На що звернути увагу при пошуку підліткової книги

20 Січня 2023, 16:45
На що звернути увагу при пошуку підліткової книги 414
На що звернути увагу при пошуку підліткової книги

Є дві хороші новини та дві погані новини. Почнемо з хорошого: більше половини дітей у віці від 6 до 13 років люблять читати і читати регулярно, іноді навіть по книзі в день. Дві погані новини: 45 відсотків у цій віковій групі читають рідко або взагалі не читають. І ще: мотивація до читання знижується в підлітковому віці. А тепер друга хороша новина: бажання читати можна підвищити в будь-якому віці. Перш за все допомагає читання вголос. Але що насправді робить книги для підлітків хорошими?

Книга, яка молодь, повинна зачепити, здивувати і дати поштовх

Хороша підліткова книга повинна в першу чергу розважати. Повинно бути весело читати самостійно або стежити за тим, що читають. Якщо історії добре розказані, що підлітки емоційно залучені. Читачі схвильовані, підбадьорюють, співпереживають героям, страждають, радіють разом з ними, відчувають полегшення, коли небезпечна ситуація благополучно закінчується, або сміються над дивними персонажами і кумедними ситуаціями.

Додаткові педагогічні цілі часто пов'язані зі змістом підліткових книг. Не можна заперечувати, що ми маємо нормативні очікування щодо літератури. Це стосується і літератури для дорослих. Література повинна рухати, давати поштовх, змінювати світ. Зрештою, це стосується і дитячих книг.

Автор повинен щось розповідати про життя, відкривати нові перспективи, можливо, допомагати читачам краще зрозуміти власну ситуацію. Однак розповіді втрачають свою привабливість, коли очевидний педагогічний задум. Є такі книги, як "Дівоче дозвілля на всі 100%", де читач знає, що отримує корисну інформацію, але автор подає її в легкій розважальній формі, і це захоплює читача.

Яка різниця між дитячою та юнацькою книгою

Дитячі та юнацькі книги розрізняються тільки тим, як в них розповідається, і зачіпаються темами. Але це стосується і книг для молоді: відповіді не повинні здаватися простими та педагогічними.

Ще одна спільна риса хороших дитячих та юнацьких книг, безумовно, полягає в тому, що вони розповідають історії по-новому, інноваційно. Читання історій, заснованих на знайомих шаблонах, може бути певною мірою привабливим. Коли ми думаємо про серіали, дітям подобаються повторювані персонажі, однакові декорації та однакові моделі розповіді. Це дає їм певну безпеку і має ефект розпізнавання.

З іншого боку, хороша книга характеризується своїм новаторським характером, оскільки вона розповідає історії особливим, новим способом. Таким чином, автор може відкрити очі на те, що відрізняється і чуже. І це може дозволити читачеві бути зворушеним тим, як і що розказано.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39