Район на колесах: як розпізнати автомобіль-«потопельник» з Європи

04 Серпня 2021, 13:24
Юрій Сегедій - Експерт з продажу автомобілів 1634
Юрій Сегедій - Експерт з продажу автомобілів

Хочете обрати авто, але сумніваєтесь з чого почати? Тоді спеціально для вас інтернет-видання Район.Свалява відкриває нову рубрику «Район на колесах», де експерт з продажу автомобілів Юрій Сегеді розповість як правильно обрати автомобіль, на що варто звертати увагу при покупці та багато різних цікавих речей для автолюбителів, які будуть для вас корисними:

Не так давно в Німеччині були сильні повені, які наробили багато лиха. Не оминула ця біда й автомобілі: в страшних відеокадрах було видно, як стоять затоплені або ж пливуть автомобілі різних марок, і не важливо, чи це Mercedes, BMW, Audi або ж простенька Mitsubishi, — у стихії «обраних» немає. 

Я впевнений, що велика кількість автомобілів-«потопельників» потрапить на український авторинок і продаватиметься по хорошій ціні, як не бита, не фарбована, від першого власника, з рідним невеликим пробігом. Звісно, це все може бути правдою, але ніхто вам не скаже, що він продає автомобіль-«потопельник». Його добре підготують, зроблять хімчистку салону, озонування (видалення неприємного запаху), красиво відполірують, тобто зроблять комплекс всіх заходів, щоб автомобіль був, як новий. Але варто пам’ятати, що автомобіль який був у воді, може принести власнику з часом багато проблем.

Саме тому, купуючи авто з Європи найближчим часом, потрібно бути дуже уважними та обережними, щоб не натрапити на «потопельника».  Це стосується не лише автомобілів з Європи, «потопельниками» можуть бути й авто із США, а також автомобілі на внутрішньому ринку України, які накрила повінь.

Тому я хочу розповісти вам, за якими ознаками можна впізнати втоплену машину. Головна проблема полягає у тому, що перекупи дуже старанно маскують усі ознаки «потопельника», аби у покупця не виникало підозр. 

Отож, поїхали…..

• Загляньте під сидіння, дверні ущільнювачі, пластикові накладки, заглушки, місце де знаходиться VIN номер у салоні автомобіля під ковроліном. Корозію дуже важко сховати, набитий VIN код автомобіля має бути чистеньким. Каркас сидінь не має мати слідів корозії. Під дверними ущільнювачами також має не має бути корозійних слідів.

• Запах. Усі «потопельники» мають характерний запах намулу, запах гнилі. Позбавитись цих запахів досить важко, тому перекупи намагаються перебити його іншими запахами. У хід йдуть різноманітні ароматизатори, чистячі засоби, парфуми….. або ж роблять озонацію. Якщо в машині є будь-який стійкий запах – варто насторожитись. Найімовірніше перед вами «потопельник».

• Фари. Потрібно уважно обстежити фари автомобіля. У внутрішній частині фари не має бути слідів солі, розводів, загалом світловідбиваючий елемент фари має бути дзеркально чистим. Фари досить дорогі для того, аби їх міняти (особливо на дорогих сучасних авто), і досить складно розбирати їх для видалення слідів води.

• Електрообладнання. Сучасні автомобілі мають багато блоків електроніки, контакти якої можуть легко окислюватися, призводячи до перебоїв у роботі. Усе електрообладнання повинно бути у робочому стані. Якщо, наприклад, не працює аварійка і звуковий сигнал, це вже поганий знак. А якщо не працює ще, наприклад, електросклопідіймач, ймовірність того, що це «потопельник», який і надалі буде докучати виходом з ладу електрообладнання, дуже висока. Також потрібно зробити комп’ютерну діагностику всіх систем автомобіля.

• Дата ввезення. Зараз за допомогою різних онлайн сервісів можна з легкістю відслідити, коли автомобіль був ввезений із-за кордону, коли був поставлений на облік. Звірте ці дати з повідомленнями новин про повені у європейських містах. Якщо автомобіль був проданий за кілька тижнів після потопу, у тій чи іншій країні і в ньому є всі вище перераховані ознаки, ви можете робити певні висновки, аби уникнути купівлю цього транспортного засобу.

Якщо з автомобілями-«потопельниками» із США все зрозуміло, тут є прозора історія автомобілів, відповідні сертифікати (тайтли), що вирізняють «потопельника», з поміж інших, то з автомобілями з Європи не все так просто. Утоплений автомобіль з Німеччини може легко перекочувати в Польщу чи Україну, де народні умільці його гарно підготують, а документи старанно приховать. І так на авторинку України з’явиться багато автомобілів-«потопельників», але вже не з США, а з Європи, які будуть продаватися під виглядом не битих, не фарбованих, з рідним пробігом в 300-400 тис. км, хоча ні, народні умільці «скрутять» пробіг на 100-200 тис. км. під український стандарт.

Перед тим, як купувати автомобіль з Європи, США чи на внутрішньому ринку України, залучіться допомогою спеціалістів або ж відвідайте хороше СТО аби уникнути купівлі «кота в мішку».

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024