У Сваляві з'явиться шість сучасних паркових зон: що і де планують облаштувати

02 Лютого 2022, 15:27
Фото з відкритих джерел 1219
Фото з відкритих джерел

Свалявська міська рада запустила масштабний проєкт по відновленню міста. Вже цього року Свалява має шанси отримати абсолютно нове красиве і сучасне обличчя. Стартом переродження міста стала реорганізація громадського простору, яка має дати новий подих для розвитку туризму і подарувати самим містянам нові локації для якісного проведення часу.

За ініціативи в.о. Свалявського міського голови Мирослави Скрипинець розпочалась робота по створенню загальної концепції паркових зон на території м. Свалява. Про це тимчасова очільниця громади розповіла на засіданні круглого столу, куди були запрошені місцеві краєзнавці, представники громадських організацій, митці, історики, представники влади, духовенства, ветерани АТО та громадські активісти.

«Ми знаємо, що наші паркові зони – це мережа, яка перебуває в стані депресії. Ми є туристичним містом, в яке в'їжджає багато гостей, тож маємо постаратися зробити озеленення наших територій паркових зон, тому що це є окрасою міста. Окрім цього, на жаль, нашій молоді та людям старшого покоління немає де провести час, бо прилеглі території перебувають в не найкращому стані», – зауважила Мирослава Скрипинець.

З її слів, зараз, як ніколи, у міста є чудова можливість переродитись і стати туристичною фішкою краю. Для цього у місті з'явиться шість паркових зон, кожна з яких відіграватиме свою особливу роль як для туристів, так і для свалявчан. Як йдеться у описі проєкту, важливо використовувати вже наявну соціальну інфраструктуру для озеленення і забезпечувати різноманітні типи зелених зон. При обранні локацій у міськраді керувались кількома факторами: зручність розташування, наявні ділянки із зеленими насадженнями, цільова аудиторія відпочиваючих, вподобання та інтереси місцевих жителів. Тому запропонованим проектом передбачається проведення благоустрою наступних паркових зон:

  • паркова зона по вул. Київська (територія навпроти залізничного вокзалу та багатоквартирного будинку №8, 4 по вул. Київська в м. Свалява), орієнтовною площею 0,700 га;
  • Парк ім. І. Франка, орієнтовною площею 1,4636 га;
  • сквер та алея по вул. Першотравнева (від зупинки до мосту на вул.Фізкультурна), орієнтовною площею - 0,14 га;
  • сквер на розі вулиць Пушкіна та Шевченка (з обох сторін, облаштування локації на честь наших захисників та воїнів АТО та ООС), орієнтовною площею - 0,2615 га;
  • сквер по вул. Шевченка (території біля музею, перед будівлею ТНЕУ та будівлею "Укрпошти"), орієнтовною площею - 0,438 га;
  • сквер по вул.Чехова (набережна), орієнтовною площею - 0,050 га.

Головний принцип реконструкції територій, які закладений в цих всіх шести проектах – створення насамперед безпечного і зручного середовища, вільного простору, де можна відпочити та гарно провести час.

«Я зараз проводжу перемовини з деякими благодійниками та меценатами, які вже сказали, що допоможуть у фінансовій реалізації цих проектів. Також ми зараз моніторимо інформацію по різних грантових програмах, які можуть стати нам у нагоді. Ми будемо пробувати писати проєкти і залучати донорів для реалізації задуманого. Наразі перший крок уже зроблено – ми вже оформили земельні ділянки в комунальну власність міської ради, і я уже запросила архітектора, який зможе нам проілюструвати певні проекції цих зон», – розповіла в. о. Свалявського міського голови.

Присутні на зустрічі схвально зустріли ідею благоустрою громадського простору, та кожен висловив свою думку з цього приводу. Так, зокрема, Почесний громадянин міста Свалява, правозахисник та журналіст Василь Шетеля наголосив, що обов'язково треба не забувати про питання безпеки та охорони, адже неодноразово був свідком, як самі ж мешканці міста нищать облагороджені ділянки.

Отець Василій зауважив, що ініціатива дуже гарна, адже дійсно ввечері у місті нема куди вийти, пройтися чи присісти випити кави. 

Виконавчий директор Всеукраїнської організації органів місцевого самоврядування та колишній міський голова Іван Ревтій запропонував створити так званий зеленгосп – недотичну до Свалявського ВУКГ установи, спеціалісти якої будуть займатися обгрунтованим озелененням та рекреаційним розвитком зелених зон нашого міста.

Екс-міський голова Сваляви, письменник та журналіст Михайло Турок також запропонував створити окрему громадську організацію, на рахунках якої буде акумульовано кошти, спрямовані на реалізацію проектів.

