«Йду відстоювати інтереси людей та громад», – Володимир Суботовський

20 Жовтня 2020, 21:00
6149

У нашій країні склалась чудова нагода омолодити владу, відкинути старі правила правління та врешті почати жити по закону. Для Володимира Суботовського політика – нова сфера діяльності. Підприємець рішуче налаштований її підкорити. Кандидат у депутати Закарпатської обласної ради розкрив політичні амбіції, плани та користь, яку він принесе своїм виборцям.     

– Що спонукало Вас до рішення йти в політику?

– Скоріше не що, а хто – люди. Це рішення було виваженим. В якийсь момент зрозумів, що відстоювати інтереси людей будуть лише ті, хто живе поряд. Обмірковував це питання неодноразово, спілкувався з близькими та колегами. Вони і підштовхнули. Обіцяли проголосувати та підтримати.

Каталізатором стала зміна адміністративно-територіального устрою. В результаті реформи старі Свалявський, Мукачівський та Воловецький райони припиняють своє існування як адміністративні центри. Створюється єдиний район з центром у Мукачево. Його повноваження та функції поки що остаточно невизначені. Тому важливим фактором розвитку наших громад є їх добра комунікація з обласною владою. Тобто відстоювання інтересів людей на обласному рівні. Це і бачу своїм першочерговим завданням.

Також давно маємо ряд спільних нагальних проблем, які потребують уваги обласної влади та значних державних ресурсів: зруйновані дороги, відсутність нормального водопостачання та водовідведення, погана якість медичних послуг. Їх конструктивне вирішення дозволить за наступні два-три роки значно покращити комфорт та безпеку в наших громадах.

Ну і, звичайно, питання добробуту кожної родини. Як людина, яка все життя займається бізнесом, маю чітке розуміння, як залучити кошти на будівництво нових підприємств, створювати нові робочі місця, об'єднатися всім навколо місцевих брендів та зробити наш рідний край процвітаючим.

Як керівник, вмію вести переговори, комунікувати з людьми, налагоджувати нові контакти. Як бізнесмен та роботодавець, знаю, як сприяти розвитку малого та середнього бізнесу та залучити в наш край інвесторів, щоб люди мали робочі місця та дійсно гідні зарплати. Як людина, яка виросла на Свалявщині та знає тут всі закутки, чудово орієнтуюсь в потребах наших громад, а їх на території виборчого округу 13.

Маючи за плечима цей життєвий досвід, розумію, що принесу багато користі для людей як депутат Закарпатської обласної ради. Впевнений у своїх силах, тому маю йти представляти та працювати на людей.

– Що лежить в основі Вашої передвиборчої програми?

– Закарпатська обласна організація політичної партії «Слуга Народу» на конференції 22 вересня 2020 року затвердила нашу офіційну передвиборчу програму.  Це Програма розвитку Закарпаття. Ми прагнемо перетворити область на активного провідника євроінтеграційного курсу України, регіон гармонійного людського розвитку, інноваційно орієнтованої, інтегрованої в національний і світовий простір економіки, безпечного довкілля. Разом ми будуємо країну, в якій хочеться жити. Крок за кроком очищуємо її від корумпованої «еліти»,  хабарників та популістів. Програму можна прочитати на сайті або в агітаційних матеріалах партії. Цей документ є стратегічним і для мене як кандидата в депутати обласної ради.

Поряд з тим, в мене є свої сім пріоритетів. Перший: відстоювати інтереси звичайних людей та громад на обласному рівні. У територіальному виборчому окрузі №2 живе понад 260 тисяч людей в 13 громад: Мукачівська, Великолучківська, Горондівська, Верхньокоропецька, Чинандіївська, Івановецька, Кольчинська, Свалявська, Неліпинська, Полянська, Жденіївська, Воловецька та Нижньоворітська. Розумію, що це велика територія і відповідальність.

Головним завданням будь-якого депутата є спілкування з громадянами, вміння чути їхні проблеми та допомагати у їх вирішенні. Наша команда на Свалявщині вже досить давно працює з людьми. У нас є потужні економісти, юристи, підприємці, громадські діячі, вузькопрофільні спеціалісти. Ми створили громадську платформу «Центр розвитку Свалявщини»; працюємо над розробкою Стратегії розвитку Свалявщини; сприяємо розвитку ОСББ та квартальних комітетів, здійснюємо заходи з благоустрою дворів, встановлюємо дитячі майданчики. Це конкретні ініціативи, які люди можуть відчути вже сьогодні. Наш досвід буде корисним іншим громадам округу, де має розпочатися подібна робота після виборів.

На наступному етапі всі 13 громад мають створити єдину візію майбутнього. Ми разом є велика екосистема. Ми разом можемо конкурувати за туриста з іншими регіонами України чи навіть іншими державами. З особистого досвіду розумію як цього досягти.

Другий: капітальний ремонт доріг.

Розбиті дороги є чи не найбільшою нашою проблемою. Нам постійно обіцяють, але до сьогодні питання не вирішене. При порядній владі можна здійснити капітальний ремонт багатьох кілометрів доріг за ті ж самі кошти, які сьогодні витрачаються на латання ямок. Так зможемо збудувати всі транспортні артерії в наших громадах за декілька років.

Наші дороги негативно впливають на імідж території та створюють масу незручностей. Хто буде їхати на відпочинок, якщо по дорозі можна вщент розбити авто? Є місця, де навіть швидка допомога не може вчасно приїхати та надати необхідну допомогу людині. І мова йде не про той асфальт, який навесні сходить разом зі снігом. Дороги мають бути зроблені раз і надовго, щоб не витрачати на це кошти по кілька разів.

