Битва титанів, або Загадкова справа свалявських гаражів

24 Вересня 2022, 19:00
Битва титанів, або Загадкова справа свалявських гаражів 2102
Битва титанів, або Загадкова справа свалявських гаражів

Екс-очільник Свалявської громади Юрій Грига 27 серпня 2022 року опублікував допис на своїй сторінці у Фейсбук, в якому оприлюднив інформацію щодо нібито незаконної приватизації гаражів та земельної ділянки у центрі міста. Зі слів колишнього міського голови, державне майно було «приватизоване» діючим депутатом Свалявської міської ради Андрієм Гуледзою, а точніше його цивільною дружиною. 

Ми вирішили розібратися у цій ситуації та звернутися до всіх діючих осіб, аби дізнатися, що у цій інформації є правда, а що – маніпуляція:

Насамперед зауважимо, що ми кілька разів телефонували Юрію Гризі, аби почути його коментар стосовно допису, проте він не брав слухавку, хоча й знав, хто телефонує.  

Отож у дописі Юрія Григи повідомляється, що, «за фактом скоєння злочину за незаконну приватизацію гаражів ратуші Свалявської міської ради та особливо цінної землі біля неї площею 1000 м кв. порушили кримінальне провадження.

Свого часу це майно «прихватизував» чинний депутат Свалявської міськради Андрій Гуледза (на момент купівлі – член виконкому) та його цивільна дружина».

ПРАВДА: Ділянка у центрі Сваляви, на якій розташовані гаражі (що були побудовані за Радянського союзу і ніколи не мали відношення до адмінбудівлі Свалявської міськради), дійсно була продана Наталії Лізанець – місцевій мешканці. Підтвердженням цього є отримана інформація у земельному відділі Свалявської міської ради. 

Ми звернулися за коментарем до Наталії Лізанець, однак додзвонитися до не ї так і не змогли, не брала слухавку (була за кордоном). 

МАНІПУЛЯЦІЯ: З допису Юрія Григи складається враження, що землю+нерухомість придбали нещодавно, хоча насправді її продали ДЕСЯТЬ РОКІВ (!) ТОМУ.

Ми звернулися також і у міську раду за роз’ясненням ситуації. В установі нам підтвердили, що Договір купівлі-продажу нежилого нерухомого майна в будівлі гаражів під №2/2 по вулиці Духновича був укладений 20.11.2012 року між Свалявською міською радою, в особі тодішнього мера Ланьо Івана Івановича, та Лізанець Наталією Іванівною. На той час ринкова вартість нерухомості згідно звіту про експертну оцінку будівлі гаражів складала 223 406,00 грн. Звіт був виданий незалежним експертом (м. Мукачево). 

Щоб продати нерухоме майно, згідно чинного на той час законодавства України, 09 листопада 2012 року був проведений аукціон, згідно якого ціна аукціонного продажу становила 245 747,00 грн. Тобто уся процедура була проведена згідно законодавства України.  

Далі згідно статті 128 Земельного кодексу України особа, яка мала у власності нерухоме майно, мала право звернутися у міську раду, щоб викупити земельну ділянку, на якій це майно розташоване. 

Як пояснили у земельному відділі Свалявської міської ради, увесь час від моменту купівлі гаражів і до моменту купівлі земельної ділянки Наталія Лізанець справно сплачувала в бюджет Сваляви оренду за цю землю в розмірі 2309,50 грн щомісячно. 02.10.2015 року був виданий дозвіл на викуп земельної ділянки і, згідно Звіту земельного експерта, вартість землі складала 218 080,00 грн.

28 квітня 2016 року на сесії міськради було прийняте рішення про затвердження ціни продажу земельної ділянки – в розмірі 218 080,00 грн. На той час, продаж даної земельної ділянки був вчинений за найвищою ціною в порівнянні із іншими земельними ділянками. 

З допису Юрія Григи: «Ратуша є культурною спадщиною нашого міста, яку побудували понад 100 років тому наші предки. Втім її гаражі та особливо цінну землю поруч викупили за приблизно 223 тис. грн та 218 тис. грн відповідно, хоча реальна вартість об’єктів на той час становила щонайменше 5-10 млн грн, якщо не більше».

