Зимові шини: коли «перевзувати» автівку

28 Жовтня 2022, 17:00
Зимові шини: коли «перевзувати» автівку 271
Зимові шини: коли «перевзувати» автівку

Заміна шин для українських водіїв є звичною справою, але багатьох, а особливо новачків, цікавить одвічне питання: коли «одягати» зимові шини? На цю тему можна дискутувати годинами, адже кожен має в своєму арсеналі ті чи інші аргументи, які доводять ту чи іншу думку.

Отож, коли змінювати літні на зимові шини? На жаль, у вітчизняному законодавстві чи актуальних правилах дорожнього руху нема чітких вказівок щодо часових рамок та умов заміни літньої резини на зимову. В ПДР є хіба що рекомендації щодо використання покришок з урахуванням стану доріг (ожеледиця, іній тощо). Саме тому багатьох і цікавить: коли ж «скидати» літні і «взувати» зимні шини?

Рекомендації щодо заміни літніх покришок на зимні

Найкращий орієнтир – це середньодобова температура повітря. Якщо цей показник стабільно складає +7 градусів і нижче, пора невідкладно міняти літню резину на зимову. Декотрі досвідчені водії «перевзувають» авто за календарем. До досить цікавий досвід, в якого насправді купа переваг:

  • По-перше, так морози і ожеледиця не застануть зненацька;
  • По-друге, позбавляєте себе необхідності стояти в черзі на шиномонтаж;
  • По-третє, попереднє встановлення зимових шин дає змогу завчасно звикнути до нових покришок та виробити власний стиль їзди ще до настання морозів.

Та й загалом своєчасна заміна літніх шин зимовими позбавляє вас необхідності постійно думати над цим питанням та моніторити погодні умови. Іншими словами – «перевзув» і забув.

Що врахувати при виборі зимових шин

Коли у вас потреба придбати нові зимові шини, варто підходити до цієї задачі обережно та відповідально. Передусім здійснюйте шопінг таких виробів тільки у провірених продавців (а краще – офіційних представників виробника).

Обираючи покришки, віддавайте перевагу відомим брендам, адже це гарантія високої якості та відмінних експлуатаційних показників. І обов’язково звертайте увагу на параметри шин: розміри, тип, додаткові особливості.  Щодо першого пункту, орієнтуйтесь на рекомендації автовиробника, які, як правило, вказані в техпаспорті. Наприклад, якщо для вашої автівки оптимальним варіантом є 225/55/R16, краще зупинити свій вибір саме на таких покришках.

І ще одна важлива порада: ніколи економте ні на літніх, ні на зимових шинах, адже від цього залежить безпека дорожнього руху в цілому! Краще обрати нові брендові покришки, аніж зекономити та мати різноманітні халепи на дорозі! Будьте відповідальними та бережіть себе!

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024