СПЕЦПРОЄКТ: Як харчуються свалявські школярі

26 Жовтня 2022, 12:37
СПЕЦПРОЄКТ: Як харчуються свалявські школярі 2185
СПЕЦПРОЄКТ: Як харчуються свалявські школярі

З 1 січня 2022 року в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська

Над розробкою меню працював відомий кулінар Євген Клопотенко, який популяризує здорове та якісне харчування: менше цукру, солі, хліба, жирів та субпродуктів. 

Що змінилося в шкільному меню

Рекомендоване меню для шкільних їдалень, яке розробив Євген Клопотенко, містить 160 страв. Згідно рецептур, запропонованих кулінаром, є кілька нововведень у приготування їжі для дітей. Так, до прикладу, він рекомендує поступово зменшити використання солі та цукру, давати учням цільнозерновий житній або пшеничний хліб,  картоплю як окрему страву пропонувати не частіше 2 разів на 5 днів, м'ясні страви комбінувати з овочевими гарнірами та салатами, какао, чай та сік вживати без додавання цукру та підсолоджувачів.

Окрім цього, згідно нового меню дозволяється використовувати будь-які сезонні овочі, а також заморожені та інколи квашені, але відварювати овочі потрібно в день приготування страв. Також відтепер заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів. 

А ще у запропонованому меню тепер є такі страви, як лобіо, фріттата, курячі нагетси, а також деякі традиційні українські: банош, полтавський борщ тощо.

«Моє завдання було у тому, щоб діти повернулися до їдалень і почали їсти, щоб це було смачно. Це найголовніший мій критерій. Я робив їжу смачною і модною, бо якщо вона буде не модною, то діти відмовлятимуться. Нам потрібно створювати конкуренцію чипсам. Окрім того, я вводив у меню також страви української кухні, бо хочу, щоб діти їли українську їжу, а не лише світову чи радянську», – пояснює Клопотенко.

Однак нове меню викликало незадоволення у батьків, мовляв, діти не готові їсти те, що пропонують, адже звикли до смажених котлеток та солодкого чаю. 

Ми вирішили подивитися на власні очі, чим же годують учнів у школах Сваляви, тож вирушили у подорож шкільними їдальнями.

ШКОЛА № 1: Борщ, рис із курячим філе та бурячок

У Свалявській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 1 ім. Масарика їдальня знаходиться у окремому приміщенні. Як розповіла директорка навчального закладу Клара Стегура, приміщення потребує ремонту, проте наразі зробити його немає можливості. Попри це у їдальні дуже чисто та охайно. На стінах – казкові малюнки, а на столах стоять серветниці, зроблені самими учнями. 

На вході облаштований куточок зі зручними умивальниками та засобами для миття рук, тож за гігієною тут стежать.

Як розповіли працівниці їдальні, правил приготування їжі за новими вимогами дотримуються, хоча не всі діти до неї уже звикли. Замість смаження готують переважно на пару або ж тушкують страви. У день наших відвідин на учнів якраз чекали свіженький борщ, рис із підливкою з курячим філе, салат із буряка, хліб та чай.

У їдальні нам також розповіли, що мають розроблене щоденне меню на цілий місяць, при чому воно досить різноманітне і страви дуже рідко повторюються. Тож діти отримують повний запах поживних речовин у різних стравах. 

Зокрема у цьому меню ми побачили окрім традиційних пюре та борщу також і суп молочний рисовий, бефстроганов з вареної яловичини, макарони з соусом болоньєзе, чаховілі з куркою печеню по-домашньому зі свинини, багато круп та салатів зі свіжих овочів.

Як розповіла очільниця школи Клара Стегура, діти, які не харчуються шкільною їжею також можуть прийти зі своїми ланч-боксами до їдальні та пообідати тут.

ШКОЛА № 2: Борщ, макарони з соусом болоньєзе та салат з моркви

У Свалявському закладі загальної середньої освіти № 2 їдальня невеличка, але чистенька. Ми потрапили якраз на час приготування страв. Увесь посуд розставлений по місцях акуратно і за правилами. На окремому столику стоять щоденні проби страв. Як розповіли працівниці їдальні, їх щодня лишають для того, аби мати докази, що всі страви – свіжі та готуються з якісних продуктів. 

З початку року заклад також перейшов на нові рецептури, рекомендовані Євгеном Клопотенком. Як зауважують працівниці їдальні, звісно, не всі дітки відразу сприйняли це добре, адже звикли до смаженої їжі, а згідно нового меню м’ясо та котлети готуються на пару або ж тушкуються, так само, як і риба. Проте помаленьку перелаштовуються.

Зараз у раціоні школярів багато свіжих овочів та зелені, а також різноманітних круп. З фруктів дітям зараз дають яблука та апельсини, а з напоїв – чаї з лимоном або ж фруктові, напої з сухофруктів. 

Поки ми розмовляли, до їдальні зайшов учень та попросив склянку води. Як зауважили в школі – це ще одна вимога нової програми харчування – дитина повинна мати доступ до води протягом всього навчального дня. І цієї вимоги тут дотримуються. 

