На початку осені закарпатський бограч подорожчав на 11%
Експерти дослідницького Карпатського центру полінгових досліджень визначили купівельну спроможність жителів Закарпаття за допомогою «Бограч-index». Продукти для цієї популярної страви у вересні подорожчали на 10,9%.
Про це повідомляє директор Карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор.
Він зазначив, що дослідники здійснили у вересні порівняльну до попереднього місяця оцінку купівельної спроможності жителів Закарпаття.
Якщо у серпні 2022 року на приготування бограчу на родину з 5 людей потрібно було витратити 539 гривень, то у вересні 2022 року відбулося зростання вартості продуктів для цієї страви на 59 гривень – і загальна вартість продукції за «Бограч-index» склала 598 гривень, тобто збільшення цін відбулося на 10,9%.
Довідково: «Бограч-index» – це винахід Карпатського центр полінгових досліджень, який визначає, скільки коштує популярний закарпатський бограч-гуяш.
Щомісячний «Бограч-index» найнаочніше оцінює купівельну спроможність жителів Закарпаття завдяки двом причинам: бограч-гуяш готують у всіх регіонах краю, а сам бограч-гуяш містить достатню кількість продовольчих компонентів (муку, м’ясо, овочі, воду, спеції), аби вважати його універсальним узагальненням продукту народного господарства Закарпаття.