Свалявський боксер представлятиме Україну на чемпіонаті Європи

26 Липня 2022, 15:33
На фото: Федір Деметер та тренер Євген Ковальчук 4025
На фото: Федір Деметер та тренер Євген Ковальчук

Перший на Свалявщині боксерський клуб «Сокіл» почав повноцінно функціонувати з 2016 року.  З того часу «соколята» показують чемпіонські результати. Для цього тренери турбуються, щоб у вихованців були всі необхідні умови задля найкращого результату. Вже незабаром один з вихованців клубу Федір Деметер братиме участь у чемпіонаті Європи з боксу. І це однозначно результат великої праці тренера та колективного духу, який панує у «Соколі».

Читайте також: Молодь громади: срібний призер на чемпіонаті України з боксу Федір Деметер

Журналіст інтернет-видання Район.Свалява поспілкувався з головним тренером клубу Євгеном Ковальчуком та Федором Деметером, аби дізнатися про підготовку до чемпіонату Європи, спортивний табір, а також труднощі, які спіткали за час тренувань.

– Євгене, наразі Ви готуєтесь до одного з найважливіших моментів у кар’єрі вашого боксерського клубу. Розкажіть як все відбулося…

– Наразі ми з Федором пройшли двотижневі навчально-тренувальні збори на Івано-Франківщині, які проходили в три етапи та з розривами в один місяць. Перші збори відбулися у Ворохті, другі в Коломиї, треті у Яблуниці біля Буковеля.  Оскільки чемпіонат України з боксу цьогоріч не проводився у зв’язку з бойовими діями, тому навзамін проходили такі тренувальні збори, у яких відбувався відбір вступу у національну збірну України для подальшої участі у чемпіонаті Європи. 

– Де саме проводитимуть цьогорічний чемпіонат Європи?

– Цьогоріч змагання проводитимуть у Туреччині 9 серпня. Але ще повинні відбутися кінцеві збори для перших номерів 28 липня у Чернівцях, а вже звідти вони летітимуть безпосередньо в Туреччину. 

– Минулого року Федір уже виступав на чемпіонаті України…

– Так, минулого року він здобув друге місце в чемпіонаті України, тому не потрапив до чемпіонату Європи. А вже цього року наш спортсмен уже пройшов до складу національної збірної за результатами відбору. 

– Як пройшов відбір до збірної? Задоволені результатом?

– Всі поставлені перед нами цілі ми виконали на відмінно. Нашого вихованця клуб «Сокіл» всі полюбили тому, що він проводить бої цікаво і технічно. Наряду з тим до збірної потрапило ще два спортсмени з Мукачева – це вихованці з двох різних клубів. Хочу акцентувати, що пройшли відбір не Ужгород, не Тячів, не Іршава, а Свалява, що показує високий рівень підготовки наших спортсменів.

– У вашому клубі тренується більше 30-ти дітей. Крім Федора є ще перспективні вихованці? Ті, ким ви особливо пишаєтесь?  

– Звичайно, у нас багато перспективних та потенційних вихованців. Федора відзначу – це зрозуміло, він у нашому клубі чемпіон, адже в боксі з п'яти років. Але у нас також є і багато інших хороших боксерів, таких як  Стас Молнар, Іван Коневич, Станіслав Стесович, Іван Новосад, Крістіан Гога, Алекс Маринко, Артем Білов, Ростислав Гісем, Іван Попович, Петро та Сергій Островки, Максим Стасик, Станіслав Русин, Марк Луценко. Це ті вихованці, які вже показали певні результати, були призерами або чемпіонами в області. Це наш золотий резерв, і я більше ніж впевнений, що найближчим часом ми будемо тішитись ними не менше ніж Федором. 

Є також у нас дітки, які тільки почали займатися, але вже також є перспективними. Можу відмітити Володимира Гончарова, Іллю Раковецького, Макара Луценка, Павла Чубірка, Василя Каналоша. Також у нас наразі є і дівочий бокс, який також потроху підіймає голову. Можливо, він не такий чисельний, але він є. У нас є дві перспективні сестрички Амалія Коршунова з села Голубине, яка, я впевнений, потрапить наступного року до відбору на чемпіонат України, та її сестричка Ліана Коршунова

– Як потрапити до вашого клубу? І взагалі, який графік тренувань для тих, хто захоче спробувати себе у боксі?

– У нас є три вікові категорії занять. Перші – це молодша вікова група до 2008 року народження, яку наразі відвідує 20-25 осіб. Тренування для них ми проводимо у спортзалі Свалявського будівельного ліцею: щопонеділка, середи та п’ятниці, з 17:00 до 18:00. Друга вікова категорія – це вихованці 2008 р. н. і вище. Вони займаються з 18:00 до 19:30. Найстаршому з них наразі 19 років.  

Також у нас є гурток для дорослих, називається «Здоров’я» – для тих кому за 30. Такий гурток відвідують близько 30 чоловік. Вони займаються у вівторок, четвер та суботу у спортзалі Свалявського технічного коледжу.

– Чи  вплинула війна на морально-психологічний стан спортсменів «Соколу»?

