Закарпатська авторка допомагає дітям переживати війну за допомогою аудіоказок

10 Серпня 2022, 12:59
Закарпатська авторка допомагає дітям переживати війну  за допомогою аудіоказок 497
Закарпатська авторка допомагає дітям переживати війну за допомогою аудіоказок

Соціальна кампанія «Пліч-о-пліч» розповідає історію Оксани Гуляш, яка пише дитячі казки на воєнну тематику. Вона створює їх, щоб заспокоїти діток і зрозумілою їм мовою пояснити, що нині відбувається в Україні.

Оксана працює в Управлінні інформаційної діяльності Закарпатської обласної державної адміністрації. На початку повномасштабної війни в колі колег на роботі виникла ідея створити аудіокнижки за написаними нею раніше історіями.

«Ми подумали, що поки дітки сидять у бомбосховищах, аудіоказки можуть їх відволікати та заспокоювати, а також дитячою мовою пояснювати, що відбувається. Героями казки є реальні персонажі – це дівчинка Соломія та її кролик Спайк. Соломія – це моя 5-річна донечка, Спайк – це наш вухатий домашній улюбленець. Сюжети казок взяті з їхнього реального життя. Наприклад, перша казка розповідає про те, як у Соломійки з’явився друг Спайк. Казки, які ми записували потім, були вже частково на воєнну тематику і теж із реальним сюжетом, адже в дитини виникали питання щодо подій, які відбуваються в Україні. Це, власне, і стало ще одним поштовхом для реалізації цієї ідеї. Адже від неї я стала чути запитання про те, що таке повітряна тривога, що таке війна, евакуація тощо», – розповідає авторка.

Сьогодні записано вже шість аудіоказок. Серед них є казка про повітряну тривогу. Вона пояснює дітям, чому українці стали чути сирени та що треба робити під час повітряної тривоги, яких правил дотримуватися. 

В іншій казці – про бронежилет, Оксана розповідає про відважність ЗСУ: як вони боронять нашу землю і чому багатьом діткам довелося виїхати з України. 

Авторка зазначає, що головна мета таких казок – заспокоєння дітей і пояснення їм, що таке війна. Жінка каже, що у своїх книжках намагається достукатися не лише до дітей, але й до дорослих. Так, через книжки, їм буде легше знайти правильні слова, щоб пояснити, що відбувається в країні. Озвучують аудіоказки професійні актори Закарпатського академічного театру ляльок. 

Проєкт був започаткований Управлінням інформаційної діяльності Закарпатської ОДА, та майже все в ньому реалізується на волонтерських засадах. І актори, і організаційні ресурси – все це ініціатива людей.

«Ми раді робити закарпатський продукт, який допомагає всім українським діткам, і тим, хто на заході, і тим більше тим, хто на сході. Адже саме ті регіони зараз найбільше страждають від небаченої агресії ворога», – розповідає Оксана.

Казки швидко вийшли на всеукраїнський рівень – у телеграм-каналах їх слухають дітки по всій Україні, а Оксана отримує масу позитивних відгуків та вдячності від батьків.

«Діти, навіть маленькі, усе розуміють, усе відчувають. І мене вражає, що сьогодні навіть ці маленькі люди впевнені і вірять, що Україна переможе… Одна з моїх казок була присвячена Великодню. Я там наводжу таку цікаву паралель: Ісус дуже страждав на хресті, над ним знущались, його принижували, його вбивали, як зараз вбивають Україну. Але, незважаючи на всі муки, тоді, коли, здавалося, наступила смерть і найтемніша хвилина, Ісус воскрес. Як воскресне й Україна. І сьогодні в це свято вірять навіть діти».

Соціальний проєкт «Пліч-о-пліч» розповідає історії про надзвичайних українців. Слідкувати за історіями героїв можна в Instagram та Facebook.

«Пліч-о-пліч» — всеукраїнська кампанія про єдність українців й про те, що ми незламні, вільні та сміливі тоді, коли разом, яка реалізується за участі Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Волинської ОДА.

Проєкт USAID «Трансформація комунікацій» має на меті працювати в партнерстві з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством задля підвищення стійкості демократії в Україні через інноваційні підходи, які залучають українців до обговорення демократичних перетворень та Європейської інтеграції країни.

Green Penguin – креативна агенція, яка комунікує про важливі державні та соціальні проєкти.

Контакти для коментарів, співпраці та створення спецпроєктів: 

Ольга Сиротюк: [email protected] 380674397507 

Олександр Александров: [email protected] 380503477953

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024