Моя професія: свалявська сімейна психологиня Ганна Сегеді

23 Квітня 2021, 19:00
4081

Професії різні, як люди, і кожна має свою особливість. Район.Свалява у рубриці «Моя професія» розповідає про мешканців Свалявщини, які виконують найрізноманітнішу роботу.

Актуальність деяких професій стає все більшою в умовах зростаючої складності світу та прискорення науково-технічного прогресу. До таких спеціальностей належить і психолог. Сьогодні, коли суспільні процеси стають більш динамічними, часто виникають напружені ситуації у взаєминах між людьми, в колективах та родинах. У зв’язку з дефіцитом спілкування підвищилася  роль психологічних знань, їхнього прикладного аспекту.  Будь ви політиком, бізнесменом, лікарем або домогосподаркою – у вашому житті, поряд з позитивними емоціями, неминучі хвилини розчарування, результатом яких можуть стати негативні вчинки. Іноді людині важко утримати тягар цих проблем на своїх плечах, і він може втратити надію, віру в себе, а найголовніше – своє здоров'я.

Уникнути цього допомагають мудрі поради досвідчених фахівців – психологів, чиє професійне свято відзначаємо сьогодні – Всеукраїнський день психолога.  А більше інформації про цю професію нам розповіла свалявська психологиня Ганна Сегеді.

– Як ви зрозуміли, що хотіли б навчатись на психолога?

– З раннього дитинства любила гратись у вчителя. Вже у 10 - 11 класі почала задумуватись, ким хочу бути. Саме в той час подивилась документальну драму з психологічним нахилом «Понять. Простить».  В ній розповідались складні сімейні ситуації. ЇЇ ведучими були психологи та психотерапевти Галина Тимошенко та Борис Єгоров. Мені подобалось, як за допомогою фігурок вони пояснюють своїм клієнтам їх сімейну ситуацію. І вже тоді визначилась, що саме ця професія мені близька та цікава.

– Де Ви навчались?

– У Мукачівському державному університеті на практичного психолога, викладача психологічних дисциплін та вчителя початкових класів.


– Тоді у вас дві професії, так?

– Так. Коли я подавала свої документи в університет, то вагалась між двома професіями: психологія та вчителя початкових класів. Пройшло п'ять років після закінчення навчання, і я вирішила піти вчитись ще й на вчителя. Педагогіка і психологія перекликаються у дисциплінах. Тому здобувати другу освіту було значно легше, оскільки вже тоді було доступне і перехресне навчання. 

– Чи підтримували батьки у вибраній професії?

– Так, підтримували. Хоча батько хотів, щоб я навчалась на адвоката, але не був проти обраної спеціалізації. Під час вступу до університету. розглядала ще напрямок  кримінальної психології у Львові, але було далекувато і вибрала Мукачево. Найбільше мене підтримав мій чоловік, на той час хлопець, Юрій Сегеді, який навіть їздив зі мною на семінар на тему: «Дитячо-батьківські відносини» від Дмитрія Карпачова та на MINI-EDCAMP Janoshi, де взяли участь у програмі професійного розвитку. 


– Де Ви працюєте?

– На даний період свого життя я перебуваю в декреті, але також проводжу психологічні консультації та сеанси. До народження донечки працювала в Свалявській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 педагогом-організатором та вчителем початкових класів. 

– Чи буває у Вас емоційне вигорання?

–  Так, допомагає особиста терапія, яку часто мають проходити психологи. Якщо ви мали на увазі у сімейному житті, то мені також доводилося боротись з емоційними переживаннями, я ж мама маленької дитини. Кожен по-різному проявляє емоції. Спочатку я стараюсь зрозуміти, чому вони виникли. Емоції потрібно вміти виражати, тому що інколи вони здатні лише зашкодити. Вважаю, що нікому наш негатив не потрібний і навіть якщо щось би сталось, не буду влаштовувати театру для людей. Краще заспокоїтись і вже в спокійному стані все вирішити. Коли я відчуваю емоційне вигорання (і це нормально) то прошу допомоги в чоловіка, деякі справи делегую йому. Пробую скоріше лягати спати, переглядаю раціон харчування та збільшую час прогулянок на свіжому повітрі. Шукаю ресурс та роблю те, що приносить задоволення.

–  Чи бояться свалявчани звертатись по консультацію до психолога?

– Часто люди говорять «Я нормальний, мені не потрібно допомоги психолога». Також багато людей не розуміють різницю між психологом та психіатром. Психолог допомагає людині вирішувати певні життєві труднощі, проводить діагностику та корекційну роботу. Він не призначає медичних препаратів та не ставить медичних діагнозів. Психіатри працюють з паталогічними відхиленнями.Вони мають право підбирати відповідні лікарські засоби.
У нас часто психологом може бути брат, сестра, чи подруга, але ніхто не даєгарантії, що вони не зможуть розповісти про проблему комусь ще. Якщо людина звертається до психолога, платить гроші за консультацію, то вона має бути впевнена у тому, що все буде конфіденційно, професіонально і буде надана певна психологічна допомога. Але слід пам'ятати, що психолог лише провідник, він не зможе нічого вирішити за людину.  

– Що для психолога основне в роботі?

– Саморозвиток. Ми постійно мусимо розвиватись, дивитись вебінари, черпати нову інформацію. Вони дають можливість підвищувати рівень знань, удосконалювати знання та вміння. Знаходячись серед колег, ми обмінюємося досвідом, ділимося інформацією.
Була історія, коли подруга спитала, чи не хочу з нею піти в автошколу, яка по ціновій політиці була така ж, як за семінар, який я хотіла відвідати. Вибрала нові знання. Мені подобається вчитись, як «вічний студент». Пройшла підвищення кваліфікації на арт-терапію, пісочна терапія від Людмили Підлипної, ведення з гештальт-терапії від Марини Лемак та Олени Маринушкіної, ведення дитячо-батьківських груп від Вікторії Варги, символдраму від Алли Фреган та Лариси Шумакової.








