Лікарка-інфекціоністка Ірина Подолей: «У кабінеті «Довіри» плачуть навіть «залізні» чоловіки»

07 Грудня 2022, 12:00
Лікарка-інфекціоністка Ірина Подолей: «У кабінеті «Довіри» плачуть навіть «залізні» чоловіки» 2810
Лікарка-інфекціоністка Ірина Подолей: «У кабінеті «Довіри» плачуть навіть «залізні» чоловіки»

Щорічно 1 грудня згідно з рішеннями Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН, які були прийняті у 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

Станом на 1 листопада 2022 року на диспансерному обліку в Закарпатській області перебуває 1133 ВІЛ-інфікованих осіб, із них 377 – хворі на СНІД. Дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями – 76, в тому числі у 56 дітей діагноз ВІЛ-інфекції знаходиться в стадії підтвердження, а іншим ВІЛ-інфекцію уже підтверджено.

Показник поширеності ВІЛ-інфекції на листопад склав 92,3 на 100 тис. населення проти показника станом на 1 січня – 65,8 на 100 тис. населення. Показник поширеності СНІДу зріс з 23,9 на 100 тис. населення до 30,1 на 100 тис. населення. Ріст показників захворюваності відбувається за рахунок міграційних процесів у державі.

У Свалявській громаді у місцевій лікарні на обліку перебуває десятеро осіб з ВІЛ-інфекцією, з них четверо – діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів. Про це нам розповіла лікарка-інфекціоністка та лікарка кабінету «Довіри» Ірина Антонівна Подолей:

– Серед дорослих пацієнтів – п’ять вимушено переселених осіб. Це і чоловіки, і жінки, навіть, був один пацієнт із знаменитостей, актор. Здебільшого вони зверталися до нас, аби отримати направлення до Обласного центру СНІДу в Ужгороді, де можна отримати АРТ-терапію, тобто антиретровірусну терапію. Пацієнти отримують там безкоштовне лікування і кваліфіковану допомогу.

Загалом до нашого анонімного кабінету «Довіри», як правило, скеровують сімейні лікарі. У своєму медичному арсеналі маємо швидкі безкоштовні тести на визначення інфекції, достовірні на 99%.

Звісно, найкраще здати імуноферментний аналіз крові на ВІЛ. Раніше ми направляли в Центр СНІДу забрану кров, тепер у зв’язку зі станом в Україні це може робити лише приватна лабораторія або ж я скеровую пацієнтів в обласний центр, де вони здають необхідні аналізи. Інфекція передається при вживанні наркотиків через ін’єкції, статевим шляхом, через взаємодію з кров’ю. 

Хвороба може бути прихованою, людина не відразу відчуває її в організмі, і виявити її можна навіть абсолютно випадково. Інкубаційний період – до 10-ти років, одразу вона не проявляється.

Зокрема людина може схуднути, спостерігається збільшення лімфовузлів, часте підвищення температури протягом місяців – відтак підозрюємо можливу наявність невтішного діагнозу. Спочатку мені було важко було говорити пацієнтам за встановлений діагноз, шкодувала їх. Реакція, звісно, у людей була з конкретною депресією. Особливо мені запам’ятався молодий пацієнт-чоловік.

Усі його знали як гордого й різкого, але коли виявилося, що він позитивний на інфекцію, то розплакався прямо у моєму кабінеті. 

Це було дуже неочікувано. Тепер він приходить на огляди. Як-не-як недужі пацієнти змиряються згодом і живуть, навіть дітей народжують. Головне – не робити перерви у вживанні препаратів.

Діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, також перебувають на обліку, але це не означає, що вони обов’язково інфіковані. Щороку перездають аналіз крові та можуть мати зміни на краще, в більшості все добре. Утім, за потреби, дітки теж приймають сиропи і відповідні препарати. Уже під час вагітності визначаємо, чи можлива інфекція в дитини, тому обов’язково всім вагітним і призначають аналіз на ВІЛ, гепатити В і С. До речі, хворіють не лише представники ромського населення, як побутує міф.

Відзначу, що особливо для профілактики в наш кабінет «Довіри» звертається молодь, в школах більше говорять за ВІЛ-СНІД. І молоді люди, в разі статевого контакту, бажають перевіритись. 

Заодно роз’яснюю їм щодо наслідків невпорядкованих статевих відносин. ВІЛ-СНІД – це не вирок, бо якщо дотримуватись постійної терапії, людина живе довго. Ця хвороба підступна і проявляється у комплексі з іншими. Саме тому потрібно спостерігатися у лікарів. Бо ж насправді, зазвичай, пацієнти помирають від різних приєднаних хвороб, зокрема туберкульозу, гепатитів, онкології.

Якщо виникає потреба, ми всіх закликаємо звертатися за консультацією у кабінет 326 поліклінічного відділення Свалявської міської лікарні. 

Подібні кабінети «Довіри» функціонують по всій області, де всі люди без обмежень і за бажанням можуть пройти обстеження на наявність ВІЛ-інфекції, отримати кваліфіковану консультацію та направлення для безкоштовного лікування.

Підготувала: Ольга МОЛНАР

Спонсор важливої розмови: кав'ярня-кондитерська «Mirella».

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024