У Сваляві вшанували працівників культури та аматорів народного мистецтва

11 Листопада 2022, 18:13
У Сваляві вшанували працівників культури та аматорів народного мистецтва 1083
У Сваляві вшанували працівників культури та аматорів народного мистецтва

Творчий захід приурочений до Всеукраїнського Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва, який, починаючи з 2014 року, щорічно відзначаємо 9 листопада, відбувся у Свалявському Будинку культури. 

Щиро подякувати людям, які своєю працею не тільки відроджують духовні скарби нашого краю, дбають про культурний розвиток держави, а й підтримують патріотичний дух мешканців нашої громади в умовах повномасштабного воєнного вторгнення завітали начальниця відділу освіти, молоді спорту та культури Свалявської міської ради Альона Куштан та головний спеціалістка установи Наталія Ладані.

Культура і мистецтво – найбільші скарби для нашої Української держави. Вони поєднують ті національні надбання, що склалися у нашого народу протягом віків і які сьогодні об’єднують, консолідують та гуртують українців як єдину національну спільноту, чиєю мужністю нині захоплюється мільйони людей у всьому світі. Тож нехай культура і далі зміцнює і гуртує нашу громаду у нелегкий час випробовувань і боротьби для утвердження заможної і духовно багатої України, а день вашого професійного свята відгукнеться у ваших душах гордістю за рідне слово, рідну пісню, рідну культуру! Нехай втілюються у життя ваші мрії і сподівання, тішить людей мистецтво, а гармонія і краса, яку ви творите, наповнюють наші серця в ім’я миру, злагоди і любові – мовила до присутніх Альона Куштан.

Про ниву працівників культури й аматорів народного мистецтва, яка завжди встелена добрими духовними плодами, новими здобутками і високими досягненнями, говорила у своєму вітальному слові головна спеціалістка відділу освіти, молоді спорту та культури Свалявської міської ради Наталія Ладані:

Шановні культпрацівники, ще раз від усієї душі, від щирого серця вітаємо вас з професійним святом! Нехай відгукнуться вдячністю ваші діла, а Всевишній береже кожного з вас у своїй благодаті, родинному затишку та здоров’ї! Творчого натхнення і життєвих перемог!

Зичливі слова вітань та побажань мирного неба, достатку й злагоди на адресу людей, що, зігріваючи теплом своєї душі, навіть в будні творять для нас свято, лунали цього дня і з уст Почесного громадянина м. Свалява Василя Шетелі та завідувачки Свалявської публічної бібліотеки Марії Бітлянин. 

У своїй промові Член Національної спілки журналістів України, громадський діяч та почесний свалявчанин наголосив на необхідності зберігати і примножувати не тільки духовні криниці народної творчості, а й зберігати та зміцнювати матеріальну базу культурних та клубних установ, розташованих на теренах Свалявщини, ну а бажаючи процвітання й добробуту, пані Марія навіть презентувала директору Свалявського БК грошове дерево:

Символічно, що Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва календарно пов’язаний із Днем української писемності та мови, адже саме мова через слово, усне й друковане, є джерелом духовності й вікової мудрості, до якого громадськість своєю працею долучають й працівники бібліотек. Саме тому бути присутньою на вашому святі для мене – особливо почесно. Тішуся, що високу місію єднання українського народу у його культурній самобутності бібліотекарі, митці-професіонали та аматори народної творчості виконують разом. Пліч-о-пліч щоденно працюємо ми задля культурного збагачення нації і всі ці роки працівники мистецької галузі Свалявщини доводять, що представники бібліотечних установ завжди можуть розраховувати на їхнє дружнє плече. Отож дозвольте щиро привітати вас, дорогі друзі з днем культурного працівника! Живіть, творіть та радуйте усіх мистецькою неповторністю! – мовила Марія Бітлянин.  

Яке ж мистецьке свято може обійтися без самого мистецтва? Своєю пісенною творчістю шанувальників та гостей свята радували учасники аматорського народного вокального ансамблю «Чарівниця» Будинку культури Свалявської міської ради, що презентували публіці українську народну пісню «Якби я мала крила орлині», «В’язанку українських народних пісень» (обр. О. Токар) та «Моя Україно!» (сл. Т. Зелінкіної, муз. І. Білика).

Ну а інструментальною родзинкою заходу стали композиції у виконанні уродженця Свалявщини та випускника Свалявської ДШМ музиканта віртуоза Віктора Кабеєва.  

Відтак грамотами за сумлінну працю вагомий особистий внесок у розвиток духовної культури Свалявщини, збереження традицій рідного краю, популяризацію високого мистецтва було удостоєно директора Свалявського будинку культури Василя Плоскіну, методистку Свалявського БК Нелю Алексанич, учасницю народного вокального ансамблю «Чарівниця» Тетяну Мартін, завідувачку клубу с. Плав‘є Юлію Павлович, директорку Будинку культури с. Дусино Марію Поцко, керівника народного аматорського циркового колективу «Едельвейс» Віктора Ясовича.

Завершальною крапкою святкового дійства стали щирі слова подяки директора Свалявського БК Василя Плоскіни, котрий справедливо зазначив:

Незважаючи ні на що, ми працюємо кожен на своєму місці, виконуємо своє завдання організатора дозвілля на селі, вчимо нові пісні та пишемо сценарії. Бо і треба жити так, щоб яснілося радістю на душі, щоб веснілося і в старості, щоб, не зважаючи на всі негаразди, були свята!

Авторка: Наталка СОЛЬВА

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024