– Який напрямок терапії Ви найчастіше використовуєте?

Зараз активно вивчаю напрямок кататимно-імагінативної психотерапії або ж символдрами. Працюю над тим, щоб у майбутньому захистити диплом психотерапевта даного напрямкуСимволдрама – один з напрямків психотерапії, що базується на принципах глибинної психології, в якому використовується особливий метод роботи з уявою (імагінація) для того, щоб унаочнити несвідомі бажання людини, її фантазії, конфлікти і механізми захисту. 

– Яка унікальність методу символдрами?

– Він сприяє змінам у якості життя клієнта, забезпечує лагідне та «екологічне» пропрацювання внутрішньопсихологічних конфліктів на символічному рівні, підвищує ефективність психотерапевтичного інсайту. Психотерапія за методом символдрами проводиться у формі індивідуальної та групової психотерапії, психотерапії пари та сім'ї. 

– Чи є пацієнти, яким Ви можете відмовити у консультації?

– Не працюю з наркозалежними, алкозалежними. Але визначити людей, в яких є залежність, неможливо на першій консультації. Це коли ти бачиш вершину айсбергу та не бачиш, що під водою. Психози і шизофренія, соматичні захворювання, що представляють небезпеку для життя (онкологія, важкі аутоімунні захворювання) також є протипоказані при використанні символдрами. Перша консультація з клієнтом дає можливість зрозуміти чи можу я працювати з його запитом чи краще його скерувати до  іншого колеги  спеціаліста. Наприклад, з питаннями вагітності, родів та післяпологового періоду краще звертатися до перинатального психолога, з питаннями виховання дітей чи кризових сімейних ситуаціях – до сімейного психолога.

– Що Вас мотивує?

– У сімейній психології мотивує донечка Ніка. А у професійній сфері діяльності мотивують колеги.


– Яке Ваше захоплення?

– Люблю збирати гриби, але їх не їм через отруєння в дитинстві. На гриби – хоч коли і хоч куди. В підлітковому віці любила садити ліс. Це був і перший мій заробіток, за який отримувала 50 гривень. Напевно, ця любов до лісу у мене від тата, який був лісничим. Взагалі, природа – це для мене найбільш ресурсне місце, де я черпаю сили.

– Яка Ваша мрія?

– Основна – завершити будівництво дому, а  більш моя особиста  – це побачити Полярне сяйво. Обожнюю спостерігати як змінюється небо під впливом природних умов. Часто красивим краєвидом та захоплюючим видовищем, можна милуватися, коли заходить сонце в нашому місті. Небо над нашим монастирем відблискує багряним кольором. 

– Як і де проводите свій вільний час?

– Зазвичай, проводжу разом з родиною. Дуже рада, коли чоловік знаходить час і ми разом ідемо гуляти. Любимо їздити у Воєводино, де для дітей є багато розваг. З донечкою любимо ходити у басейн та кататись на конях. 



– Що Ви цінуєте у людині?

– Щирість, розуміння, підтримку. 

– Яка улюблена книга Вас надихає?

– Люблю читати книги Луїзу Хей, які навіть чоловік читає. Також до душі книга Ірвіна Яломи «Лжец на кушетке», та «Лечение от любви и другие психотерапевтические новеллы».

– Що порадите, аби «перестати нервуватись та почати жити»?

– Зараз виникає багато стресових ситуацій, які «вибивають людину з колії». Спочатку потрібно зрозуміти, яка ситуація викликає незадоволення. Чи впливає це на здоров'я? Адже для того, щоб людина гармонійно жила, потрібно підтримувати фізичну, психічну, соціальну та духовну сфери здоров'я. Тому для організму дуже важливим є міцний сон, збалансоване харчування, активний відпочинок та спорт, спілкування та саморозвиток.

Коли людина нервує, і ситуація виходить з-під контролю рекомендую декілька разів глибоко вдихнути і видихнути, «заземлитися» і відчути опору під собою. Зосередитись на собі, назвати п'ять речей, які бачите, чотири речі, які чуєте, три речі, які відчуває ваше тіло, два запахи і один смак, який відчуваєте.

Також спеціалісти розробили універсальну модель відновлення ресурсу BASIC PH. Кожна літера описує певну складову життя людини. Basic (віра) – віра у власні сили, обраний шлях, молитви. Affect (емоції) – емоційна підтримка, контакт, емпатія, перегляд фільмів, постанов, що передають емоційний заряд, спілкування з близькими. Social support (соціальна підтримка) – належність групі чи організації, родинна та дружня підтримка. Imagination (уява) – творче мислення, зниження стресу за допомогою уяви, релаксація, малювання, в'язання. Cognition (пізнання) – збір інформації, самонавчання на основі минулого досвіду. Physiology (фізіологія) –  релаксація, фізичні вправи, ігри, прогулянки, масаж, плавання, аромотерапія.

– Що ви б побажали своїм колегам цього дня?

– Бажаю здоров'я, гармонії, ресурсності та стресостійкості. Нехай щирість, доброта та багаторічний досвід допомагають знаходити вихід з різноманітних життєвих ситуацій і «лікують» душі інших людей. Розвивайтеся, ідіть до своєї мети. Успішної професійної практики в роботі.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024