ПРАВДА: У приміщенні ратуші раніше знаходився адмінкорпус Свалявської міської ради. Сама будівля дійсно є культурною спадщиною, з огляду на її вік та архітектурний стиль, хоча цей факт не є юридично закріпленим та оформленим.

МАНІПУЛЯЦІЯ: Так звана ратуша не є у власності Наталії Лізанець, тож у Юрія Григи були всі можливості зайнятися її долею, поки він був при владі. Проте найцікавіше питання – звідки у екс-очільника громади виникла сума 5-10 мільйонів, якщо навіть на сьогоднішній день вартість цієї ділянки не є такою. Землі не є цінними з точки зору геології, вони просто розташовані в центрі міста. Так само, як і ТЦ «Курортний», за який свого часу Юрій Грига чомусь заплатив не 5-10 мільйонів, а значно менше…

З допису Юрія Григи: «Викликає багато запитань і аукціон з продажу згаданого нерухомого майна, участь в якому взяли пов’язані між собою особи, дії яких були попередньо узгоджені»

ПРАВДА: Юрій Грига дійсно знає, що на аукціонах можна створювати махінаційні схеми. Доказом цього є відкрита кримінальна справа щодо його діяльності на посаді Свалявського міського голови. 

МАНІПУЛЯЦІЯ: Також він правильно вказав, що питання щодо аукціонів та комунального майна треба ставити усім учасникам. Однак у своєму дописі він чомусь вказує Андрія Гуледзу як основного винуватця нібито корупційної схеми. Проте жодним словом не згадує, хто ж продавав цю землю. На той час Свалявським міським головою був Іван Ланьо, до якого ми і звернулися за коментарем.

Іван Іванович Ланьо підтвердив, що дійсно земельна ділянка була продана, однак наголосив, що вся процедура була дотримана згідно чинного на той час законодавства. На запитання, чому ж Юрій Грига зараз висловлює претензії, Іван Іванович відповів коротко:

«Ну, людина хоче поговорити. Раз людина вважає, що це незаконно, то є відповідні органи. Це не є проблема, підняти папери», – наголосив екс-мер Сваляви.

З допису Юрія Григи: «Якщо б провели чесні торги, за виручені кошти можна було б повністю реставрувати нашу архітектурну пам’ятку, зробивши її значно привабливішою і для містян, і для туристів. Однак, на жаль, маємо явне свідчення зловживання посадовцями своїм становищем та владою»

ПРАВДА: За виручені кошти на чесних торгах дійсно можна було б зробити багато чого корисного. 

МАНІПУЛЯЦІЯ: Дивує один факт, що «гаражне» питання Юрій Грига підняв фактично в останній день свого перебування на посаді Свалявського міського голови, якраз перед тим, як сам написав заяву на складання повноважень, хоча й мав до цього рік часу, аби почати турбуватися щодо земельних «махінацій». І ще раз повторимо, що згаданих посадовців та владу поіменно Юрій Грига вказувати побоявся. Увесь його «патріотичний» гнів виплеснувся лише на колишнього соратника та одно партійця, а зараз опонента Андрія Гуледзу.

З допису Юрія Григи: «Зараз пан Гуледза є головою земельної комісії, яка, між іншим, відповідає за захист громади, зокрема її нерухомого майна, від подібних зловживань. Але маємо таку дилему: очільник профільної комісії, який мав би запобігати подібні «мутки», водночас повинен понести покарання за такі «мутки». Вважаю, в ситуації, що склалася, депутати міськради на час розслідування мають відсторонити дану особу від своїх повноважень. Водночас подати до прокуратури клопотання щодо спрямування справи в обласне управління як особливо важливу. Таким чином вдасться виключити тиск з боку місцевої влади, а саме провадження вже не вийде спустити на гальмах».

ПРАВДА: Депутат Андрій Гуледза дійсно є головою земельної комісії, яка власне і займається питаннями комунального майна, нерухомості та землі. 

МАНІПУЛЯЦІЯ: «Посаду» очільника земельної комісії депутат отримав менше року тому. Тому на справи десятирічної давності його діяльність аж ніяк не мала впливу. Ми звернулися безпосередньо до Андрія Гуледзи, аби він сам прокоментував допис Юрія Григи та озвучені ним звинувачення у свою адресу.

