У Свалявській лікарні провели складну операцію

09 Квітня 2022, 13:55
У Свалявській лікарні провели складну операцію 6813
У Свалявській лікарні провели складну операцію

Нещодавно в операційній КНП «Свалявська міська лікарня» командою хірургів та травматологів було проведено складну операцію по заміні кульшового суглобу. Її відмінність полягала в тому, що вперше свалявські медики здійснили складне оперативне втручання самостійно, без консультації обласних фахівців. 

Керував процесом кандидат медичних наук, хірург-травматолог Михайло Гелета

За яких умов робиться операція по заміні кульшового суглобу? 

– Причин насправді дуже багато. Одна з них - остеохондроз, або, як у нашому випадку, в пацієнта є перелом у зоні шийки стегна. Хворому наразі 55 років, тому, зважаючи на зрілий вік, кістка не зростається, оскільки є зв'язка, яка у віці 40-45 років закривається, і живлення зламаного шматка не відбувається. Якщо операція остеосинтезу робиться у молодому віці, то лише у перші півдоби після перелому, поки зв'язка не відмерла. В зрілому віці єдиний вихід – це заміна компонентів головки, і компонентів тазу. 

Чи давно у нашій лікарні роблять подібного роду операції?

– Оскільки у нас відділення травматології, а не ортопедія, то всі переломи в людей старшого віку можна виконувати для «однополого» компоненту. Себто заміна здійснюється лише однієї частини компоненту. Це, свого роду, паліатив, для покращення пересування з кімнати в кімнату та зменшення больового синдрому при ходьбі. Для більших навантажень він не годиться. У цьому ж випадку, оскільки пацієнту 55 років, ми порадилися з колегами і дійшли висновку, що таку операцію робити неправильно. Тому ми провели заміну обох компонентів. 

Окрім того, у зв'язку з низьким економічним становищем лікарня змушена сама на себе заробляти, тому ми і взялися проводити такі операції, адже для нашого бюджету – це додаткові кошти. Таким чином ми потрохи переходимо з відділення травматології до відділення травматології та ортопедії. 

До слова, у нашій лікарні таку операцію ми проводимо вперше самостійно. До цього моменту увесь процес відбувався під наглядом фахівців з обласної лікарні та ужгородської клініки «Діа-мед», де такі оперативні втручання проводять часто. Набравшись досвіду під наглядом фахівців, ми взялися проводити такі операції самостійно, без їхньої участі. 

Скільки в середньому вартує така операція?

– З тієї інформації, яка мені відома, операція коштує 25-30 тисяч гривень. Це що стосується ортопедії та захворювань остохондрозів суглобів чи колінного артрозу. Що стосується переломів, то вони відповідно є дешевшими, хоча по тактиці лікування є схожими. 

Які види протезів у вас є в наявності та які встановили пацієнту зараз?

– У нас здебільшого це цементні протези, які ставляться на клей. Ті, що ставляться не на клей, є набагато дорожчими. Вони безпосередньо ставляться в кістку. Спочатку наш хворий забажав поставити однополюсний компонент, а згодом, коли з'являться кошти, додати до нього інший компонент, відповідно, зробити операцію комплексну, але у два етапи. Але потім родичі знайшли необхідну суму для комплексної заміни суглобу, то провели операцію йому одразу. Цементний протез ставиться лише у старшому віці, коли якість кістки погана. У молодшому віці рекомендовано безцементно ставити, але обов'язково двохполюсні. 

Скільки часу триває така операція

– Операція триває до двох годин. Оскільки півгодини по часу з операції забирає застигання цементу, на який ми фіксуємо протез. При безцементному протезі цього не потрібно чекати. 

Які є ризики для пацієнтів якщо наприклад, «щось піде не так»? 

– Ризики є завжди. Це нагноєння ран при цукровому діабеті, або при низькому імунітеті. Але у нас всі інструменти стерильні, тому ці ризики мінімальні. А навіть якщо таке і станеться, то у нас є всі необхідні ліки та антибіотики для запобіганню розширення загноєння. Операція проводиться при спинальній анестезії, тому пацієнт знаходиться при свідомості, що зменшує навантаження на головний мозок і на печінку.

Розкажіть, чи є у вас якийсь ритуал чи традиція, яку ви використовуєте при операції, і чи підтверджуєте загальновідомі слова «серед лікарів немає не віруючих людей»?

– Зазвичай, перед будь-якою операцією я подумки молюся. Знаєте, скажу відверто, будь-який лікар так чи інакше зіштовхувався із ситуацією, яка змусила його повірити в Бога. Інколи ця ситуація непередбачувана. І коли лікар молиться, якимось дивом операція виходить з «критичного русла» у «нормальне», а від цього залежить життя пацієнта.

Як зауважив в. о. головного лікаря Свалявської лікарні Олександр Фізер, такі операції плануються виконувати і надалі у більших об’ємах. Наступний крок – ендопротезування колінного суглоба.

Текст і фото: Анатолій Молнар

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024