Представник Свалявської громади проходив стажування в муніципалітеті з Данії

22 Травня 2023, 12:25
Представник Свалявської громади проходив стажування в муніципалітеті з Данії 767
Представник Свалявської громади проходив стажування в муніципалітеті з Данії

Представники Горінчівської, Свалявської та Ясінянської територіальних громад вивчали досвід данських колег в управлінні муніципалітетом та залученні мешканців до прийняття рішень в громаді. Про це інформують в регіональному офісі U-LEAD в Закарпатській області.

Протягом тижня фахівці українських громад в рамках ініціативи «Мости довіри», яку започаткували в Програмі «U-LEAD з Європою»  перебували в данському муніципалітеті Гульборгсунн, де проходили стажування та ознайомлювалися з його роботою. 

Програма навчального візиту включала розгляд різних напрямків роботи муніципалітету Гульборгсунн, зокрема муніципальної співпраці та підтримки НГО, просторового планування, залучення громадян до стратегічного планування, адміністративних послуг, «зеленої» енергетики тощо.Це перша поїздка в данський муніципалітет, попереду ще заплановані тематичні стажування в напрямку співпраці з бізнесом та досвід з налагодження міжмуніципального співробітництва.

Під час поїздки чи не найбільше уваги приділялося вивченню досвіду співпраці муніципалітету з громадським сектором. У муніципалітеті Гульборгсунн діє 400 громадських та волонтерських об'єднань. Підтримка громадського сектору та молоді в пріоритеті муніципалітету, тому вони регулярно повідомляють громадські організації та об'єднання про можливості фінансування та створюють умови щодо їх роботи.

«Під час поїздки вразило багато, але хотілося б виділити кілька напрямків, які ми можемо впроваджувати в Свалявській громаді. Зацікавила тема відновлювальної енергетики, що є дуже актуальним для наших громад. Також у данському муніципалітеті реалізовують чимало проєктів для сільських територій, які стосуються створення зон відпочинку, спортивних майданчиків та інших просторів. Сподобалися підходи до реалізації таких проєктів, оскільки до їхнього планування та реалізації активно долучаються жителі муніципалітету, які проводять круглі столи та обговорюють проблемні питання. У Гульборгсунні діє багато громадських організацій та асоціацій, які опікуються різними напрямками. Вони налагодили співпрацю з муніципалітетом та реалізовують багато спільних проєктів, що необхідно нам запозичувати та розвивати в себе» – ділиться заступник голови Свалявської громади Михайло Попович

Представники закарпатських громад вивчали роботу муніципалітету в обслуговуванні громадян та наданні адміністративних послуг. Цікавим є той факт, що місцевий ЦНАП та міська бібліотека функціонують в рамках одного великого громадського простору.

У бібліотеці діють дорослий та дитячий відділи, зони для читання та  роботи за комп'ютерами. У приміщенні є простір для проведення заходів та відпочинку за настільними іграми. Також в бібліотеці діють STEM-лабораторії та облаштовано приміщення для творчої діяльності і здобуття практичних навичок у різних сферах. 

Ще один важливий напрямок навчальної поїздки в Данію – зміцнення спроможності українських громад та ознайомлення з місцевими ініціативами у сфері енергоефективності. У муніципалітеті ще з 2017 року активно розвивають «зелену» економіку та популяризують її серед населення.

«Поїздка була дуже корисною для територіальних громад, які вже два роки співпрацюють з муніципалітетом Гульборгсунн в онлайн-форматі, а тепер побачили все наживо. Представники громад ознайомилися з низкою кращих практик, які діють в данському муніципалітеті. Переконаний, що в майбутньому вони зможуть чимало з побаченого реалізувати в себе. Загалом такі візити були рідкісними останніми роками через пандемію та початок повномасштабної війни, але сподіваємося, що вони активізуються і стануть звичним явищем. Обмін досвідом та налагодження співпраці дуже важливі для успішного розвитку територіальних громад», – підсумував керівник регіонального офісу U-LEADу Закарпатській області Микола Сюсько.

Надалі українські громади перейматимуть досвід муніципалітету Гульборгсунн у напряму міжмуніципального співробітництва та співпраці з бізнесом.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024