У Сваляві провели перший фестиваль психологічних практик «Психея-фест»

22 Червня 2021, 11:00
У Сваляві провели перший фестиваль психологічних практик «Психея-фест» 2159
У Сваляві провели перший фестиваль психологічних практик «Психея-фест»

У суботу, 19 червня, в кав’ярні «Фабричне» відбувся перший фестиваль психологічних практик на Свалявщині та другий в області «Психея-фест», за участі провідних спеціалістів міста у різних напрямках психології. Журналіст інтернет-видання Район.Свалява не втратив змоги поспілкуватися з організаторкою події та дізнатися більше про цей фестиваль. Отже, знайомтесь — організаторка заходу практикуюча психологиня, гештальт-консультантка, спеціалістка з метафоричних асоціативних карток та терапевтка по роботі з піском Олена Герженій:

 

— Як виникла ідея створення подібного заходу та чи був у вас попередній досвід, організації?

Подібні фестивалі відвідувала неодноразово в різних містах України і в мене чомусь завжди виникала думка: «А чому у Сваляві такого не відбувається?» А інша причина, яка і штовхнула мене на реалізацію даного заходу, - це твердження «Якщо не я, то хто?» (сміється, — авт.).

— Яка основна мета такого проєкту?

Мета та основна ідея: щоб люди дізналися, хто такі психологи. Адже люди здебільшого у нас плутають психологів з психіатрами, мовляв, я не хворий, в мене немає проблем, навіщо мені йти до психолога? Але психолог — це не людина, яка працює з хворими, адже ми не маємо для цього медичної освіти. Ми працюємо зі здоровими особистостями, які, можливо, в чомусь заплуталися або мають якісь проблеми, які їм важко вирішити. Тому на цьому фестивалі ми і вирішили показати, які є техніки, методи, вправи для розв'язання проблем, щоб люди мали змогу познайомитися з іншими учасниками, відпочити, порелаксувати. Щоб в процесі, можливо, людина обрала собі індивідуального психолога на майбутнє. 

— Чи підтримали Вас колеги у вашому задумі?

Так, це було досить незвичайно. О 23:00 я написала свої колезі Олесі Уліганець. Ділюся ідеєю проведення фестивалю в Сваляві, через 5 хвилин вона відписала і каже: «Давай!» (сміється, — авт.). Вона — перша, хто підтримав мене. Потім в процесі приєднали колег Мар'яну Копосович, Наталію Савіцьку, Анну Сегеді, Ксенію Легезу, Любов Фізер та Віту Попович. І я — в ролі тренера, організаторки та спікера фестивалю. 

— Чи плануєте продовжувати проводити такі фестивалі в майбутньому?

Так, якщо людям це сподобається, то плануємо проводити такий захід посезонно: осіння «Психея фест», весняна, літня і т. д. Такого самого плану або, можливо, у вигляді тренінгів та занять.

— На вашому фестивалі є якась основна тема, яку розглядають на кожному занятті?

Ми старалися не обмежуватися якось одною тематикою, і для того, щоб показати людям, різногранність психології, вибрали різні напрямки. Це і про проблеми загального характеру, про внутрішню дитину, стосунки в сім’ї, стосунки в парі, відновлення після кризових ситуацій тощо. Скажімо так, більш ми охопили загальний широкий спектр, щоб люди мали можливість вибрати. У нас проходять паралельно два майстер-класи, і тому людина має змогу вибрати тему, яка їй відгукується в душі на цей момент. 

— Що б Ви хотіли побажати тим, хто не прийшов на фестиваль з певних причин?

— Насамперед, не боятися та не соромитися психологів, зрозуміти, що психолог приносить користь, може допомогти подивитися на проблему з різних сторін. Психолог не надає чітких рекомендацій, мовляв, роби те і те й матимеш результат. Він може розширити бачення, бо коли ми в проблемі, то у нас вузькоспрямоване мислення і ми бачимо лише один можливий варіант рішення, який не підходить. Психолог же розширює це бачення, показує різні варіанти, а клієнт вже обирає, який варіант йому підходить найкраще у вирішенні того чи іншого запиту.

А щодо самого фестивалю, то відкрили його темою «Вирішення проблеми — не проблема, або Як знайти правильне життєве рішення», яке і провела організаторка заходу.

 

Наступним етапом був майстер-клас від Мар'яни Копосович «Як зберегти та покращити стосунки в парі». 

Продовжила захід Ганні Сегеді темою: «А ти мене любиш? Ага» на якому гості заходу мали можливість подивитися з різних позицій на прояв власних стосунків та їх тіньової частини (образу), що дає можливість  визначити рівень пристрасті та сумісності у відносинах.

Паралельно з Ганною Сегеді майстер-клас провела Наталія Савіцька, на тему «Духовність як складова психологічного здоров’я». 

Після годинної перерви на обід, тренінг продовжила Ксенія Легеза, яка розповіла про «відновлення внутрішніх ресурсів у кризових життєвих ситуаціях». 

Паралельно з Ксенією про «Стосунки з собою. Моя сексуальність» розповідала Віта Попович.

А завершили фестиваль Любов Фізер, яка розповідала про «Екологічну взаємодію з тілом та тілесними відчуттями», та Олеся Уліганець, яка проводила тренінг на тему «Моя внутрішня дитина».

Олеся Уліганець, проводила тренінг на тему «Моя внутрішня дитина» .

По завершенню фестивалю «Психея-фест» на учасників очікував сюрприз. Було розіграно сертифікати від тренерів фестивалю. І вісім щасливчиків отримали можливість відвідати одну консультацію у спеціаліста безкоштовно.

Про те, як відбувався захід, дивіться в нашому фоторепортажі:

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024