Понад 2,5 тисячі випадків з початку року: на Закарпатті зросла кількість пожеж в екосистемах

15 Жовтня 2022, 11:28
Понад 2,5 тисячі випадків з початку року: на Закарпатті зросла кількість пожеж в екосистемах 334
Понад 2,5 тисячі випадків з початку року: на Закарпатті зросла кількість пожеж в екосистемах

Кількість випадків загорянь сухої рослинності, що їх нерідко провокують люди, і які в умовах воєнного стану прирівнюються до диверсії зросла на теренах краю більш ніж удвічі.

Про це повідомляють на сайті Закарпатської ОВА.

За інформацією Головного управління ДСНС у Закарпатській області, станом на 1 жовтня 2022 року зафіксували вже 2 636 загорянь сухої рослинності. У цей час минулого року таких випадків було 848. Отже, спостерігається зростання пожеж в екосистемах на 210 відсотків.

На думку першого заступника голови ОВА Мирослава Білецького, збільшення таких надзвичайних ситуацій пов'язане із завершенням польових робіт та під час якого громадяни навмисне спалюють опале листя  та сухотрав'я.  

«Щоб убезпечити свої гаманці від сплати штрафу у розмірі від 3 тисяч гривень, здоров’я від вдихання токсичних речовин та розвитку хронічних хвороб, а рятувальників – від надмірної роботи, якої в цей час і так не бракує, нагадуємо, якими альтернативними способами можна скористатися, щоб позбутися опалого листя і сухої трави. Серед яких є компостування і мульчування», – зазначив Мирослав Білецький.

Компостування

Усі природні матеріали можна обернути на корисний матеріал для господарства. Для компостування використовуйте спеціальний контейнер, який можна придбати чи виготовити власноруч, або викопайте яму, головне, щоб вона була на відстані не менше 30 м від джерела питної води.

Основним елементом компосту є трава, допоміжними — листя, коріння рослин, кора. У підсумку вийде якісне природне добриво для гарного урожаю.

Мульчування

Це чудовий спосіб захисту рослин від впливу температур, не тільки низьких, а й високих. Необхідно покрити ґрунт захисним шаром із різноманітних матеріалів: подрібнені опале листя, дрібні гілки, залишки рослинності, суху траву. Також мульча допомагає збагатити корені рослин поживними речовинами, зберігає вологу у ґрунті, зменшує імовірність появи бур’янів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024