Організатори концерту Скрябіна у Сваляві поділилися спогадами про відомого артиста

02 Лютого 2023, 09:12
Організатори концерту Скрябіна у Сваляві поділилися спогадами про відомого артиста 1931
Організатори концерту Скрябіна у Сваляві поділилися спогадами про відомого артиста

Організатори концерту Скрябіна у Сваляві поділилися спогадами про відомого артиста.

2 лютого в Україні відзначають день пам'яті культового українського музиканта, співака, Героя України І ст. Андрія Кузьменка (Скрябіна).

Андрій загинув в автокатастрофі біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області у 2015 році.

З нагоди його пам'яті по всій країні організовують творчі вечори, концерти та просто поширюють спогади усі, хто знав його особисто, або мав можливість поспілкуватися з легендою тет–а–тет.

Скрябін дуже любив Закарпаття. Про це він неодноразово розповідав у своїх інтерв'ю:

«Для мене – це ідеальна форма поєднання різних національностей. Тут немає агресивності й нетолерантності до людей. Якби цю формулу можна було б розповсюдити на всю Україну – все було б інакше», – казав співак.

Андрій часто виступав з концертами у Мукачеві, презентував книгу в Ужгороді, та ніде немає згадок про його концерт у Сваляві з нагоди Дня міста.

Ми поспілкувалися з організатором концерту гурту «Скрябін», екс-мером Сваляви Іваном Ревтієм, аби увіковічнити спогади про цю яскраву подію для нашої громади.

– Це був 2003 рік на стадіоні «Авангард» – концерт до Дня молоді. Гурт «Скрябін» тоді робив турне по Україні, тож мені вдалося його запросити до нас у Сваляву. Пам'ятаю, коли запрошував їх, то у Андрія не було якихось особливих побажань щодо розміщення у номері, їжі, умов, кофморту. Я запропонував розміститись гурту в санаторії «Кришталеве джерело», Андрій сказав: «Окей». Вони прийшли, ми показали їм номер на першому поверсі й вони поселились.

Взагалі він був надзвичайною людиною – настільки простим, йому було абсолютно все одно, хто перед ним – чи голова міста, чи чиновник, чи зовсім пересічна людина. У нього був такий екстравагантний характер, себто він міг послати прямим текстом, якщо щось йшло не так. Але дуже добрий був, навіть дав мені зіграти на ударних інструментах.

Він дуже не любив, коли хлопці з гурту вживали алкоголь, бо сам був дуже проти спиртного, й інколи дуже різко висловлювався у бік хлопців, які були під «шафе».

Пам'ятаю ще один момент: перед тим, як анонсували виступ Скрябіна, до мене прийшла виконавиця «Йолка». Вона тоді ще не була відома і попросила виступити на розігріві з реп–гуртом «B&B», на що Андрій сказав: «Все одно, хай виступає, я не проти». Хто знав, що вона зараз житиме в росії...

Щодо сцени, ми побудували її власними силами і власним коштом. До слова, колись у нашого комунального підприємства була своя професійна сцена, яку від нас зичили інші міста: Міжгір'я, Воловець і т.д. Але ми вирішили, що потрібно зробити це професійно, з роздягальнями, окремо чоловічою і жіночою, щоб артистам було зручно знаходитись на ній. Адже, щоб замовити сцену для професійних артистів на той час вартувало приблизно 100-120 тисяч гривень. Тож вигідніше було за ці гроші побудувати власну сцену. Вона так і залишилась зараз, правда вже, напевно, у геть занедбаному стані, бо наступні концерти робили вже у центрі міста. Але тоді саме на цій сцені виступив Скрябін і, так би мовити, охрестив її музикою. 

Спонсором та організатором концерту тоді виступив директор заводу мінеральних вод «Алекс» Євген Удворгелі.

На момент концерту ми огородили стадіон стрічкою, щоб люди не пошкодили поле, але глядачам було дуже комфортно: одні розміщувалися на трибунах, інші – біля сцени, людей було дуже багато. Ну, і якщо зараз підсумувати, то думаю 30-40% людей розуміли, хто виступає на сцені. 

Що можу сказати про сам виступ – це було просто мега неймовірно! Гурт просто розірвав тоді всіх своєю енергетикою, своєю простотою. Наші свалявчани сприйняли його, як рідного, причому абсолютно всі. Не було пасивних!

Вже зараз ми можемо з гордістю сказати: «Ти знаєш? У нас був Скрябін!» Цей момент однозначно ввійшов у історію культури Свалявщини.

У кінці концерту, коли ми сиділи у мене в кабінеті, співали разом, просто розмовляли, не про політику, не про гроші, він говорив зі мною, як з людиною, яка розуміється у музиці. І я дякую йому за цю розмову! Вона назавжди у моїй пам'яті!, – згадує Іван Ревтій через вісім років після смерті легенди української музики Андрія Скрябіна.

На жаль, фото з цієї історичної події загубились у тодішніх архівах, але якщо ви були очевидцями концерту і маєте фотозгадки, просимо поділитися ними у коментарях на фейсбук-сторінці Район.Свалява.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39