Сто днів роботи в. о. головного лікаря Свалявської міської лікарні Олександра Фізера

20 Червня 2022, 13:23
Сто днів роботи в. о. головного лікаря Свалявської міської лікарні Олександра Фізера 1264
Сто днів роботи в. о. головного лікаря Свалявської міської лікарні Олександра Фізера

З початком війни роботи у медичних закладах України побільшало в сотні разів. Фактично всі лікарні переповнені людьми, які тим, чи іншим чином постраждали від дій окупантів. Свалявська міська лікарня теж активно включилася в роботу, адже окрім місцевих жителів тут тепер надають допомогу ще й внутрішньо переміщеним особам.

Про те, як змінилася робота медзакладу протягом останніх двох місяців, ми розпитали у в. о. головного лікаря Олександра Фізера, який приступив до виконання своїх нових обов’язків 22 лютого – в переддень початку бойових дій. Якими були його перші 100 днів роботи, з якими труднощами боровся і чого досягнув – читайте у нашому інтерв’ю.

– З початком російського вторгнення на наші землі тисячі українців змушені були покинути свої домівки та вирушити у безпечніші місця. Зараз у Сваляві перебуває чимало вимушених переселенців. Чи звертаються вони до вас за допомогою?

– В останній період співвідношення вимушених переселенців та корінних жителів Свалявщини фактивно іде на перевагу приїжджим людям. У них пройшов той перший шок, тож вони починають звертатися із різними проблемами: від застуди до травм, на які не звертали уваги. Навіть під час нелегкого шляху сюди хтось вдарився, хтось щось потягнув, хтось застудився. Спочатку люди адаптовувались, а коли відчували себе у безпеці, починали реагувати на свій стан здоров’я. Ми усім надаємо допомогу. 

Люди, які до нас переїхали з інших міст, відрізняються від нас менталітетом, і це треба враховувати. Зізнаюсь, було у нас кілька випадків, коли заявляли, що нас все життя годували і ми винні жителям інших областей. Але я думаю, що це, швидше, даються взнаки емоції. Переважна більшість наших пацієнтів, які приїхали у громаду нещодавно, пережили страшні речі. Вони шукають тут захисту і підтримки, тому ми повинні їм її надати.

До речі, не можу не похизуватися, що у нас навіть п’ятеро діток вже народилися, чиї мами приїхали зі сходу України. І ми раді, що саме в стінах нашої Свалявської лікарні ці чудові дітки з’явилися на світ.

– Який зараз стан з медикаментами? Чи вистачає ліків для тих, хто їх потребує? 

– За ліками звертаються часто. Проте люди мають розуміти, що за власний кошт ми можемо закупити лише ті препарати, які є у Національного переліку лікарських засобів. На жаль, там немає багато препаратів, які люди використовують часто. Великий ресурс медикаментів ми зараз перекриваємо за рахунок гуманітарної допомоги. Попри це, можу сказати, що такого медикаментозного забезпечення як на даний момент, а я працюю в лікарні 15 років, ще не було. 

До прикладу, вся ургентна допомога забезпечена абсолютно повністю. Такого, що прийшов пацієнт і бігає в аптеку купує шприц, немає. Скажу простими словами: якщо з тебе тече кров – є знеболення, бинти, рукавиці, нитки, тебе зашивають;  якщо високий тиск – зіб'ють; низький – підвищать. Якщо ти зламав ногу, то тобі не скажуть, що «йди, стрибай, купи плівку». Тобто вся ургентна допомога має надаватись чітко. Якщо цього не відбувається, то, звісно, треба повідомляти. 

Виняток становлять випадки, коли людина потребує специфічних препаратів, яких у нас нема. Але все, що потрібно для ургентної допомоги, Свалявська лікарня має. 

Окрім цього, не можу не поділитися гарною новиною: буквально минулого тижня завдяки сприянню народного депутата від партії «Слуга Народу» Михайла Лаби та благодійному флонду Євгена Пивоварова наша лікарня отримала медикаментів на 1,5 мільйона гривень!

– Які основні зміни відбулись у роботі Свалявської лікарні за останній час?

– Хочу зазначити, що змінився і дещо омолодився лікарський склад. Також ми провели оптимізацію персоналу, яка дійсно є необхідною. Десятиліттями штат лікарні збільшувався за гроші. І зараз він є непомірно «роздутим». Ми не можемо перекрити своїми послугами навіть зарплати. Про купівлю медикаментів, апаратури, харчування, палива навіть мова не йде. Поки що. 