Харчуються у шкільній їдальні діти пільгових категорій, а також за окрему батьківську плату. Вартість повноцінного обіду становить 30 гривень. Проте і ті дітки, які приходять зі своїми ланч-боксами, без проблем можуть пообідати у приміщенні їдальні.

ШКОЛА № 4: Молочний суп, макарони з болоньєзе та овочевий салат

Огляд їдальні Свалявського закладу загальної середньої освіти № 4 з поглибленим вивченням окремих предметів провела його очільниця Вікторія Туряниця. Керівниця школи розповідає, що наразі приміщення потребує капітального ремонту. 

– Ми подавалися на різні проекти, але голосів наших обласних обранців не вистачило для того, щоб  нам виділити кошти на капітальний ремонт. Напередодні повномасштабної війни мені обіцяли, що ми отримаємо фінансову підтримку, але розпочалась війна, і все заморозилося.  Кошторисно-проектна документація була розроблена на 5,5 мільйонів гривень. Тож зараз ми підтримуємо «життя» їдальні у межах наших можливостей, – розповідає директорка.  

Хоча всередині приміщення ремонту фактично немає, проте зі слів Вікторії, тут повністю змінено електричну проводку, є невеличкий буфет та щоденно готують їжу на 94-х учнів –  це 60 учнів, які харчуються на платній основі, та 34 на пільговій. Також у їдальні було встановлено нові умивальники, вітрину з підігрівом – марміт, щоб підігрівати їжу перед тим як її подавати дітям, а ще було встановлено жарові шафи.

–   Сьогодні дітки поїли трішки швидше, ніж зазвичай, бо майже півтори години просиділи в укритті  під час тривоги. Сьогоднішнє меню складалося з молочного супу з рисом, макаронів та соусу болоньєзе, овочевого салату, хліба, соку та яблука, – каже очільниця навчального закладу.

Як розповіла працівниця їдальні, після того, як ввели нове меню, дітки стали більше їсти, люблять як і молочне, так і супи та борщі, які ми готуємо, і гречку, і рис, і булгур із свининою, філе куряче,  салатики. Також в меню є фрукти – це яблуко, або апельсин, банан. Одним словом, учні отримують повноцінне корисне харчування.

Свалявська гімназія №1: Рисовий суп, макарони з болоньєзе та салат із овочів

Як розповіла очільниця Свалявської гімназії № 1, що на «Бистрому», Мирослава Левко, зараз  у шкільній їдальні харчується багато дітей.

– Більшість дітей харчуються за батьківську плату. Буває таке, що з сім’ї навіть по двоє та троє дітей записуються, – каже директорка закладу. – В середньому в нас харчується 26 дітей, з них 16 – за пільговою категорією. З початку навчального року шкільною їдальнею користувалося 39 дітей, це були учні вимушених переселенців, які згодом повернулися до міст, де вони проживали раніше.

Як розповіла головна кухарка їдальні, до меню по Клопотенку в неї є певні зауваження:

–  Я працюю тут кухаркою вже 40 років. Не дивлячись на те, що меню змінилося в кращий бік, інколи все ж таки задумуєшся, чи варто подавати овочевий салат з молочним супом?  Але ми будемо розмовляти з очільницею освіти, щоб якось всередині скоригувати меню. Ми не будемо відходити від основних страв, але якщо сьогодні є молочне, то щоб салат з овочами не подавати разом із солодким соком, адже воно ніяк не гармонує, – розповідає жінка.

– У нас є дітки, які мають алергію на певні продукти то, буває, батьки запитують, що сьогодні у нашому меню, тому в той день, ми виключаємо для них цю їжу, – додає пані Мирослава.

Також у приміщенні для харчування стоять сучасні холодильники, які заклад отримав минулого року, у них зберігається м’ясні та молочні продукти. А ще у школі є еко-коробки для сортування сміття.

Школа № 3: чиста їдальня та салат із бурячка


У Свалявському закладі загальної середньої освіти № 3 нам відмовились надавати інформацію про меню, аргументуючи, що журналіст не мав при собі санітарної книжки та відповідного одягу. Проте зауважимо, що ми не заходили у приміщення харчоблоку, а, як і у попередніх школах, просили зробити нам фото. Однак навіть розповісти про те, що їстимуть учні в той день, в навчальному закладі не захотіли. 

Проте, ми побували у приміщенні їдальні – воно охайне та чисте, місць для учнів достатньо. Їжа якраз готувалася і по порціях вже був розкладений салат із буряка. Посуд чистий, а працівники їдальні дотримуються усіх норм гігієни, адже працюють у відповідній робочій формі та в головних уборах.

В чому полягала проблема розповісти, що готують учням на обід – невідомо. Сподіваємось, що усіх норм по приготуванню страв у закладі дотримуються.

***

Висновок: У всіх їдальнях свалявських шкіл ми побачили чистоту та дотримання санітарно-гігієнічних умов. Звісно, шкільне меню суттєво відрізняється від колишнього, тому й смакує не всім діткам. Однак те, що воно корисніше – заперечити важко. 

У більшості шкіл працівники їдалень висловили побажання, аби трошки більше закуповувалось фруктів для дітей, адже це важливо, особливо взимку, коли дитячий організм потребує в рази більше вітамінів для імунітету. 

Підготували: Ольга МАГАС, Анатолій Молнар

 

 

 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024