народного хору – для мешканців та гостей Свалявської громади. Вважаю, що такі непересічні події в культурному житті Свалявської громади додають позитивних емоцій. Такий благотворний вплив мистецтва потрібний завжди. А в час, коли ми, українці, переживаємо надскладні випробування – особливо потрібен. 

Користуючись нагодою, хочу подякувати всім меценатам, благодійникам, волонтерам, котрі зробили свій вагомий внесок у спільну праву розвитку Свалявської територіальної громади і для підтримки Збройних Сил України. Ваші пожертви – неоціненні. Вони засвідчують ваше прагнення бути корисними нашій спільній малій батьківщині – Свалявщині, нашій Свалявській громаді та нашій рідній Україні. 

Доземний уклін усім, хто наближає Перемогу України у праведній визвольній боротьбі з російськими загарбниками!              

Я та команда однодумців впевнено дивимося в майбутнє. Зусилля Свалявської міської ради спрямовані на те, щоб домогтися значних перетворень на краще. Ми щодня працюємо для того, аби Свалявська територіальна громада посіла належне їй місце як курортна місцина, куди виявили би бажання приїжджати наші співгромадяни з інших регіонів України та туристи з-за кордону.

Є багато креативних задумок, розроблено відповідні проєкти, які чекають на свою реалізацію. Коли Україна переможе – а я впевнена, що Перемога неодмінно буде за нами – докладу максимум зусиль для досягнення ще більшої кількості позитивних змін у Свалявській громаді. 

Слава Україні!

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024