Пряма мова від Андрія Гуледзи:

«Добрий день! Для прояснення ситуації спочатку поясню Вам, шановний журналісте, що я не користуюся ніякими соціальними мережами, в тому числі Фейсбук. Тому цей допис «Григи» мені надали можливість прочитати друзі. Що можу сказати: добре, що цей допис вийшов від особи, яка себе уже ідентифікувала. Раніше це питання вже піднімалося в соцмережах під вигаданами іменами та ботами у ФБ, але тепер нарешті Юрій Грига набрався сміливості й висловився від свого імені. 

Тепер по суті допису і Вашого запитання:

Наскільки я пам’ятаю, в 2012 році Наталія Лізанець дійсно купила нерухоме майно на аукціоні згідно Закону, який діяв в Україні на той період і з дотриманням усієї необхідної процедури, встановленою законодавством. А у 2016 році нею була придбана земельна ділянка, шляхом викупу, знову ж таки з дотриманням усіх законодавчих процедур. 

Так, я дійсно був членом виконавчого комітету Свалявської міської ради (Ланьо Іван Іванович, голова міської ради на той час) на час купівлі нерухомого майна в 2012 році. Мені приємно, що Юрій Юрійович мене показує, як всесильну та впливову персону, але мушу його розчарувати, що у виконкомі в людини є лише один голос, і не один Гуледза вирішує за всіх, особливо в той час «під час головування мера Ланьо Івана Івановича». Окрім того, Юрій Грига, як екс-чиновник, мав би знати, що виконком ніколи не мав і не має ніякого стосунку до земельних питань чи до продажі нерухомого майна. Питання продажу земельної ділянки – це повноваження виключно депутатів міської ради і рішення по землі приймаються на сесії міськради. 

Якщо читати допис, який виклав цей громадянин Грига, то може скластить враження, що купівлю було здійснено тепер недавно, і ціна придбання по курсу на теперішній час складала в районі «тіпа»  11 тисяч доларів США. А правда така наскільки мені відомо, за придбання нерухомого майна і земельної ділянки та інших офіційних платежів було здійснено оплат в 2012 та 2016 роках   в еквіваленті близько 45 тисяч доларів США. Треба чітко розуміти, що на сьогодні (як і тоді) ніхто не вказує суми в договорах за мого досвіду, що продав земельну ділянку в Сваляві у еквіваленті близько 4,5 тисяч доларів США за одну сотку, якщо розглядати виключно в контексті купівлі земельної ділянки.  

Стосовно цивільної дружини – завжди є червона межа, яку не можна переходити. У нас з Юрієм Григою можуть виникати суперечки навіть у публічній площині, бо він дуже полюбляє це діло, проте є моменти моралі та й вихованості зрештою. Я не буду коментувати його дружину чи дітей, як неодноразово робив Грига і паплюжив у цьому відношенні мене. Якщо ти чоловік – то веди дискусію по-чоловічому, зі мною напряму, а не псуй ім’я непричетних людей.  

Чому Грига підняв це питання саме зараз? Все дуже просто. На сьогоднішньому етапі, у міській раді прийнято впровадження Рішення про інвентаризацію нерухомого майна і земельних ділянок, якого Юрій Юрійович Грига, будучи очільником громади, усіма силами намагався уникнути і блокував. Це рішення надало міськраді можливість виявляти недобросовісних користувачів нерухомістю та ділянками. Є дуже багато випадків не оформлення суб’єктами підприємницької діяльності та громадянами свого обов’язку на оплатне використання земельних ділянок. 

Останній з таких гучних випадків порушень є питання користування земельної ділянки площею приблизно 4,2 га, якою користується деревообробне підприємство – ТОВ «Кроквуд», власником якого є і Грига Юрій. Дане підприємство за час свого існування (як і попередні підприємства, що користувались даною земельною ділянкою, де бенефіціаром був Грига, а це десь, якщо не помиляюсь 10 років), жодна юридична особа ніколи не платила за користування цієї земельної ділянки. Тому Свалявська міська рада в липні 2022 року (через відповідну комісію) нарахувала, щоправда лише за три роки, тобто в межах позовної давності, бо не можна нарахувати за всі 10 років користування, завдані збитки Свалявській міській раді у вигляді неодержаного доходу (орендної плати) за час користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів  в сумі близько 730 тис. грн. І таких випадків «оформлення» в кавичках земельних ділянок чи іншої нерухомості в «Григи» вистачає. До речі, таких зафіксованих завданих збитків Свалявській міській раді у вигляді неодержаного доходу (орендної плати) за час користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів іншими суб’єктами підприємницької діяльності на сьогодні складає близько 2,5 млн. гривень!

