Свалявський репер БЛАНТ розповів, чому використовує нецензурні слова у своїй творчості

21 Травня 2022, 18:16
на фото: репер БЛАНТ 825
на фото: репер БЛАНТ

Не так давно серед користувачів мережі Facebook обурення викликав відеокліп свалявського реп-музиканта БЛАНТ (справжнє ім'я Андрій Васько) під назвою «Марево»

Читайте також: Свалявський репер БЛАНТ презентував свій перший музичний відеокліп. ОБЕРЕЖНО 18+

Читачі неодноразово скаржились на вживання нецензурних слів у новій роботі виконавця вже з перших слів у композиції. Мовляв, така поведінка у творчості недопустима, оскільки може принести шкоду дітям, які переслуховуватимуть композицію. Інтернет-видання Район.Свалява звернулося безпосередньо до виконавця, щоб дізнатися про використання нецензурної лексики у його треках. 

Отже, Андрію, розкажи нашим читачам, чому використовуєш у своїх треках матюки? Хіба немає інших слів, щоб замінити чи пом'якшити ці слова?

Знаєш, в житті є такі моменти, які просто не описати без мата. От, наприклад, уяви собі ситуацію: ідеш по кімнаті, у тебе прекрасний настрій, все добре, все супер і тут бац – ти з розмаху б'єшся мізинцем ноги об якусь тумбу, і одразу з твого рота ллється такий набір слів, про існування яких ти навіть не підозрював! Ось так і в моїй творчості – є такі ситуації, які просто неможливо описати без мата! Хоч є і такі, в яких немає ні одного поганого слова!

«Люди чомусь так болюче реагують на мат, наче це якась смертельна отрута, при цьому рясно використовуючи його в побуті практично щодня»

На людях же вони роблять вигляд, наче «міцне слівце» ніколи не вилітало із їхнього бездоганного рота.

Ба більше, люди часто приплітають до матюків Біблію, але у моєму розумінні там ідеться не саме про мат як такий, як окреме слово, там ідеться про зміст, який в це слово закладений. Тобто людина може, не використовуючи жодного матюка, файно говорячи солов'їною мовою, побажати іншій людині такого негативу та зла, яких навіть найстрашніший матюк і близько не передасть! 

І навпаки – використовуючи мат, людина може передати максимально позитивну і добру інформацію та енергію чи передати якийсь розумне посилання! Мені здається, що саме про це і йдеться у Біблії – не про слово, а про зміст! І в жодному я зараз не претендую на роль богослова та релігієзнавця, боронь Боже, ні! Але я саме так для себе розумію це питання. Думаю, ті, хто так часто посилається на Священне Писання, апелюючи до теми матів, часто не мають абсолютно ніякого відношення до релігії та її розуміння, і якщо вони мають право на свою думку, то я залишаю собі право на свою!

«У моєму випадку мат – як наголос. Він наголошує, акцентує увагу, на тому чи іншому реченні. Він підкреслює зміст».

Та й взагалі у хіп-хоп культурі так повелося з самого її народження – вона завжди використовувала в собі просту і зрозумілу, часто матюкливу, мову. Саме тому виконавці попереджають людей перед прослуховуванням їхнього творіння: «УВАГА - НЕНОРМАТИВНА ЛЕКСИКА!». 

І тут вже кожен робить особисто для себе вибір – слухати чи не слухати. 

На Youtube при завантаженні такі відео позначаються як «непридатні для дітей», але батьки включають їх, а потім винять виконавця «що їм було ганьба включити це своїм дітям» і «що не на такому мають зростати їхні діти!». І сміх і гріх!

А для тих хто напише після вищесказаного: «хто це? нащо ти го постиш? шо за артіст? майже і двох нот не знає музикант х#ев!. 

Запам'ятайте: пташці не обов'язково знати закони аеродинаміки, оби летіти і насолоджуватися польотом!

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024