Безпритульні собаки у Сваляві: як вирішити проблему покинутих тварин

23 Жовтня 2022, 20:14
Безпритульні собаки у Сваляві: як вирішити проблему покинутих тварин 1572
Безпритульні собаки у Сваляві: як вирішити проблему покинутих тварин

Напевно, кожен свалявчанин, проходячи центром міста, звертав увагу на безпритульних собак, які полюбляють грітися на сонці поблизу місцевих магазинів. Часто вони просто бігають вулицями, або ж підходять до супермаркетів в надії, що хтось кине шматок чогось їстівного, подекуди їх можна зустріти і біля великих смітників у дворах багатоповерхівок. Однак є й випадки, коли тварини поводять себе агресивно, гавкаючи та навіть кидаючись на людей.

Так нещодавно трапився інцидент, коли собаки покусали перехожих. Один із потерпілих – хлопчик, який ішов зі школи. Про це розповіла його мама у соцмережі Фейсбук. Звісно ж, випадок набрав розголосу, тож ми вирішили дізнатися, хто винен у проблемі безпритульних собак і як її вирішити, аби на вулицях Сваляви було безпечно.

Як розповіла нам Тетяна Токар, мама хлопчика, якого покусали собаки, у п’ятницю, 14 жовтня, вона зі своїм сином прогулювалися по вулиці Я. Мудрого, коли до них підбігла собака, і вкусила дитину за ногу. 

Син був у шоці, ми ледве його заспокоїли. До речі, ця собака постійно вештається по нашій вулиці, де її годують небайдужі мешканці, але цього разу вона була дуже агресивною. Ми звернулися в приймальне відділення «швидкої», після чого нас направили до травматолога. У  понеділок зробили перев’язку та викликали головного ветеринара Свалявщини Миколу Рішка,  який протягом двох тижнів повинен наглядати за цією собакою, розповідає Тетяна Токар.

Начальник Свалявської районної державної лікарні ветеринарної медицини Микола Рішко підтвердив слова мами та зізнався, що цей випадок – не поодинокий, на жаль.

У п’ятницю, 14 жовтня, до мене зателефонували та повідомили про те, що собака покусала дитину в центрі міста.  Лікар ветеринарної медицини Пукіш М. Д. зустрівся з батьками потерпілого, щоб вияснити деталі про тварину, що напала. Виявилося, що хлопчика покусала бродяча тварина, за якою неможливо проводити ветеринарний нагляд. Це, на жаль, непоодинокий випадок укусу безпритульними тваринами людей у нашому місті. 

У суботу 15 жовтня мені зателефонували військові та повідомили, що біля пам’ятника учасникам АТО лежить побита тварина з пошкодженою передньою лапою. Ми із зоозахисницею Інною Новіковою вийшли в центр, щоб зловити цю собаку та оглянути, а також щоб зробити їй ін’єкцію.  

Близько двох годин ми переслідували тварину, взяли простирадло, щоб упіймати, але нам так і не вдалося цього зробити. Як я вже наголошував, вбивати собак ми не можемо, адже згідно Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» за це є кримінальна відповідальність. Тому єдине рішення –  створення притулку для собак, як це є у інших містах. Якщо такого притулку не буде у Сваляві, кількість нападів може почастішати. Адже популяція бродячих тварин у нашому місті збільшується у геометричній прогресії.

Місцева зоозахисниця та адвокатеса Інна Новікова уже давно займається питанням захисту тварин у Сваляві. З її слів, відшкодування шкоди заподіяної безпритульною твариною покладається  на орган місцевого самоврядування. 

З іншого боку ми не знаємо, чи це є безпритульна собака, чи, скажімо, пес, якого господар випустив з дому, бо тварина відчувла запах самки, яка готова до спарювання. Відповідно, щоб не заморочуватись, «дбайливий» власник бере і відпускає, пса на вулицю. А уявіть, що це не один господар так робить, а декілька. І що ми маємо? Зграя собак розгулює містом, і продовжує популяцію. 

На мою думку, потрібно зробити три кроки, щоб запобігти зменшенню нападів собак на людей у місті.

Обов’язково зареєструвати собаку, провакцинувати і встановити на неї чіп. У випадку агресивного поводження тварини, яка вільно розгулює містом, ми зможемо за чіпом дізнатися, чия це собака, та притягнути господаря до відповідальності. На жаль наші люди розуміють тільки тоді, коли починаєш їх бити «гривнею». Задумається господар та й буде додатковий прибуток у міський бюджет за рахунок штрафів.

