Аптечка на період блекауту: що має бути під рукою у свалявчан

28 Грудня 2022, 14:18
Аптечка на період блекауту: що має бути під рукою у свалявчан 1701
Аптечка на період блекауту: що має бути під рукою у свалявчан

Постійні відключення світла, побутове життя подекуди без води та тепла спонукають нас підлаштовуватися під нові реалії життя. Лікарі стверджують, що за останній час стали більш частими випадки ГРВІ, кишкових інфекцій, травмування. 

Нижче вас чекає список медичних препаратів, яким точно варто знайти місце в домашній аптечці на період блекауту та зимових холодів. Консультацію з цієї теми надав сімейний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги міста Сваляви, Валерій Гаврилишин.

— Умовно запас медикаментів, які необхідно мати вдома, поділяють на дві групи. 

До першої входять препарати для людей із хронічними захворюваннями – це ліки, які вони приймають регулярно. А саме: гіпотензивні препарати для недужих на гіпертонічну хворобу, інгалятори – хворим на бронхіальну астму і хронічні обструктивні захворювання легень, цукрознижуючі препарати для тих, хто страждає на цукровий діабет, протизапальні та гормональні препарати для хворих на ревматоїдний артрит, спондиліт. 

Запас цих ліків має бути мінімум на 2-3 тижні, якщо дозволяють фінансові можливості – на 2-3 місяці.

Друга група – це стандартний мінімальний набір домашньої аптечки: йод та спирт, бинт і вата, перекис водню, пластирі бактерицидні, знеболюючі препарати, протиалергічні препарати, антисептики, ентеросорбенти, таблетки від головного болю, протизапальні препарати, ліки від розладу шлунку, таблетки для знезараження води, – зазначив у лікар Валерій Гаврилишин. 

Щодо прийому тих чи інших препаратів радимо консультуватися з вашим сімейним лікарем очно. 

Тим більше, список за програмою «Доступні ліки» наразі значно розширений і звернувшись до свого лікаря, їх можна отримати безкоштовно. 

Будьте здорові!

Підготувала: Ольга МОЛНАР 

За матеріалами газети «Вісті з Свалявщини».

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024