Кухня на Районі: Фанки – улюблені ласощі внучат від Удут Катерини

09 Січня 2021, 10:00
4269

Кожен куточок нашої країни є не лише гарним, цікавим, оригінальним, а й дуже смачним. Адже кожна місцина славиться своїми особливим стравами. Район.Свалява пропонує вам експериментувати та готувати смачні цікавинки від наших місцевих кухарів та господинь.

У період Різдвяних свят ми вирішили поділитись з вами кулінарним рецептом фанок від  свалявчанки Удут Катерини, яка не тільки розповіла рецепт закарпатських ласощів, але й показала наглядно сам процес їх приготування. 

«Фанки – улюблені ласощі моїх внучат на Різдво. Вони з нетерпінням чекають цієї пори, щоб поласувати ними. Маленькі рум’яні булочки, що смачно пахнуть цукровою пудрою, з’їдаються вмить, не встигнувши охолонути», – розповідає господиня.

Відтак, приготуємо фанки:

Інгредієнти:

  • Борошно вищого сорту – залежно від води
  • Вода - 0,5 л
  • Дріжджі - 30 гр
  • Сіль -  чайна ложка
  • Олія - 100 гр
  • Олія для фритюру
  • Цукрова пудра

Приготування:

1) До води додаємо покришені дріжджі, сіль,  добре перемішуємо, даємо трохи відпочити, накривши рушником, десь хвилин 20.

2) У великій ємності просіюємо борошно і додаємо до цього нашу опару.  Вимішуємо еластичне тісто, яке має добре відставати від рук, не бути твердим. Якщо вам здається, що тісто туге – додайте ще трохи води. 

3) Залишаємо підійматися у теплому місці, накривши рушником. Десь за годину-півтори  тісто підніметься. Добре вимішуємо, розкачуємо пласт товщиною близько 5-6 мм та вирізаємо кружечки. Зазвичай,  використовую чашку або іншу кухонну ємність, що є під рукою.

4) Кружечки викладаємо на деко та даємо постояти ще хвилин 15-20.

5) Глибоку каструлю з товстим дном нагріваємо з олією у кількості, щоб накрила випічку. Смажимо фанки по кілька штук, обережно викладаючи до каструлі або пательні. Вогонь при цьому зменшуємо до мінімуму. Ретельно слідкуємо, щоб ніжні фанки не пригоріли.




6) Тісто добре піднімається, всередині фанки пористі, майже пусті. Зверху теплі фанки обов’язково присипати цукром-пудрою.

7) Смачного!

Катерина розповіла, що десерт родом з Угорщини, який має свою історію та важливе значення, є символом зимого циклу фестивалів Фаршанг. Фолькльорна складова фестивальних дійств – проводи зими та зустріч весни.

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024