Ковідний «пакет», заробітні плати та оптимізація: про що говорили на трудових зборах Свалявської лікарні

19 Листопада 2021, 11:47
Трудові збори Свалявської лікарні 1978
Трудові збори Свалявської лікарні

У Свалявській міській лікарні відбулись збори трудового колективу, на які завітали представники органів влади. Серед присутніх були працівники медзакладу, виконуюча обов’язки Свалявського міського голови Мирослава Скрипинець, депутати міської ради Олександр Салій та Андрій Гуледза, депутат Закарпатської обласної ради Володимир Суботовський та помічник народного депутата Миколи Тищенка Дмитро Богдан.

Приводом для зустрічі стало звернення від колективу лікарні на ім’я виконуючої обов’язки Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець, в якому працівники висловили стурбованість виплатою заробітних плат.

Ситуація зі Свалявською міською лікарнею, яка після утворення об’єднаної громади перейшла у підпорядкування Свалявської ТГ, досить неоднозначна. Після звільнення багаторічного керівника закладу Олександра Сурана, медустанова досі не має очільника. Спочатку його обов’язки виконував Мирослав Мелеш, а влітку цього року тимчасовим керівником став свалявський юрист Василь Кошеля, якого на цю  посаду призначим тодішній міський голова Юрій Грига

Читайте також: «Якщо не буде підтримки, то можемо загубити лікувальний заклад», – Мирослав Мелеш

На численних комісіях піднімалось питання того, що лікарні не вистачає фінансування. Депутати міської ради та члени цих комісій наголошували на тому, що необхідно шукати рішення для того, аби знайти додаткові джерела надходження коштів. Зробити це можна завдяки оптимізації кадрів та залучення додаткових пакетів, які фінансуються НЦЗУ. Особливу увагу звертали на так званий «ковідний пакет», який дав би змогу без проблем покривати витрати на заробітні плати персоналу. На цьому Василю Кошелі наголошували ще місяць тому, однак станом на ранок 16 листопада заявку на нього не було подано. Про це на зустрічі заявив помічник Тищенка, який з цього приводу мав розмову з директором Департаменту охорони здоров’я Закарпатської обласної ради Анатолієм Пшеничним.

Як розповів лікар-невропатолог Олександр Фізер, ще місяць тому він особисто був свідком, як депутат Андрій Гуледза телефонував Василю Кошелі та просив його написати звернення на Володимира Суботовського, щоб він посприяв у «розмороженні» ковідного пакету, однак ще досі очільник закладу цього не зробив. 

«Ще місяць тому ми могли мати це пакет, а він просто проігнорувався. Нічого не потрібно було вирішувати, просто написати листа обласному депутату. Два тижні тому я був у Олександра Пшеничного. Жодних звернень від Сваляви не було. Якби ви зреагували на дзвінок Гуледзи, то вам треба було просто написати папірчик і вже б кошти заходили в лікарню. І ми б з вами зараз тут не сиділи і не били на сполох, що нам до кінця року не вистачить коштів. Це все через таке ваше керівництво», – звернувся лікар до Василя Кошелі.

У відповідь виконуючий обов’язки головного лікаря заявив, що лист ним був поданий. Однак у ході розмови вияснилось, що перед сесією міської ради сам Василь Кошеля запропонував не піднімати це питання, адже, з його слів, ковідний пакет лікарня отримає вже наступного тижня. Час пройшов, а пакет так і не надали…

На противагу виступам депутатів Василь Кошеля заявив, що жодних проблем із виплатою заробітних плат медпрацівникам не буде і кошти ось-ось надійдуть, хоча сама головна бухгалтерка закладу таких гарантій не дала. 

Натомість виявилося, що на рахунку лікарні ще не так давно було понад 4 мільйони гривень, які можна було спрямувати на купівлю обладнання і залучити додаткові пакети від НЦЗУ, але їх теж витратили на заробітні плати.

«Якщо лікарня не буде мати велику кількість пакетів, ніхто не буде перераховувати кошти. Вам треба працювати над тим, аби закупити нове обладнання і відкрити ці пакети, які, в свою чергу,  тягнуть за собою оплачувані робочі місця. 

Ми зараз будемо звертатися до народних депутатів, щоб зробити Свалявського лікарню опорною. Сподіваюсь, нам вдасться це зробити, щоб нам пішли кошти з бюджету, ми могли закупити обладнання і зберегти робочі місця», – зауважив депутат Закарпатської облради Володимир Суботовський.

В ході дискусії виникло ще й питання оптимізації кадрів та заробітних плат. Зокрема Олександр Фізер звернувся до Василя Кошелі з проханням не маніпулювати та надавати достовірну інформацію:

«У нас є складна ситуація із зарплатами і ви її погіршуєте. Ви берете людей, створюєте нові посади з великими зарплатами. Раніше наш відділ кадрів обходився двома людьми із зарплатами по 12,5 і 7,5 тисяч гривень. Зараз три людини. Ваш товариш Олексюк має 18 000 гривень зарплати. Електрик має зарплату більшу, ніж лікар вищого профілю. Тільки через такі ваші призначення фінансовий стан лікарні щомісячно витрачає близько 50 000 більше, ніж потрібно», – наголосив Фізер.

Депутат міської ради Андрій Гуледза у свою чергу заявив, що необхідно розвивати сам заклад, аби не було проблем із фінансуванням. 

«Зараз реалії такі що гроші ходять за пацієнтом. Ми переживаємо за нашу лікарню, бо вона є складовою розвитку нашої громади. Зрозумійте, що оптимізація – це не синонім слова «звільнення». Це просто розуміння того, куди ми можемо застосувати наші ресурси.  У вас хороший колектив і хороші працівники, а з новими пакетами ми можемо перепрофілювати їх на інші напрямки», – роз’яснив Гуледза.

Представник народу наголосив, що Василь Кошеля, який теж є депутатом і ще й членом виконавчого комітету, має найбільше інформації про стан бюджету громади, який на сьогоднішній день має недовиконання на близько 8-9 мільйонів гривень. Тому, зважаючи на всі фактори, не хочеться, аби у кінці року виникла проблема із виплатою заробітних плат працівникам.

Зрештою на кінець зустрічі було домовлено, що Василь Кошеля підготує відповідне звернення щодо ковідного пакету, а Володимир Суботовський гарантував, що сприятиме у вирішенні цього питання.

Уже протягом кількох годин, як нам стало відомо з власних джерел, за сприяння народного депутата Миколи Тищенка медичний КНП «Свалявська міська лікарня» була включена у перелік закладів для надання стаціонарної медичної допомоги хворим на COVID-19  та отримала ковідний пакет.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024