Дуже мені незрозумілий цинічний вислів Григи у зверненні до громади, аби не «спустити це на гальмах» стосовно купівлі гаражів у Сваляві. Час і закон все розтавить на свої місця

В свою чергу, я хочу мешканцям нашої громади надати інформацію (яка є ПУБЛІЧНОЮ і яку можна ПЕРЕВІРИТИ з відкритих джерел), щоб вони чітко розуміли, «ХТО» звертається до них із такими закликами. Заявник по допису є Юрій Грига

1) Це той «Грига», який після того, як йому хотіли висловити недовіру як керівнику громади, побоявся зняття з посади і сам бігом написав заяву на складання обов’язків від 05 листопада 2021 року?

2) Це той Грига, який, коли писав заяву на звільнення, аби уникнути недовіри, в той же день написав у всі правоохоронні інстанції заяви від 05.11.2021 року про ніби-то злочин по цій ділянці з гаражами на Гуледзу аби просто «насолити»?

3) Це той «Грига-підприємець», який «заробляє» гроші у Свалявській громаді, а перейшов зі сплатою податків зі Свалявської територіальної громади в іншу громаду Неліпинську сільську раду, а за 8 міс. 2022 року НЕДОПЛАТА в бюджет Сваляви склала 1,1 млн. гривень (які могли, в тому числі, бути направлені на ремонт доріг Свалявської ОТГ)

4) Це той «Грига», проти якого порушена кримінальна справа за підробку документів під час його каденцій у Свалявській міській раді (Кримінальне провадження за № 12021071150000345)? 

5) Це той «Грига» як бенефіціар ТОВ «Крок Вуд», проти якого відкрита кримінальна справа за захоплення земельної ділянки з нецільовим використанням (Кримінальне провадження за № 42022072040000051, за ч. 2 ст. 197-1 ККУ)? 

6) Це той «Грига», «завдяки» якому потенційний інвестор, що виграв на аукціоні Ліцензію на видобуток корисних копалин (заплатив за ліцензію близько 10 млн.) не може здійснювати виробничу діяльність із-за неможливості використання земельної ділянки зайнятої ним? Через це – знову відсутність податкових надходжень до Свалявської ОТГ.

7) Це той «Грига» (як співвласник), який купив «Курортний» за, якщо не помиляюсь, трошки більше «офіційно» 75 тисяч доларів США у еквіваленті, і при оформлені не сплачено податків? І це будівля в центрі міста, на хвилиночку. За оформлення цієї смішної вказаної вартості продажі знову не було сплачено ні одної гривні, а це близько 365,0 тис. грн. на ті кошти?

8) Це той «Грига», який, здійснюючи діяльність на території Свалявської міської ради, де ведеться його «дерев'яний бізнес», за близько 10 років не заплатив жодної гривні за оренду земельної ділянки, де ведеться його «дерев’яний» бізнес», а це, вдумайтеся, якщо прорахувати за цей період оренди з індексацією склав би близько еквівалент до  дол. США приблизно 6,0 млн. гривень (це, напевно, Грига «помилився» і вказав цю суму недоплати в бюджет, як свою)

Розуміючи, які аргументи може надавати «Грига», відразу скажу: «І не треба переводити стрілки, що міська рада щось йому не давала чи заважала взяти в оренду, вона надавала тоді (при керівнику Ланьо Іван ) і тепер (при керівнику Скрипинець Мирослава) і надає всі можливості для нормального і чесного ведення бізнесу в міру своєї компетенції. Пану Гризі просто краще завжди знаходити юридичні «уловки», аби не платити. І таких випадків, повірте, багато. Це тільки початок… І це лише частина, інше буде згодом», – прокоментував Андрій Гуледза.

Висновки читачі робіть самі: Дії Григи Юрія це є «помста Андрію Гуледзі» за його депутатську позицію, чи «переживання за розвиток Свалявської громади».

Д А Л І   Б У Д Е ………..

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024