До школи готові: як облаштувалася до нового навчального року Свалявська школа Масарика

01 Вересня 2021, 14:10
До школи готові: як облаштувалася до нового навчального року Свалявська школа Масарика СПЕЦПРОЄКТ 2817
До школи готові: як облаштувалася до нового навчального року Свалявська школа Масарика

Новий навчальний рік уже розпочався, а ми продовжуємо розповідати про те, у які умови йдуть навчатися діти Свалявщини. Цього разу в рамках нашого спецпроєкту «До школи готові» ми завітали до однієї з найвідоміших шкіл Сваляви – школи Масарика. 

Читайте також: ДО ШКОЛИ ГОТОВІ: ЯК ЗУСТРІЧАТИМЕ УЧНІВ ГАНЬКОВИЦЬКА ГІМНАЗІЯ

Свалявський заклад загальної середньої освіти №1 знаходиться по вулиці Визволення, 21. Протягом тривалого часу очолював школу Іван Воробканич, а зараз виконує обов'язки керівника школи Олександр Тимкович

У закладі навчається 720 учнів, а педагогічний колектив складається з 66 вчителів. Окрім цього, тут працює 20 чоловік техперсоналу.   

Історія школи тягнеться ще з 1920-х років. У 2010 році на фасаді будівлі закладу було відновлено історичний надпис – «MASARYKOVA ŠKOLA – ШКОЛА МАСАРИКА». Власне, саме під такою назвою і знають школу містяни.

Школа велика і простора. Зовні видно, що вкладено в неї чимало роботи і зусиль. Фінансування школи йде з бюджету Свалявської міської територіальної громади.

КОРИДОРИ ТА КЛАСИ:

Цьогоріч за кошти міського бюджету школі було придбано лако-фарбову продукцію, вапно, щітки та пензлики – тобто увесь необхідний матеріал для косметичного ремонту приміщень. Також було придбано фарбу для того, аби «освіжити» паркан. ЗІ слів тимчасового керівника школу, міська рада виділила миючі та дезінфікуючі засоби, при чому останніх дали в такій кількості, що й вдалося навіть поділитися з іншими навчальними закладами.

У класах переважно нові меблі, чисто та пахне свіжим ремонтом. Ще в період передвиборчої компанії за кошти Мирослава Магурського в один із класів було придбано нові лампи та жалюзі. У деяких кабінетах висять медіапроектори.

Як зазначає Олександр Тимкович, батьки долучаються до допомоги в облаштуванні школи та сприяють у проведенні ремонтів.

Якщо кабінети для старшокласників облаштовані у стриманому стилі, то класи першачків – яскраві та затишні, з цікавими малюнками та надписами. 

Завдяки співпраці з чеським доброчинним фондом «ВіЗа» у школі ще раніше було відремонтовано дах, поміняно на металопластикові всі вікна. Також за підтримки чеських партнерів Пардобицького краю та краю Височина була повністю замінена система опалення.

«Змінили також підземні труби, які йшли до котельні, адже вони були настільки старими, що коли розкопали їх, то були ржаві й майже як решето.  Ці труби замінили на нові з відповідним ізолюючим матеріалом. У комплексі всі ці заходи зробили школу по-справжньому теплою», – розповідає Олександр Тимкович.

Зі слів тимчасового керівника, наразі у закладі лишилося зробити ще водовідведення. 

СПОРТЗАЛ

У школі також повныстю выдремонтовано спортзал, оскільки 20 січня минулого року у приміщенні сталася пожежа. Зі слів Олександра Тимковича, від імені школи написали проект та взяли участь в урядовій програмі «Спроможна школа для кращих результатів», Завдяки виграному проєкту школа отримала можливість відремонтувати зал.

Окрім цього підтримувати спортивний дух учнів регулярно допомагає депутат Закарпатської обласної ради Володимир Суботовський, який минулого року облаштував спортивний майданчик, який, на жаль, за рік значно пошкодили. Також благодійний закупив спортивну форму і постійно надає спортивний інвентар.

ВБИРАЛЬНІ

Вбиральні у школі внутрішні. Вони невеликі, але комфортні та чисті.

На жаль, нам не вдалося подивитися їдальню закладу, але, як нам розповіли, міська влада закупила необхідний посуд для школярів. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024