Третій: сприяння програмам створення нових робочих місць.

Основою розвитку території є місцева економіка. Економіка – це про людей, а наші люди працьовиті. Ми маємо чудові гори і багаті природні ресурси. Знаю як зробити так, аби усі, хто має бажання працювати, змогли отримати гарну роботу з достойною офіційною заробітною платою тут, на Закарпатті. І не потрібно їхати світ-за-очі в пошуках кращого життя. Добре розумію економічну специфіку нашого округу і знаю, як привабити сюди інвесторів, готових вкладати свої кошти у наш розвиток.

Туристичний та фермерський потенціал округу, мінеральні води, гори, ліс, підприємницька ініціатива на ряду зі стратегічним плануванням та підвищенням інвестиційної привабливості надають можливості для розвитку економіки і підвищення загального добробуту громади.

Серед наших ключових завдань – впровадження програм підтримки осіб, які прагнуть мати власну справу в сфері туризму, переробки продуктів лісу, створення крафтових підприємств, фермерських господарств та їх кооперація.

Успішний бізнес без корупції та бюрократичної тяганини – це не лише високі зарплати людям, а й податки, які надходять до бюджетів громад і використовуються на її розсуд: на інфраструктуру, освіту, культуру та дозвілля, спорт тощо.

Четвертий: здоров’я людей.

Для кожного головне – це здоров'я. Поки ми його маємо, то не цінуємо. Хвороби і легше, і дешевше попереджувати, аніж лікувати. Тому буду звертати особливу увагу на формування ефективної профілактики захворювань. Цього реально досягнути якщо правильно оптимізувати всі ланки медико-санітарної допомоги, забезпечити лікарів достойною зарплатнею, а заклади ефективним обладнанням та ремонтом. 

Також важливим фактором нашого здоров'я є екологія. Як батька чотирьох дітей, мене теж це питання турбує. Бо гарна екологія – запорука міцного здоров’я. Наші діти мають зростати в чистому середовищі, дихати чистим повітрям та пити чисту воду. 

П’ятий: будівництво водозабору в селі Сасівка.

На сьогодні вдалося актуалізувати це питання. Потрібно виконати роботи по коригуванню проекту будівництва цього об'єкту. Також ведемо переговори про включення проекту до Програми Президента Володимира Зеленського «Велике будівництво» і плануємо в наступному році почати роботи. Бо це ненормально, що  місцина, яка постачає цілющі мінеральні води по всій Україні, ставить під загрозу здоров'я своїх громад через низьку якість питної води.

Шостий: будівництво заводу з переробки сміття.

На жаль, рівень засміченості давно перейшов безпечну межу.  Переробка сміття потребує великих інвестицій. Виходом однозначно є публічно-приватне партнерство новостворених громад зі стратегічним приватним інвестором. Це  дозволить місцевій владі як мінімум в межах округу вирішити проблему сміття. Функціональне ж вирішення проблеми дозволить ще й мати хороші доходи. Ми ж звикли звалювати все в одне місце і хай собі лежить там. Наслідки потім руйнівні. Цю історію треба ламати. Першочергові кроки  це екологічна просвіта, сортування сміття та будівництво заводу з переробки сміття.

Сьомий: комфортний громадський транспорт.

Люди повинні мати змогу без перешкод доїхати з будь-якого куточка округу до районного чи обласного центру. Тому потрібно налагодити зручний для людей графік руху комфортного громадського транспорту. Ніби просте завдання, але також впирається в дороги. Бо який підприємець погодиться вкладати кошти в атобус, якщо є виоский ризик його побити по дорогах. Але завдання є і ми його вирішимо.  

Це лише першочергові пріоритети, які взяв у роботу. Вже бачу, що лише ними не обмежуся. В людей назбиралося стільки проблем, що депутатам доведеться добре попрацювати.

До речі, оскільки відвідати кожне село я нажаль не зможу через обмеженість часу на передвиборчу кампанію, то обов’язково це зроблю після виборів. А на разі, започаткував ініціативу «Завдання депутату». На моїй сторінці у фб є спеціальна форма. Там Ви можете мені написати про свої проблеми чи ідеї для покращення життя громади. На основі Ваших звернень формуватиметься порядок денний депутата Закарпатської обласної ради Володимира Суботовського.

1

– Загалом на який результат на виборах очікуєте?

– На позитивний. Буде так, як вирішить кожна людина. Люди зможуть об’єктивно оцінити можливості кожного кандидата та зроблять правильний і свідомий вибір. Від нашого вибору 25 жовтня буде залежати наше життя наступні п'ять років.

Я готовий до діалогів і пропозицій. Відкрито спілкуюся з людьми і можу дати відповіді на всі запитання. І всі, з ким довелося спілкуватися, це підтвердять.

Я – чоловік слова і готовий нести відповідальність за кожен свій крок як людина та кандидат у депутати. Сподіваюсь, що громада мене підтримає і ми зробимо Закарпаття дійсно розвиненим краєм, провідником євроінтеграційного курсу України.

– Що можете побажати  опонентам?

– Грати чесно.  Не витрачати час на поливання один одного брудом, а задіяти його для якихось корисних речей. Будьмо толерантними та конструктивними. Я не збираюся перетягувати канат. У мене є свої думки, свої бачення і свої переконання. Вони можуть не збігатися з іншими, і це нормально. Якщо ми йдемо відстоювати інтереси громади, то якісь власні амбіції та бажання треба віднести на задній план. Зрештою, люди самі проаналізують та приймуть рішення, кого підтримати. Головне, не довіряти порожнім дармовим черговим обіцянкам.






 

Текст: Христина Гаєвська

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024