– Діти і так дивляться телевізор, або читають інтернет. Думаю, на кожного вплинула негативно ця інформація. А так, вихованці приходять на тренування і відволікаються від того, що відбувається в Україні. Це змушує їх триматися в формі. Інакше б сиділи в гаджетах, і що б з того вийшло? Тож займаємось далі, рухаємося вперед. Звичайно, коли є повітряна тривога, всі колективно біжимо в укриття. Некомфортно, але що поробиш, в Україні війна, і потрібно це розуміти. Ми займаємося спортом, і бойові дії рано чи пізно закінчаться, а якщо ми зараз опустимо руки і запустимо це все, то в майбутньому нічого хорошого не буде. А Свалява, запевняю, показує хороші результати. 

– Як сприйняли закарпатців на останніх зборах? І взагалі як відреагували на те, що відбір пройшли саме наші хлопці, а не спортсмени з великих міст?

– Насправді дуже добре. Закарпаття вже впізнають на чемпіонаті. Дуже приємно було, коли ми з’явились у залі й нам кажуть: «Свалява», «Свалява», вітаємо вас, ми вас знаємо». Саме в такі моменти розумієш, що з нами рахуються.

– Поговоримо про чемпіонат Європи. Скільки країн змагатимуться за перемогу?

– Наразі на участь в чемпіонаті Європи зареєструвалися 15 країн. Збірної росії цього року там не буде, адже її дискваліфікували через війну з Україною. Оскільки бокс – це є олімпійський вид спорту, тому росія дискваліфікована з таких змагань, так само як і білорусь. Там буде дуже багато таких сильних команд зі збірної Англії, Румунії, Німеччини, Франції... Іншими словами, суперники у нас достойні. Ми переглядаємо відеоматеріали як вони працюють, як тренуються. Стараємося робити так, щоб наші вихованці знали, з ким вони матимуть справу. У будь-якому випадку рухаємось до перемоги. Вовків боятися, в ліс не ходити (сміється – авт.).

– Можливо, маєте прогнози та очікування стосовно боїв, які очікують вашого вихованця…

– Щодо прогнозів, зі свого боку роблю все необхідне для перемоги Федора. І навіть подумати не можу, що він може програти. Його перемога – це моя перемога, це перемога нашого клубу, наших батьків. Я бачу в ньому великий потенціал, щоб посісти перше місце. У нього зараз пройшла потужна підготовка на цих зборах. Він у хорошій формі. Я у ньому впевнений. 

Тут також велику роль відіграє збіг обставин, себто удача, при жеребкуванні та різних моментах, з ким він битиметься на рингу і т.д. Боксери, насправді, люди забобонні, і потрібно до всього придивлятися, а особливо знаків, які даються їм «зверху». Але ринг покаже, хто є чемпіоном. На рингу немає такого розуміння як спортсмен «програв». Ні, не програв, а не допрацював. Але я маю всі підстави для того, аби бути впевненим у його перемозі. Ми б хотіли, аби Свалява вийшла на європейський рівень, щоб з нами рахувалися у Європі, і щоб, можливо, наші спонсори чи можновладці подивилися б на нас з іншого боку, а від цього фінансування було б кращим.

– До речі, про фінансування. Хто зі свалявських підприємців чи можновладців допоміг Вам фінансово у підготовці до чемпіонату?

– Найбільше допомогли у цій поїздці як фінансово, так і організаційно депутат Закарпатської обласної ради і меценат Володимир Суботовський та підприємець і депутат Свалявської міської ради Олександр Салій. Вони з розумінням до всього поставилися і без зайвих питань допомогли, зібрали суму, яку не можу оголосити, але скажу, що вона не мала, адже містить оплату за переліт, харчування, проживання в Туреччині. Ці дві людини найбільше нам допомагали. Ми чекали допомоги від громади, але у міській раді сказали, що стаття витрат саме на змагання є, а навчально-тренувальні збори нема. Бо одні збори у середньому обходяться нам більше 10 000 грн. – це якщо дуже «скромненько». Здається сума невелика, але набігає. Три-чотири тренувальні заходи стають в 30-40 тисяч гривень немає. Спочатку ми намагалися самі оплачувати ці збори, власним коштом, десь батьки допомагали, десь шукали збоку підтримку. Наразі, дякуємо що у нас є такі меценати, які підтримують спортивне життя нашого міста. 

– Повернемось до змагань. У якій категорії виступатиме Федір? 

– Він виступатиме у категорії 63 кілограми. Перед цим він перейшов з 60 кілограмової категорії до 63. Так потрібно було, оскільки на цих зборах був чинний чемпіон України, і конкурувати з ним було б важко. 

З цим були пов’язані певні труднощі, потрібно було набирати вагу. А вагу ти набираєш, йдеш у спортзал і після інтенсивних навантажень спалюєш все до зайвого граму. Але нам це вдалося, і Федір, до речі, почувається комфортно у цій вазі. І як показали бої, хлопці, які набагато вищі за нього і здаються більшими, насправді програють від Федора. 

– Федір розкажи, який у тебе настрій перед чемпіонатом? 

– Потужний настрій. Дуже добрий. (сміється,  авт.)

– Особисто для тебе яким виявився підготовчий процес та спортивний табір?

– Було дуже важко. Потім звик. А далі все пішло як по маслу. Налаштований на перемогу! 

Інтернет-видання Район.Свалява та мешканці нашого міста бажають Федору перемоги, а також міцного українського духу, який допомагатиме долати суперників. Завдяки тренеру з боксу Євгену Ковальчуку наше місто звучатиме на європейському рівні. Тільки вперед, тільки до перемоги!

Спілкувався: Анатолій Молнар

Смачний комплімент для героїв наших інтерв'ю від кав'ярні-кондитерської «Mirella».

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024