Нерухомість у Сваляві: інтерв’ю із місцевими забудовниками та ріелторами

22 Грудня 2022, 16:46
Нерухомість у Сваляві: інтерв’ю із місцевими забудовниками та ріелторами 1140
Нерухомість у Сваляві: інтерв’ю із місцевими забудовниками та ріелторами

Будівництво житлових комплексів у час війни в Закарпатті та, зокрема, у Сваляві не призупинилося. Утім, не без цінових підвищень. Ми вирішили поцікавитися якою наразі є ситуація з нерухомістю в Сваляві, які новобудови у процесі будівництва, що більше на часі – купівля чи оренда житла, а також хто серед потенційних покупців – місцеві чи приїжджі. Тож далі на ці теми розмовляємо з основними місцевими забудовниками та ріелторами.  

На певному етапі свого життя зіштовхнувся з проблемою орендувати чи придбати нове якісне житло в Сваляві. Здебільшого в невеликих містах, таких як Свалява, мало хто наважується будувати  багатоквартирні будинки з зв’язку з невеликим ринком збуту. Але я вирішив ризикнути, ось так і розпочалася історія компанії Arena-Bud, заснована мною в 2014 році. Тоді ж розпочав будівництво свого першого житлового комплексу – з невеликого, по сьогоднішніх мірках, багатоквартирного будинку на 20 квартир. Я твердо вірив, що рухаюся у правильному напрямку, що все вийде та вдасться. Саме так і відбулося, моє чуття мене не підвело, згодом всі квартири знайшли своїх задоволених власників, і я почав будувати далі. 

З часом будинки ставали все більші, вищі та сучасніші. В 2021 році розпочав будівництво цілого кварталу, який має назву «Набережний квартал», та складається з декількох секцій багатоквартирних будинків загальною проектною площею близько 16000 метрів квадратних, розрахованого на 240 квартир. За півтора роки  збудовано та майже завершено будівництво двох секцій, що складає  30% від запланованого.  Охочі покупці бронюють квартири наперед, при потребі від себе робимо розтермінування до двох років на виплату, а в окремих випадках і на більше часу.  Тому відсоток заброньованого житла досить великий. 

Вважаю, якщо ми не віримо у свою діяльність, то для чого її робити? Звичайно, віримо і знаємо, що вийде гарно, водночас все для цього робимо. Ми будуємо не тільки будинок, а й виконуємо цілий комплекс робіт – облаштовуємо прибудинкові  тротуари, дорогу, загалом доглядаємо за інфраструктурою. 80% це будівництво, а далі потрібно утримувати відповідним чином, щоб мешканцям будинків було комфортно. 

Штат працівників нашого товариства «Арена Буд Свалява» досить великий та збільшується в усіх напрямках. Одна людина ніколи не зможе зробити значний обсяг робіт, починаючи від маркетингу, завершуючи фізичною роботою, будівництвом, доглядом. Окремо маємо відділ продажу нерухомості. 

Тож, за вісім років нашої діяльності ми збудували, більш, ніж десять  комплексів загальною площею більше 30 тисяч кубічних метрів. Територіально ми знаходимося на західній Україні, де наразі багато тимчасово  переміщених людей і відсоток наших клієнтів наразі збільшився саме не місцевими жителями. Тепер наші покупці здебільшого ВПО – близько 80%, і десь 20-30% це місцеве населення.  

Більшість людей, звісно, орендує житло. Є різні клієнти:  хтось цілеспрямовано бажає купити квартиру, хтось хоче, але немає фінансових статків, відтак орендує. Як правило, це молода категорія покупців. В цілому наш клієнт це людина віком від 30-ти і до 70-ти років. Аналітику щодо статі не проводимо, але здебільшого це сім’ї, які спільно вирішують житлові питання. 

Скажу, що ціни на нерухомість підвищилися не після 24 лютого, як хтось вважає, а в порівнянні з минулим роком. Так, увесь 2021-й рік було підвищення цін на будівельні матеріали по цілому світу, практично у два рази, тобто у межах 10-30%. Наразі маємо прискорену інфляцію, інший курс долара, матеріали здорожчали на 25-30%, навіть у доларовому еквіваленті. Тому із прогнозами, на жаль, житло буде тільки дорожчати.  

У кінці 21-го, на початку 2022-го років ми добудували житловий комплекс «Сольва», що знаходиться у Сваляві. Це невеликий будинок у спальному районі, з комерцією на перших поверхах.  