Громадський активіст Максим Андрійчук висловив ідею не акумулювати усі зони в центрі міста, а «розкидати» їх по віддаленіших районах, щоб такі локації могли відвідувати і мешканці, скажімо, Бистрого чи «хімзаводу».

Активістка Наталія Тидір звернула увагу і на потреби мешканців, зауваживши, що потрібно подбати про комфортне перебування людей у цих зонах. Зокрема, одним з нагальних проблем є відсутність нормальної громадської вбиральні у парку.

Проекти усіх паркових зон будуть представлені на сайті Свалявської міської ради і усі активні мешканці міста зможуть вносити свої пропозиції та ідеї щодо того, який вигляд матиме та чи інша локація. 

До прикладу, на сайті уже описаний Перший громадський простір «Парк імені Івана Франка»:

«Вже зараз у літню пору в парку полюбляють збиратися місцеві жителі, аби відпочити на лавочках, побавити дітей та просто посидіти в тиші. Наш парк – це чудове місце, однак, не секрет, що його потрібно довести до ладу.

В рамках запропонованого проекту ми хочемо поєднати кілька напрямків: осучаснити територію і зберегти природню зелену зону.

Кожен, хто прийде у парк, знайде свій куточок: дітлахам – зона для ігор, людям літнього віку – місце для зустрічей та приємних бесід, мамам і татам – ділянка, де вони зможуть спокійно наглядати за дітками і спілкуватись між собою, а підліткам – зона, де вони зможуть слухати музику, робити селфі та спілкуватись із однолітками.

Також у парку необхідна зона, де можна було б проводити заходи формату OpenAir (під відкритим небом). Така локація, з облаштованими посадковими місцями та сценою, дасть можливість проводити різноманітні виставки, масові заходи та фестивалі, як це практикують у інших громадах, на зразок Фестивалю вина, Фестивалю кизликів, тощо. Адже гастротуризм сьогодні – один із найпопулярніших нампрямків відпочинку, а на Свалявщині є чимало виробників, які мають чим здивувати гостей.  

До слова, для місцевих майстрів та підприємців будуть встановлені спеціальні будиночки, де вони зможуть представляти свою продукцію для туристів та гостей міста.

У парку також має бути громадська вбиральня, велопарковка, гарні доріжки та освітлення.

І не варто забувати про нашу «родзинку» – фонтан, який теж потрібно реконструювати і оновити. Чому б не зробити так, аби у вечірню пору він грав різними барвами і тішив дітей та дорослих, якщо знайдуться спонсори та меценати?

По території парку необхідно налаштувати зони з безкоштовним wi-fi та місця для зарядки гаджетів, як це вже давно впроваджують в багатьох містах. Тоді влітку в парку можна буде навіть працювати, а це важливо, адже чимало туристів, що приїжджають до нас на відпочинок, працюють онлайн. Тому вони зможуть присісти в парку і в гарній атмосфері вирішувати свої робочі справи.

І не забули ми про безпеку: по всій території парку будуть встановлені відеокамери, які фіксуватимуть все, що відбувається на території. Це дасть можливість стежити за порядком та гарантувати максимально комфортний і безпечний відпочинок.

І не варто забувати, що парк має бути не лише комфортним та цікавим, а й красивим. Тому ми плануємо навести лад із зеленими насадженнями, обрізати старі гілки на деревах, наповнити територію гарними клумбами, тощо.

Для реалізації такого проекту особливу увагу слід приділити плануванню парку на самому початку, щоб прорахувати де, як та які малі архітектурні форми будуть розташовані у майбутньому, адже паркова зона буде поповнюватись новими об'єктами щороку.

Нам важливо почути, що б хотіли бачити у парку мешканці Сваляви. Тому нагадуємо, що триває громадське обговорення проекту, збір даних пропозицій (ідей, зауважень) щодо створення загальної концепції паркових зон на території м. Свалява, в період з 28.01.2022 по 28.02.2022 р.р. (пропозиції просимо надсилати на e-mail: [email protected]).

Пропозиції мають містити інформацію про суб’єкта їх подання (ПІБ, назву установи/підприємства/організації, посаду, контактні дані), а також бути об’єктивні, обґрунтовані і змістовні, викладати суть проблематики та пропозиції щодо загальної концепції створення громадського простору щодо влаштування паркових зон на території міста, у разі потреби містити посилання на відповідні нормативно-правові акти.

Також запрошуємо до співпраці благодійників та меценатів, які можуть зробити свій вклад у розвиток міста.

Закликаємо усіх інціативних мешканців нашого міста долучитися до обговорення та вносити свої ідеї та пропозиції, адже наше місто повинне стати для нас найкращим і найзатишнішим!», – йдеться у описі проекту.

 

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024