Виловлювати тварин та знищувати їх ми не маємо права – це є неправильно по відношенню до них, і за це є кримінальна відповідальність. Проте, якщо можливо виділити кошти для обов’язкової стерилізації собак, або якщо господарі свідомо до цього підходитимуть, тоді зменшиться кількість цуценят, яких просто викидають на вулицю. Але, знову ж таки, це не потрібно нав’язувати людям силою, для цього потрібно пропагувати методи зменшення популяції. Також потрібно зрозуміти, що не можна позбутися всіх собак, адже вони також охороняють нас від диких тварин, які спускаються з гір у місто та двори.

Щодо створення притулку для собак, то це рішення неоднозначне. Беремо, до прикладу, досвід виноградівського притулку. У 2020 році у місті відкрили такий прихисток для безпритульних собак на 50 місць. Пройшло декілька років, і місця просто переповнені через те, що місцеві жителі цим зловживають. Зараз з 50 місць там зайнято 126. Відповідно, якщо створити у нас такий притулок, люди почнуть просто зносити до його стін цуценят, які народжуються у них у дворі. І він дуже швидко переповниться. Тому, на мою думку, стерилізація найбільш ефективніший варіант.

У 2019 році я взяла участь у марші за права тварин в Ужгороді, який проводиться за підтримки організації UAnimals. Тоді до мене звернулись декілька свалявчан, яким не була байдужа доля тварин, і вже 27 вересня ми зареєстрували громадську організацію по захисту чотирилапих, і водночас з’явилась сторінка у соціальних мережах «Врятуй мене».

В організації ми годуємо неагресивних тварин, яких залишили на вулиці, лікуємо їх, вакцинуємо та стерилізуємо.  Відтак за минулий рік було стерилізовано 17 тварин (кицьки та собаки),  їх можна побачити з рожевими чіпами на вусі. Минулого року міською радою було також виділено 50 000 грн. на стерилізацію  тварин. Вже цього року, через воєнний стан, проводити такі процедури було заборонено і коштів на це вже не було передбачено. Тому небайдужі свалявчани роблять свої пожертви для того, аби ми придбали корм для тваринок, і все необхідне, – розповідає Інна Новікова.

В.о. Свалявського міського голови Мирослава Скрипинець зауважила, що проблема безпритульних тварин – одне з першочергових питань, які має вирішити міська рада. 

Ми дуже стурбовані тим, що собака напав на дитину, але в той же час наголошуємо на відповідальність господарів цих собак, яких вони випустили з власного двору у «вільне плавання».  Днями за рахунок місцевого мецената вже було відправлено двох тварин, які розгулювали по місту, до притулку.

Зазвичай причина, з якої собаки залишаються на вулицях – люди виїжджають за кордон, викидають собак, а ми не знаємо, який у них стан здоров'я, чи у них є вакцинація. І маємо таку картину – 15 собак гуляють центром міста та нападають на людей.

Наразі у нас немає місця для утримання цих тварин, тому ми звернулися до виноградівського притулку, щодо їх розміщення, але і там місця не знайшлось. Єдине вирішення цієї проблеми – це побудувати у нас відповідний притулок та співпрацювати із зоозахисниками та організаціями, які працюють у відповідному напрямку. Станом на сьогодні ми з місцевою зоозахисницею Інною Новіковою пишемо відповідний проект, який винесемо на розгляд сесії міської ради, що дасть змогу в майбутньому мати власний притулок для собак.

Також я вже дала необхідне розпорядження у земельний відділ, щодо виділення землі під такий притулок на території громади, тому в найближчому часі питання з безпритульними собаками  вирішимо, – пообіцяла Мирослава Скрипинець.

До слова, звісно, можна «повісити всіх собак» на міську раду, але давайте будемо об’єктивними – основна причина їх перебування на вулицях – людська безвідповідальність. Декілька собак, які бігають вулицями Сваляви – цілком доглянуті, а в деяких навіть є нашийники. Тож можна зробити висновок, що це дворові тварини, господарі яких недоглянули за ними і випустили з обійстя, при цьому навіть не задумуючись про те, що таким чином можуть наробити біди. У цивілізованих країнах за таке вже давно несуть адміністративну, а то й кримінальну відповідальність. Бо, беручи собі тварину, треба пам’ятати чудову цитату: 

«Ми відповідальні за тих, кого приручили». І поки господарі будуть такими бездумними, страждатимуть пересічні громадяни… 

Вже після того як вийшла наша стаття, Свалявська міська рада вирішила питання з найаргесивнішими собаками, які розгулювали містом. Читайте також: У Сваляві взялись за питання безпритульних собак.

