Як у Свалявській громаді створюють унікальні лазне-пральні комплекси для ЗСУ

06 Грудня 2022, 13:55
Як у Свалявській громаді створюють унікальні лазне-пральні комплекси для ЗСУ 1941
Як у Свалявській громаді створюють унікальні лазне-пральні комплекси для ЗСУ

Нещодавно підприємцями, благодійниками Мукачівського району та майстрами Свалявської громади за сприяння Мукачівської РВА для бійців 105 батальйону 63 окремої механізованої бригади було створено новий лазне-пральний комплекс, який донині немає аналогів в Україні. 

І хоча це вже другий комплекс, переданий на фронт від нашої громади, і четвертий від Свалявщини, але цього разу він суттєво відрізняється від попередніх. Лазня виготовлена з карпатського дерева, у ній представлені душові, пральні, сушарки та кавова машина, яка видає одночасно 16 порцій запашної кави. 

Цей комплекс відрізняється своєю функціональністю та якістю. Такий комплекс збудований на базі термопричепа та обладнаний італійською дизельною установкою обігріву води, також додатково наявний бойлер електричного підігріву води як альтернатива, якщо є можливість підключення до електроенергії. 

На його створення благодійники потратили близько трьох тижнів. 

–Я раніше займався виготовленням дерев’яних будинків та лазень, тому маю великий досвід з їх будівництва. На одній із зустрічей у Мукачівській ОВА на день Незалежності України ми («ГО Допоможи Україні сьогодні») передавали для фронту черговий гірський спеціалізований мотоцикл, з яким наші бійці зможуть бути особливо маневреними і менш помітними серед місцевості. Саме тоді у Едгарда Токара та його заступника Святослава Туза виникла ідея створення лазне-прального комплексу. Вони запитали, чи зможу я долучитись організаційно до його створення, бо на нього від ЗСУ є запит на Мукачівську РВА. І вже буквально через місяць у нас була зустріч у Свалявській громаді за участі очільника військової районної адміністрації Едгарда Токара з підприємцями громади, де за їх підтримки вирішили створити два такі комплекси, – розповідає організатор та куратор проекту голова ГО «Допоможи Україні сьогодні» Павло Голубка.

Унікальна оздоровча властивість лазні полягає в тому, що всередині вона обшита липою, де також встановлено соляну чашу та соляну стінку, яка лікує дихальну систему та легені. 

Тут наявні чотири душові, підсвітки та натяжна стеля. 

Пральний відділ містить три пральні машини, дві сушарки, де наші бійці матимуть можливість попрасувати одяг. 

Окремо обладнана зона «барбершопу» для догляду за своїм зовнішнім виглядом. Тут встановлено стаціонарний фен, машинки для стрижок, примусова система приходу та виходу повітря, — це все створено задля комфорту наших захисників. Встановили також душ на вулиці з теплою та гарячою водою. 

–Ми склали проєктно-кошторисну документацію, намалювали план, проєкт і приступили до роботи. Особисто я відповідав за організаційну складову та долучив до створення на виробничій потужності різних спеціалістів, електриків, зварювальників, малярів по фарбуванню автомобілів, столярів. Зібрав колектив людей і щодня ми з Павлом туди ходили, контролювали виробничий процес і навіть разом працювали. Відтак на створення такого комплексу ми витратили три тижні, – розповів про свою участь у проєкті в.о. Начальника відділу оборони Мукачівської районної військової адміністрації Віктор Івашкович.

Вантажівка-лазня обладнана системою обігріву повітря на дистанційному пульті управління. Встановлені розетки для зарядки телефонів. Меблі виготовлені із євро меблевого щита, покриті екологічно чистим лаком на водній основі. Стіни оброблені прорезиненою фарбою для довготривалої експлуатації. Дообладнали комплекс системою «Маркіза» з розкладною покрівлею — навісом. 

У створенні лазне-пральної машини взяли участь підприємці Свалявщини: ТОВ «Максібуд» Попович Іван Михайлович, ТОВ «Слако» Ряшко В’ячеслав Михайлович, ТОВ «ШИПОВИЧ» Шипович Василь Васильович, голова громадської організації «Допоможи Україні – Сьогодні» Бігун Валерій Набийович, ФОП Жованик Володимир Ігорович, ФОП Маховський Данієль Тарасович, ТОВ «Юрдентал» Штефко Юрій Юрійович, ФОП Кравецький Руслан Михайлович, ПП Фотул Мирослава Іванівна, ФОП Зубик Віталій Ігорович, ФОП Русин Веніамін Васильович, МПП «Алекс» Попович Юрій (фарбування авто для ЗСУ), ФОП Немеш Сергій Михайлович, Павло Павлович Голубка (ГО Допоможи Україні – Сьогодні), ФОП Магурський Мирослав Беркович, який надав для виготовлення необхідні вироби з металу, ФОП Данайканич Володимир, Ельвіра Бунда – головна координаторка Свалявського руху опору, в.о. Начальника відділу оборони Мукачівської районної військової адміністрації Віктор Івашкович. Також були долучені підприємці з Мукачівщини Роман Луник, ГО «Наша Поляниця» та ін..

Вже найближчим часом хлопці з ГО «Допоможи Україні – Сьогодні» спільно з Мукачівською РВА окрім лазне-прального комплексу та супермобільного мотоциклу передадуть для фронту позашляховик з броньованим причепом, для того щоб наші воїни могли виконувати бойові завдання за принципом «приїхав, відстрілявся і поїхав». 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024