Відомий свалявський художник презентував унікальну ікону Божої Матері «Свалявська»

20 Вересня 2021, 11:01
У Сваляві до Дня міста відомий художник намалював унікальну ікону Божої Матері «Свалявська» 2952
У Сваляві до Дня міста відомий художник намалював унікальну ікону Божої Матері «Свалявська»

У Сваляві з'явилась картина-ікона Пресвятої Богородиці «Свалявська» в оригінальному стилі від художника-ілюстратора Віталія Дороша.

Ікона є унікальною як за походженням, так за стилем, адже виконана за оригінальним баченням художника. 

Кореспондент Район.Свалява дізнавався у художника про історію зародження та реалізації унікальної ікони.

– Віталію, розкажи нашим читачам про основну задумку твоєї ідеї, адже, наскільки мені відомо, за всю історію Сваляви, власної ікони в нашому місті не було ніколи.

– Ідея зародилася в мені тоді, коли розробив візитну картку нашого міста під назвою «Графічна Свалява». Я подумав, що в цьому стилі можу малювати не тільки архітектуру, а й щось інше, наприклад, ікони, але ікона повинна була бути сучасною! Коли спробував намалювати ангела з образом Ісуса Христа в такому ж стилі, як графічна Свалява, відразу зрозумів, що у нас повинна бути своя ікона «Свалявська», адже у нас є таке свято, як «Сята Мар'я». 

– Як реалізовував ідею та з якими труднощами зіштовхнувся, адже ікони – це не твій основний профіль.

– Маючи досвід малювання архітектури та образів, об’єднав це на аркуші паперу. Як на мене, вийшло круто. Я так зарядився, так загорівся, що емоції не давали мені навіть засинати, малював до пізньої ночі і вставав зранку перед роботою, щоб домалювати. Малюючи «Сяту Мар'ю», як у нас її називають у Сваляві, зрозумів, що вона повинна бути для всіх людей, не розділяючи на віри, адже, як на мене, Бог один для всіх! 

– На що найбільше звертав увагу при написанні цієї ікони?

– Акцент робив на те, що Божа матінка благословляє та зігріває своїм теплом Сваляву і наш рідний край, адже він – найкращий. 

– Як мені відомо, це не єдина твоя робота з іконами. Розкажи нашим читачам про свій минулий досвід в цьому напрямку.

– Раніше я малював на релігійну тематику олійними фарбами, але на деякий час перестав, не знав чи правильно малювати те, чого не бачив, так і не домалювавши, Ісуса Христа. Картина стояла в ніші 10 років. Потім, під час Майдану відчув душею, що потрібно домалювати почату роботу задля миру в нашій країні. Принаймні, я в це вірив, керуючись тільки своїми емоціями і тим, що відчував у той момент. Так і зараз – виносив ідею сучасної ікони «Свалявська сята Мар'я» і вірю в наш благословенний край, який буде процвітати з допомогою Божої Матінки. 

– Хто першим побачив твою нову роботу?

– Окрім моїх рідних, перший, кому показав свою роботу – це Анатолій Молнар, який надихнувся картиною, та за кілька годин написав до неї вірша, тож тепер окрім картини, ікона має також власний вірш.

«Під покровом Твоїм, Богородице,

Молитовним Твоїм покровом.

Місто наше співпало з народженням,

Матері Всевишнього Бога.

 

І не збіг, ми Тобою захищені.

Це відчутно у всій Сваляві.

Місто це до Бога наближене.

Святими твоїми молитвами.

 

Всі три храми Тобі присвячені.

Навіть свято міста – Тобі.

Богородицю тут величаємо.

Кожен в своїм ремеслі».

– Чи плануєш в майбутньому спробувати себе в написанні ікон, та загалом чи вигідна це справа?

– Малювати безперечно буду, а чи вигідно це? Я ніколи не ставив за ціль гроші, ставив за ціль результат, а гроші – як Бог дасть. Якшо вони потрібні мені будуть, то вони обов'язково з'являться.

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024