Для цього керівництво громади звернулося до Мукачівського міського комунального підприємства «Центр контролю за тваринами», аби останні виловили на вулицях Сваляви агресивних тварин і доставили для проведення стерилізації та чіпізації. 

Вже на наступний день після проведених процедур бездомних собак повернули назад в місто.

Підготував: Анатолій МОЛНАР

Як діяти при зустрічі з агресивним собакою.

Причини собачої агресії можуть бути найрізноманітнішими, та якщо агресія викликана не сказом, дати собі раду вийде.

Та все ж є правила, застосування яких може допомогти вийти з конфлікту з твариною без укусів чи принаймні мінімізувати травми.

Якщо ви бачите собаку, яка рухається вам назустріч, то намагайтеся змінити маршрут. Спробуйте перейти на інший бік дороги або звернути куди-небудь. Перш за все, уникайте тих місць, де можлива зустріч із собаками. У бродячих собак, як правило, існує чіткий розподіл території проживання. Особливо намагайтеся уникнути зустрічі з ними в період сильного голоду, тобто взимку, а також у періоди розмноження та вигодовування цуценят, що відбувається переважно навесні та на початку літа.

При вигляді великих собак поводитися потрібно максимально спокійно, нічим не видаючи свого хвилювання. Вчені довели, що собака дуже гостро реагує на викид адреналіну, яким супроводжується людський страх. Також слід пам’ятати, що мала собака теж має зуби. Тож не слід намагатися покликати, погладити, чи погодувати чужу собаку.

Якщо собака виявила до вас цікавість (біжить слідом, намагається понюхати), не провокуйте її. Адже у більшості нападів, агресія собак спровокована людиною. Менш упевнено собака почуває себе тоді, коли вона не бачить свого хазяїна або порушує межу території, яку охороняє. Тому, якщо можливо, то тварину слід поставити в незручне становище, тобто відступити, щоб собака виявився в іншій обстановці. Це може зменшити його агресивність.

Ніколи не дивіться бродячим псам в очі — жодна собака не любить подібних «дуелей поглядами», вони можуть дратувати пса і тим самим підштовхувати його до нападу на кривдника.

Якщо собака поводиться агресивно, відразу тікати не рекомендується, адже тварини бігають швидше, ніж люди. Якщо вам здається, що напад неминучий, то відходити необхідно наступним чином: задкувати, але в жодному разі не тікати. І водночас шукати очима безпечне місце поблизу: огорожу, височину, автомобіль. Станьте спиною до цього місця, захистіть свій тил.

Спробуйте відвернути увагу собаки: киньте їй яку-небудь «приманку», яку вона в азартному угарі зможе прийняти за людини. Таким предметом може стати ваша куртка, сумка, пакет з продуктами.

Якщо цих речей у вас немає, візьміть що потрапить під руку — камінь, пісок, бруд, палицю і захищайтеся. Але не усі ці предмети варто кидати. Палицею можна утримувати тварину на відстані. Собаку, що нападає, може збентежити неадекватна поведінка людини, коли вона поводиться не так, як очікує тварина.

Найгірше, що може людина зробити в бійці із собакою, — пасивний захист. Ось тоді людина постраждає обов’язково більше, ніж коли вона буде активно оборонятися. Але якщо собаці вдалося вас звалити на землю, закрийте руками, зігнутими у ліктях обличчя і шию і постарайтеся не рухатися, тоді собака втратить до вас інтерес.

Найбільш уразливі частини тіла в собаки: кінчик носа, перенісся, потилична частина й тім’ячко за вухами, сонячне сплетіння, ребра, суглоби лабетів, куприк. При нападі бийте по уразливих місцях, намагайтеся повалити звіра. Собака, що лежить, вже не боєць.

Кличте на допомогу. Якщо до вас підійдуть люди, то собака зрозуміє, що її сили менші, і відступить.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024