Кращі методи вивчення англійської

25 Серпня 2022, 16:30
Кращі методи вивчення англійської 801
Кращі методи вивчення англійської

Можливо, у вашому житті була ситуація коли ви вивчали англійську, але в якийсь момент припинили навчатися. Якщо ви мали подібний досвід, то причин цьому могло бути дві: не сформована мотивація або неправильно підібраний метод вивчення англійської. Чому це так важливо?

  • розуміння власної мотивації дозволяє зрозуміти потреби, а
  • ознайомлення з методами навчання, дає змогу зорієнтуватися в тому, який найбільше вам підходить.

Курси англійської для дітей: https://cambridge.ua/uk/kids/ розпочинайте новий навчальний рік з нашою школою!

Три способи сприймання інформації

Існує три способи сприймання інформації:

  • кінестетичний — запам'ятовування інформації за допомогою рухів, жестів, міміки, нюху та дотику;
  • аудіальний — сприймання і запам’ятовування інформації через слух;
  • візуальний — запам'ятовування інформації за допомогою зору.

Одна з цих особливостей властива кожній людині, тож про неї не варто забувати під час навчання. Якщо ви не впевнені до якої групи відноситеся, то зверніть увагу на слова-маркери або дії, які ви використовуєте під час розмови, наприклад, візуал буде вживати часто слово «бачу», аудіал — «чую», щодо кінестетиків — таким людям будуть приємні дотики.

Кожен з цих способів сприймання інформації може поєднуватися в одній особі в більшій чи меншій мірі. Це щось схоже на типи темпераменту, адже «чистих» сангвініків чи холериків майже немає, переважають змішані типи. Тому зважайте на те, чого у вас найбільше, можливо ви більше візуал, але й частково кінестетик, адже запам’ятовуєте матеріал записуючи його.

Типи навчання, які найбільш популярні

Перед тим як обрати метод, вам потрібно зрозуміти як ви плануєте навчатись. Якщо ви хочете відвідувати групові заняття, то обирайте школу з методом навчання, який для вас буде ефективним.

Якщо ж, ваш вибір — самоосвіта, то в такому разі варто ознайомитися зі способами навчання, які будуть допомагати вибудовувати навички письма, читання, розуміння англійської на слух та спілкування нею.

Навчання у школі англійської мови

Кінестетичний (метод фізичної реакції)

Метод полягає у тому, щоб навчити вас запам’ятовувати слова та граматику за допомогою жестів, міміки та інших рухів. Викладач може вас попросити реагувати на його дії не тільки словами, а й емоціями та рухами тіла. Під час навчання можуть використовуватися такі вправи як, імпровізація та рольові ігри. Вони допомагають закріпити словниковий запас та тренують вміння правильно будувати речення.

Прямий (природний) метод

Головна мета методу — навчити учнів думати англійською за допомогою постійного спілкування та поповнення словникового запасу не простим заучуванням нових слів, а шляхом підкріплення візуальними засобами та постійним повторенням вивченого матеріалу. У часи Другої світової війни цей метод використовували, щоб навчити солдат швидко вивчати мову ворога. Наразі, він є популярним у школах англійської мови.

Аудіолінгвальний метод

Аудіолінгвальний метод базується на вивченні шаблонних фраз та відпрацювання їх на практиці за допомогою діалогів. Завдяки чому, учні швидко наповнюють словниковий запас та можуть використовувати вивчені фрази вже після уроку. Головна задача методу — навчити спілкуватися англійською тут і зараз, граматика не така важлива, тому їй приділяється мало уваги.

Комунікативний метод

Комунікативний метод дуже схожий на аудіолінгвальний, тому що навчання теж найбільше зосереджене на спілкуванні, але головна їх відмінність в тому, що в першому учень проявляє свою фантазію і винахідливість та існуючий словниковий запас, які в сукупності допомагають підтримувати діалог з партнером по завданню чи з викладачем. Другий — відпрацювання готових завдань, які за допомогою практики запам’ятовуються і можуть бути використані в реальному житті.

Самостійне вивчення англійської

Граматичний метод

Граматичний метод полягає в тому, що вам потрібно досконало вивчити граматику англійської мови та вивчити якнайбільше частовживаних слів. Отримані знання закріплюються за допомогою вправ. Завдяки цьому формується навичка грамотно писати та читати літературу різних жанрів.

Метод занурення

Метод занурення базується на тому, як мову вивчають діти. З народження дитина чує звуки і починає їх повторювати, і лише у школі починає вчити граматику. Щось схоже відбувається, коли ви занурюєтеся в англійську. Задача методу — штучно створити собі умови, які будуть схожі на те, наче ви живете в англомовній країні. Ви можете:

  • встановити англійську мову на ґаджетах;
  • дивитися відео на цікаві теми, фільми та серіали англійською (не забувайте обирати контент згідно вашого рівня володіння англійською);
  • планувати день та складати список покупок англійською;
  • читайте книги, статті та пости;
  • підпишіться на англомовних блогерів та пишіть їх коментарі;
  • знайдіть собі співрозмовника, це може бути ваш друг чи хтось із рідних хто володіє англійською. Якщо таких серед ваших знайомих немає, то ви можете відвідувати розмовні клуби чи зареєструватися на спеціалізований онлайн-ресурс.

Метод поліглота

Задача методу — спілкування англійською не знаючи мови. Не важливо який у вас словниковий запас, почніть спілкуватися англійською тут і зараз. Ви можете використовувати слова, які знаєте, жести та міміку які компенсують недостатність словникового запасу.

Щоб практикувати спілкування вам потрібно знайти співрозмовника, бажано носія мови. Пробіли в знаннях вам допоможе заповнити людина з якою ви матимете розмову. Таким чином ви поповните словниковий запас та вивчите конструкції речень, які часто використовуються в розмові.

Поради для вивчення англійської

  1. Багато читайте, за допомогою цього ви зможете вивчити граматику та навчитися її застосовувати під час спілкування та на письмі. Наприклад, казки часто написані в минулому часі, читаючи їх ви навчитеся використовувати цей час у власних реченнях.
  2. Читайте в голос, таким чином покращиться вимова.
  3. Вчить слова не поодинці, а фразами. Слова краще запам’ятовуються в контексті.
  4. Дивіться відео та слухайте подкасти англійською. Після цього, постарайтеся переповісти собі чи другу контекст почутого. Також, під подкастами можуть бути запитання, які стосуються теми запису, на них ви теж можете відповісти письмово чи усно.
  5. Знайдіть собі співрозмовника. Якщо вам не комфортно відразу спілкуватися, то почніть з листування і згодом перейдіть до спілкування по відеозв’язку чи в живу.
  6. Візьміть за звичку подорожувати один раз чи двічі на рік, або за можливості поживіть деякий час в іншій країні. Таким чином ви станете більш культурно освіченим, а також швидко вивчите англійську, ніж якби вивчали її у штучних умовах.

Ми підготували статтю про частини мови в англійській https://cambridge.ua/uk/blog/parts-of-speech-in-english-definitions-and-examples/, з якої ви дізнаєтесь усі основні факти про них.

Підсумуємо

  1. Методи навчання — не аксіома, їх можна комбінувати між собою як завгодно, важливо щоб вони вам допомагали досягати успіху в навчанні.
  2. Додатково до навчання на курсах, ви можете займатися самоосвітою, наприклад, використати метод повного занурення.
  3. Збагачуйте свій словниковий запас за допомогою практики повторення пройденого матеріалу.
  4. Багато подорожуйте, адже такий досвід допомагає вивчати мову швидше.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024