На Закарпатті натрапили на сатанинський гриб

18 Травня 2022, 15:05
Фото ілюстративне 1826
Фото ілюстративне

Сатанинський гриб, а точніше Чортів – отруйний гриб, до деякої міри зовні подібний до дубовика. На гриб натрапив Михайло у підніжжя гори Менчул, – повідомляють Новини Закарпаття.

– Натрапивши на гриб я дуже здивувався. щось геть скоро він виліз. Аже це чортів гриб росте у липні-вереснівересні. А тут середина травня і я на нього натрапив. Спочатку я зрадів подумав натрапив на, вже літній білий гриб, та коли схилився зрозумів це Чортів гриб. І не дивно чому він має саме таку назву, саме тому що він візуально трохи схожий на справжній боровик, бажану здобич багатьох грибників, але при цьому є неїстівним, отруйним, свого роду, обманка, – розповідає чоловік.

Як виглядає сатанинський гриб.

За описом сатанинський гриб має досить багато спільного з загальновідомим білим грибом, що, втім, не дивно, оскільки обидва види входять в одну родину. Але слід зауважити що дин дуже отруйний.

Відмінність сатанинського гриба від білого.

Відрізнити білий гриб від сатанинського дуже просто. Найпростіший спосіб – розрізати його навпіл. Білий, на відміну від сатанинського, ніколи не синіє на зрізі.

З відкритих джерел стало відомо, що буває якщо з’їсти сатанинський гриб.

На Сам пере вживання в їжу сатанинського гриба в сирому вигляді категорично протипоказано. Це 100% призведе до отруєння. М’якоть плодового тіла містить мускарин, той же самий токсин, який є в мухоморах. Зміст його трохи менше, але навіть в таких концентраціях він може привести до важкого отруєння. Крім мускарину, м’якоть плодового тіла містить токсичний глікопротеїн болесатін, який підсилює згортання крові.

Деякі люди вважають його легко отруйним і допускають його вживання в їжу, оскільки містяться в ньому токсини знаходяться в тій же групі, що і молочний сік деяких пластинчастих грибів. Тому вони вважають, що максимум, що може загрожувати з’їли шматочок сатанинського гриба, – це розлад шлунка. Єдиної думки з цього питання немає.

Не зважаючи на це, всі сходяться в одному: вживати цей гриб в сирому вигляді не можна. Вимочування і тривала термічна обробка знижує вміст токсинів в плодовому тілі до якогось прийнятного для людини рівня. Проте, дитина або доросла людина може отруїтися сатанинським грибом після всіх обов’язкових обробок. Будь-які гриби самі по собі є досить важкою їжею, і не всякий шлунок може їх витримати. Недарма їх вживання протипоказано дітям до 10 років. 

Симптомами харчового отруєння сатанинським грибом є наступні ознаки:

розлад шлунку;

постійна діарея, іноді з кров’ю;

блювота; судоми кінцівок;

сильні головні болі;

непритомність.

Сильні отруєння можуть закінчитися паралічем дихання або зупинкою серця.

При виявленні перших ознак отруєння необхідно промити шлунок, зменшивши кількість токсинів в організмі. Для цього потрібно випити якомога більшу кількість слабкого розчину марганцівки, а потім викликати блювоту. Якщо перманганату калію немає під рукою, можна використовувати мінеральну або звичайну воду, в яку додано трохи солі. Щоб зменшити всмоктування токсинів в шлунку, при отруєнні сатанинським грибом потрібно прийняти абсорбує речовина (активовані вугілля, ентеросгель, полісорб або аналогічні препарати).

Висновок: краще утриматися від його вживання, щоб зайвий раз не нашкодити собі. У грибників є золоте правило: «Не знаю – не беру», і його слід дотримуватися у відношенні не тільки сатанинського гриба.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024