Нам часто ставлять в приклад Мукачево, так от, коли там розпочали медичну реформу, то в 2016 році у медичній сфері в них працювало 2100 чоловік. На даний момент працює 800, тобто там оптимізація теж була, і досить потужна. 

Якщо хтось вважає, що ми свідомо хочемо звільняти персонал, то я скажу, що навіть скорочення людей тягне за собою виплати. Щоб звільнити 50 чоловік, мені треба вивести чистими 2 млн гривень, аби їх розрахувати. Тому не все так просто.

Мушу зауважити, що нас трохи підводить фінансування з НЦЗУ, тому є певні затримки із зарплатами. Але наразі ми працюємо над цим.

– Я знаю, що у лікарні суттєво оновився, так би мовити, інвентар. Яке нове обладнання з’явилося та як вдалось його отримати?  

– Так, дійсно нам вдалося отримати, на мою думку, чимало нової техніки, враховуючи, що такими темпами устаткування закладу не проводилося вже досить давно. 

Насамперед ми отримали три апарати для штучної вентиляції легень: два з яких нам подарували як гуманітарну допомогу з Німеччини, а один виділила Закарпатська обласна держадміністрація. 

Ми отримали два автомобіля швидкої допомоги: один – за сприяння депутатки Закарпатської обласної ради Мирослави Ливч, а другий за клопотання та сприяння депутата Свалявської міськради Олександра Салія був переведений з обласної швидкої станції на нашу лікарню.

Дуже важливим надбанням для нас став кувез для новонароджених. Це – інкубатор інтенсивної терапії, призначений для виходжування і проведення ефективного лікування передчаснонароджених і ослаблених діток. Він забезпечує рівномірний розподіл тепла всередині дитячого відсіку, зволоження повітря і регульовану подачу кисню. Окрім цього, сучасні кувези дають змогу проводити необхідні маніпуляції, не виймаючи дитинку з інкубатора, наприклад, зважування та інші процедури.

Інкубатор для Свалявської міської лікарні закупила благодійна організація «Open e.V.» з німецького міста Вальдкірх. У межах проєкту допомоги перинатальним центрам і дитячим лікарням в Україні було закуплено загалом 8 інкубаторів на кошти товариства. Два з них надійшли до Закарпатського регіону. 

У пологовому відділенні нашої лікарні є один кувез, який зберігся ще з радянських часів, а цей новий – то дуже гарна знахідка для нас!

Я радію щиро вдячний товариству та відповідальній за проєкт Олесі Гінці за допомогу. Також дякую Андрію Гуледзі та Ліліані Каракевич за логістичну підтримку. До слова, саме завдяки депутату Андрію Гуледзі відбувалась логічтика не лише цього аппарату, а й багатьох інших, адже, самі розумієте, що транспортування в наш час – справа не дуже легка, особливо, коли мова йде про важливу техіку, яка рятує життя.

До слова, за ініціативи в. о. Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець до пологового відділення нашої лікарні були передані дитячі суміші для годування новонароджених, в тому числі передчаснонароджених дітей, а також дитячі підгузки для новонароджених, надані Свалявській міській раді благодійною організацією. Тож ми закликаємо народжувати малюків у нашому відділенні (сміється, – авт.).

Ми отримали систему ВАК для лікування гнійних ран. Замовили багато імплантів для лікування певних поранень для постраждалих з районів бойових дій. Ви розумієте, що наразі це дуже важливо, адже окрім місцевого населення ми ще й надаємо медичну допомогу людям, постраждалим від бойових дій окупантів на території України.

Завдяки новій апаратурі ми запустили лапароскопічні операції – і гінекологічні, і хірургічні. За останній місяць вже зробили вісім таких оперативних втручань. 

Розпочато будівництво кисневої станції для централізованого кисневого забезпечення лікарні. Це означає, що вже до кінця літа лікарня буде забезпечена своїм киснем, який буде без проблем подаватися у кожне відділення практично до кожного ліжка. Також відновили всі системи для стерилізації. 