Також маємо об’єкти по курорту Поляна, це апартаменти для довготривалого проживання, є діючі готелі, для прикладу Arena Apart Hotel який працює з 2020 року, також є об’єкти, які перебувають на етапі будівництва. Це зовсім інший клас будівництва, адже до інфраструктури входять рецепція, ресторан,  басейни та SPA, лікувальні процедури.

З початком війни ми приймали людей, які покинули домівки через бойові дії. У готелі в Поляні проживало в середньому 10-15 % від номерного фонду, тобто від двох до чотирьох номерів надавали безкоштовно. Також харчували людей. Вони були з Маріуполя і жили біля двох місяців. У будинку наших батьків протягом чотирьох місяців мешкали дві сім`ї з Києва, у нашому гостьовому будинку три місяці проживали знайомі товариші.   

Кошти на ЗСУ відправляємо як з бюджету організації, так і особисті. Постійно  передаємо транспорт  на фронтову зону,  беремо участь в зборах коштів – як в Свалявській, так і Полянській громадах. Відгукуємося на потреби у закупівлі  запчастин, палива, інших різних речей. 

У місті Свалява будуємо років сім-вісім. Локація житлового комплексу – «Central house» по вулиці Невського, перейменована нещодавно на набережну. У цьому житловому комплексі 109 квартир. Раніше здійснювали будівництво приватного житла, тепер багатоквартирних будинків у Поляні, Сваляві, Мукачеві, Ужгороді. До речі, поки максимальна кількість поверхів у будинках складає сім, хоча теоретично можна будувати і дев’ять поверхів, якби була наявна пожежна драбина.

Ціни на нерухомість зростали ще до війни, за три-чотири місяці сильно почали рости. Якщо вартість за квадратний метр до війни складала 650 доларів, то тепер 850-900, а подекуди  950 і, навіть, 1000. 

Не можу сказати, що покупці житла тільки переселенці, у мене особисто цей показник складає 50 на 50. Можливо, наші корінні мешканці десь і переважають.  

Будинки, які ще не завершені, на 70% заброньовані. Якщо порівнювати,  то 60 % покупців  місцеві, а 40% переселенці. Переважає купівля квартир, у трьох новобудовах маємо 100 квартир, під оренду йдуть максимум 15-20 однокімнатних квартир.

Телефонують з питань придбання житла здебільшого чоловіки, а точніше сім’ї, бо це ж рішення подружжя. Середній вік клієнтів приблизно 40 років.  

Навесні не змогли здавати переселенцям квартири, бо не було ані одної вільної квартири в наявності. А ось друзі, які від мене купляли квартири, знаю, здавали на кілька місяців безкоштовно. Виділяли неодноразово кошти на різні потреби для ЗСУ, в тому числі на вантажне авто. 

Операції з нерухомістю завжди будуть актуальними, зокрема і в Сваляві. Тут абсолютно нормально жити. В місті загалом багато будують житла, тому розраховуємо на покупців. Тим більше, як би не було з ситуацією в країні, люди переселятимуться на західну Україну й надалі. Однак ціни будуть зростати однозначно, бо і тепер, якщо розпочну будувати ще один будинок з нуля, ціна фундаменту буде коштувати 1000 доларів.  

Агенція нерухомості «Buy House» діє з 2017 року, я займаюся продажем нерухомості по всій області, співпрацюю із забудовниками. 

Вартість  квартир у 2022-му році зросла на 25-30 %, здебільшого це  через підвищення собівартості будівельних матеріалів. Це основні чинники, які вплинули на вартість квадратного метра і, відповідно, будівництва також.  Наразі ціна квадратного метра від 800 до 950 доларів в новобудовах без ремонту, з ремонтом додатково вартує від 150 до 250 дол. за квадратний метр в залежності від того, що бажає клієнт. Підвищення вартості квартир в новобудовах позначилася і на підвищенні ціни квартир на вторинному ринку і вартості  приватних будинків. Квартир на вторинному  дуже мало і пропозиція не задовольняє попит. Ще на початку травня, коли був більший попит на купівлю квартир і відкрили, закритий 24 лютого 2022 року,  реєстр речових прав на нерухоме майно, власники квартир на вторинному ринку продали більшість квартир. 

Утім, якщо брати у порівнянні, незначна частина купляє нерухомість,  орендарів набагато більше.  Наразі існує дефіцит житла для оренди, тому і ціни виросли. До прикладу, однокімнатна квартира тепер буде коштувати 300-400 доларів, будинки 400-500 доларів на місяць. 

