«Зараз ситуація з донорами крові у Сваляві – критична», – старша медсестра Центру переливання крові Надія Безик

27 Січня 2023, 15:30
«Зараз ситуація з донорами крові у Сваляві – критична» – старша медсестра центру переливання крові Надія Безик 687
«Зараз ситуація з донорами крові у Сваляві – критична» – старша медсестра центру переливання крові Надія Безик

В Україні триває акція «Твоя кров може воювати. Стань донором», метою якої є утримання запасів крові для наших військових у стабільній наявності.

Інтернет-видання Район.Свалява звернулося до Центру переливання крові у Сваляві, аби дізнатися, яка ситуація з донорами у громаді.

Як стало відомо, з початку року до місцевого Центру звернулося тільки двоє осіб, охочих добровільно здати кров для військових. Одна з них – особа з числа ВПО, інша людина – військовослужбовець, який звернувся до Центру наприкінці грудня минулого року.

«Зараз ситуація з донорами крові у Сваляві – критична, особиво протягом останніх двох місяців. Зазвичай, коли потрібна кров, то здають її родичі самих хворих. Добровільно мало хто приходить», – зазначила старша медсестра Центру Надія Безик.

Найбільше крові було відібрано на початку війни, стверджують у Центрі переливання крові.

«На початку війни 25 лютого 2022 року до нас звернулося багато людей, зокрема з числа переселенців було найбільше. Звичайно, були також місцеві але не багато. Тоді ми відібрали кров у близько 55-х людей на потребу військових. Охочих було більше, але не вистачало часу тому, що до нас тоді приїхала бригада з Ужгорода на допомогу, і вони забирали кров до себе в такій кількості, яку їм було потрібно», – додала медсестра.

Кров для військових зазвичай беруть від близьких родичів.

«У нас дуже мало донорів, які бажають добровільно здати кров. Раніше були більш активні люди. Навіть не знаю з чим це може бути пов'язано, багато повиїжджали, напевно. Не знаємо чи ситуація буде стабільною в майбутньому чи так і залишиться», – підсумувала Надія Безик.

Для тих, хто бажає стати донором та долучитися до акції «Твоя кров може воювати. Стань донором» може звернутися до Центру переливання крові за адресою: Свалява, вулиця Визволення, 23, або за номером телефону: 03133 2-46-79, адже наразі у Центрі є потреба у всіх групах крові.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024