Завдяки гуманітарній допомозі наш медзаклад отримав цифровий рентген, який за рівнем є одним із найкращих в області. Цей надсучасний рентген нам виділили за сприяння Закарпатської ОВА, його фактично під ракетами вивозили з Києва – то було досить складно. До слова, наразі ремонтуємо рентгенкабінет, в чому нам допоміг депутат Закарпатської обласної ради Володимир Суботовський, адже все проводиться за його кошти.

В перспективі ми плануємо зробити повну реконструкцію приймального відділення з переведенням його у відділення екстренної допомоги. Для цього вже збираються та готуються будматеріали, які придбав депутат Свалявської міської ради та меценат Павло Ганинець. А сам ремонт будуть робити за сприяння директора будівельного ліцею Олександра Власика.

До слова, ми значну увагу приділяємо комфорту пацієнтів. Ми уже поставили в лікарнях сучасні медичні банкетки – це спеціальні меблі, які, в принципі, повинні бути в будь-якій поліклініці чи лікарні, яка піклується про своїх пацієнтів. Ці банкетки застосовуються для проведення оглядів, медичних маніпуляцій, перев'язок, коли потрібно щоб пацієнт знаходився в горизонтальному або сидячому положенні. Також ми дістали чотири сучасні функціональні ліжка в одне із відділень.

Взагалі мені дуже приємно, що багато наших мешканців допомагають чим можуть. Це не тільки підсилює, створює кращі умови для роботи працівникам і для перебування пацієнтам, а й додає мотивації, бо коли ти бачиш гарні зміни, то і сам прагнеш вдосконалюватись. 

– Якщо вже говоримо про комфорт, то як щодо харчування? Чи є нарікання на роботу кухні?

– Ви повинні розуміти, що кухня завжди у таких закладах була слабким місцем. Але зараз ми отримали частину харчів як гуманітарну допомогу, і воно змінилося. Звісно, у нас не ресторанне меню, але, повірте, ніхто не голодує.

Я також наголошу, що за останні два місяці ми «пережили» п'ять перевірок і від інших потужніших медичних установ, і від народного депутата, і від Закарпатської обласної ради, і після всіх отримали найкращі оцінки. 

– Ви неодноразово згадували про гуманітарну допомогу. Звідки вона надходить і яким чином вдається її отримати?

– В основному нам допомагають Чехія, Німеччина, Словаччина і Польща. Частково ми самі звертались у різні фонди за підтримкою, а дехто сам приходив і пропонував. Антон Тарасов нам дуже допоміг. Волонтери «Свалявського Руху Опору» дуже підтримують та неодноразово приходили на допомогу. 

– Як ваш подарунок від Ілона Маска? Старлінк працює?

– Працює, Ілон дуже допоміг (сміється, – авт.). То було дуже важливе для нас надбання! Завдяки тісній співпраці Свалявської міської та Закарпатської обласної рад і виконуючого обов'язки директора КНП «Свалявська міська лікарня» наша громада має обладнання, яке отримали далеко не всі охочі. 

– У лікарні є шанс залучити нові «пакети» на фінансування?

– Ми зараз розробляємо систему, згідно якої якщо міська рада виступить гарантом і банківська система працюватиме, то візьмемо багато апаратури в лізинг. Тобто ми купуємо апаратуру, отримуємо «пакет», тією апаратурою надаємо послуги і тими грошима виплачуємо лізинг. Зараз ми маємо 11 пакетів. 

Всім відомо, що, згідно медичної реформи, НЦЗУ виплачує лікарні кошти за кожного пацієнта. Так от треба відзначити, що за останні три місяці кількість пролікованих випадків та внесення медичних електронних даних у Свалявській міській лікарні збільшилась в 2-3 рази, що дасть змогу сподіватися на перерахунок «пакетів» від НЦЗУ та набагато кращі умови фінансування при контрактуванні на наступний рік.

– Як вважаєте, чи вдасться вивести Свалявську міську лікарню на новий рівень діяльності?

– Я в цьому навіть не сумніваюсь! Мені приємно, що саме мені довірили тимчасово очолити заклад, бо маю змогу працювати із колегами, які добре знають, що робити для розвитку нашої лікарні. У тісній внутрішній співпраці та завдяки підтримці міської ради і депутатського корпусу ми зможемо дійти рівня, коли вже з Мукачева будуть їхати до нас на лікування. І все це обов’язково буде після нашої Перемоги!

Джерело: газета «Вісті з Свалявщини»

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024