Структура клієнтів суттєво змінилася. Раніше Свалява була цікава самим свалявчанам, тепер з’явилися покупці немісцеві. До речі, раніше вони більше купляли квартири в Поляні, хотіли, щоб це був туристичний район, і згодом здавали житло під оренду. Тепер немісцеві клієнти купляють квартири як запасний варіант житла. Свалява зручніша для проживання, ніж Поляна, адже в місті більше розвинена соціальна інфраструктура, більше дитсадків, шкіл, гуртків. Українцям, які приїхали з інших міст подобається, що в Сваляві є більше магазинів, кав’ярень і, так само як в Поляні, в Сваляві є бювети мінеральної води на вулицях Верховинській та Донського. Тобто для тривалого проживання Свалява клієнтам цікавіша.  Звісно мінус це дороги. Буває, покупці цікавляться будинком, який є в оголошеннях на нашому сайті, їдемо на місце оглянути хороший, недорогий будинок, однак він втрачає свій попит у клієнтів, а все через погані дороги. Як помітив, через це купляти будинки в Свалявській ТГ не надто поспішають.  

Мені телефонують здебільшого жінки, відсотків 75, а вже потім разом з чоловіками приходять дивитися на конкретний об’єкт, чоловіки оцінюють технічну складову.  

З початком війни займався волонтерством, де міг там поселяв безкоштовно, допомагав знаходити житло, додому приймав. У той період на комерційній основі, навіть, перестав займатися нерухомістю. Нереально було пояснити людині, яка приїхала із зони бойових дій, що квартира коштує 1000 доларів в місяць. Ціни були космічними і я не хотів брати в цьому участі. У міру сил, намагаюся допомагати ЗСУ. 

Перші угоди із забудовниками розпочав ще у 2015 році і до теперішнього дня наша співпраця продовжується. Протягом семи років інвестував 16 квартир в «Арені Буд», п’ять квартир у вторинному житлі. Хоча, зізнаюсь, не дуже полюбляю квартири у старих будинках. Новобудова це нові комунікації, електрика, сантехніка, відповідний стан під’їздів. А інакше у «вторинці» колись доведеться стикнутися з проблемами ремонту.  

Наразі у Сваляві 9 новобудов.  Проте хочу сказати, що апріорі вільної квартири в місті не існує. Я за перший тиждень війни мав 150 дзвінків, оренда зашкалювала, говорив з одним клієнтом, а ще шестеро телефонували паралельно. До речі, навіть, місцеві з області і цікавились, і орендували житло. Свалява подобається багатьом, кажуть, тут комфортно.  

Переважно клієнтів цікавить оренда. До війни, минулого року, вартість однокімнатної квартири у вторинному житлі в центрі міста, з добрим ремонтом, вартувала у межах 200-250 доларів, максимум 300. У новобудові ж однокімнатна 250-300 доларів, двокімнатна 300-400. Тепер у вторинному оренда однокімнатних 250-300, двокімнатних 300-350; у новобудовах 300-350, і деколи 400, двокімнатних 400-500.  Звичайно, на вартість впливає термін оренди. На чим довший період – тим ціна може бути нижчою. 

Щодо купівлі, то є два види: оплата 50 % з вартості нерухомості, і виплата строком на 2 роки. Минулого року квадратний метр коштував 600 доларів, якщо житло на виплату – 650 дол. Тепер 750 і 800 на виплату відповідно. 

Це не тільки війна внесла корективи щодо цін, а стався стрибок на вартість дизпалива, логістики загалом деякі матеріали підвищились 50 %. Відтак забудовник мусить підвищувати вартість квадратного метра. 

Покупець житла наразі різний, навіть, 70-річні бабусі телефонують. Є молоді сім’ї, люди середнього віку, часто батьки купляють дітям житло. Хоча, звичайно, є клієнти, які просто хочуть порозмовляти. Переселенців навесні поселяли і безкоштовно у знайомих, були різні ситуації…

Розумію, що війна, але не маю сумніву чи страху, постійно фінансую, вкладаю в проекти. Попри все треба робити блага як для оточення, так і для себе. Надіюся, що й надалі будемо працювати. 

Розмовляла: Ольга МОЛНАР 

За матеріалами газети «Вісті з Свалявщини»

Спонсор приємної розмови: кав’ярня-кодитерська «Mirella» 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024