Михайлівська церква у Сваляві отримала статус «Пам’ятки культурної спадщини»

18 Травня 2023, 15:19
Михайлівська церква у Сваляві отримала статус «Пам’ятки культурної спадщини» 1974
Михайлівська церква у Сваляві отримала статус «Пам’ятки культурної спадщини»

Церква Архістратига Михаїла, що розташована у Сваляві, нарешті отримала статус «Пам’ятки культурної спадщини».

Про це повідомили на сторінці Свалявської міської ради у фейсбуці.

З ініціативи в.о. Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець Свалявська міська рада розробила комплекс заходів зі збереження цієї пам’ятки архітектури XVIIІ століття, перлини туристичної Свалявщини. Частину із запланованого вже реалізували. Зокрема, було проведено інвентаризацію земельної ділянки, на якій розташована церква, відомості про земельну ділянку внесені до Державного земельного кадастру, а також право комунальної власності на земельну ділянку зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, впорядковано документацію, укладено охоронний договір. 

Символічно, що у День вишиванки і в Міжнародний день музеїв, які відзначаються сьогодні, до Свалявської громади завітала директор ТОВ «Реставраційно-технологічний центр» Аліса Святина, щоб подарувати інформаційну дошку «Пам’ятка культурної спадщини». Інформаційну дошку встановлено на фасаді Михайлівської церкви. 

«Надзвичайно важливо зберегти для наших нащадків скарби багатовікової культури, у тому числі – й пам’ятки культурної спадщини. Відрадно, що саме сьогодні, у День вишиванки і в Міжнародний день музеїв, легендарна Михайлівська церква 1759 року першою на Закарпатті отримала «Блакитний щит» – захисну емблему Гаазької конвенції 1954 року про охорону культурних цінностей у разі збройного конфлікту. Вірю, що в мирний час до Сваляви, у цю мальовничу місцину, помилуватися пам’яткою архітектури приїжджатиме чимало гостей Срібної Землі. Наполегливо працюємо, щоб зберегти неоціненний скарб, який маємо в Свалявській громаді», – прокоментувала подію в.о. Свалявського міського голови Мирослава Скрипинець.

Фото: Василь Юраш
Фото: Василь Юраш

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024