На Свалявщині поширюється сказ у собак

13 Травня 2022, 15:15
Фото ілюстративне 1032
Фото ілюстративне

Почастішали випадки захворювання на сказ у тварин на Свалявщині. Відтак, 11 травня, лабораторно було підтверджено сказ у собаки в селі Голубине та у лисиці, що попередньо зайшла в один з приватних дворів у селі Стройно.

Вже наступного дня, комісія з питань техногенно – екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Полянської сільської ради та Свалявської міськради затвердили та розробили спільно з Свалявською ветлікарнею, заходи, по локалізації та ліквідації сказу в лісових мисливських угіддях та прилеглих населених пунктах. 

Кожного дня, у цих населених пунктах проводитиметься вакцинація домашніх тварин. 

Свалявська райветлікарня, просить власників собак та котів з розумінням віднестися до цієї акції.

Довідка: Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Захворювання характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. 

Людина заражається під час укусу, або коли слина, хворих тварин, потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену, через подряпини, шкіру.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки. Вакцинована тварина, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження. Важливе значення в поширенні вірусу сказу має процес синантропізації хижаків, наближення місця їх мешкання до населених пунктів і контакти з безпритульними собака і  котами, яких на жаль через безвідповідальне ставлення господарів до своїх улюбленців, багато. Для безпритульних тварин, зокрема собак, укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання. Хвора тварина стає пригніченою лежить, втрачає апетит. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети, нападає на людей. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але  у разі захворювання поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024