24 січня: що святкуємо та в кого іменини

24 Січня 2022, 11:12
24 січня: що святкуємо та в кого іменини 413
24 січня: що святкуємо та в кого іменини

До Нового року залишився 341 день.

Імениниками сьогодні є: Віталій, Володимир, Йосип, Микола, Михайло, Федосій, Федот, Степан (Стефан), Терентій, Федір, Феодосій.

24 січня в Україні з 2028 року відзначають День зовнішньої розвідки. Цього дня вшановують значний внесок офіцерів, які допомагають зберегти суверенітет і незалежність нашої держави. 

Також 24 січня святкують Міжнародний день освіти. Вперше у світі його відсвяткували 2019 року. Ініціаторами свята стали представники африканської країни Нігерії. На їхню думку, кожного року 24 січня повинні проходити заходи на певну тему, яка пов’язана з проблемами сучасної освіти. 

24 січня святкують Міжнародний жіночий спортивний день. Запровадили це свято у Франції за підтримки Міністерства спорту та Державного секретаріату питань про гендерну рівність та боротьбу з дискримінацією. 2014 року досить гострою виявилася проблема насилля та сексуалізації жінок у спорті. Тому прийняли рішення провести певні заходи, які допомогли б покращити рівень здоров’я і життя спортсменок з Франції.

А ще 24 січня святкують Міжнародний день ескімо (International Eskimo Pie Day). Напевно мало знайдеться таких людей на Землі, які б не знали, як виглядає це популярне морозиво. Саме 24 січня 1922 року кухар, кондитер та володар власної крамниці солодощів в США, Крістіан Нельсон, отримав офіційний патент на новий вид холодного десерту. Своє ж перше морозиво на дерев’яній паличці та у шоколадній глазурі кондитер запропонував ще 1919 року та назвав свій витвір «Пиріжок ескімоса» (Eskimo Pie). 

У світі також відзначають День компліменту, День об’єднання у Румунії, День пивної банки, День сміху, Національний день арахісового масла в США.

24 січня в церковному календарі – день пам’яті преподобного Феодосія Великого

Традиції та прикмети:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо відлига, то весна буде затяжною і досить ранньою;
  • якщо сильний мороз – пізній посів ярових;
  • 24 січня туман – навесні річки сильно розіллються;
  • на небі де-не-де хмари – скоро буде мороз;
  • яка погода 24 січня таким буде і листопад;
  • в двір зайшла чужа кішка – чекайте новину;
  • зранку 24 січня йде сніг – до тріскучих морозів;
  • в лісі далеко чути відлуння – погода буде морозною;
  • голосно бекають вівці, а також неспокійно поводяться – буде негода;
  • 24 січня корова трясе ногами до холоду.

Цей день в історії:

1848 — у Північній Каліфорнії Джеймс Маршал знайшов великий золотий злиток, що дало поштовх до виникнення явища, котре через рік стало називатись «золотою лихоманкою».

1895 — встановлено неофіційний рекорд швидкості на мотоциклі — Гленн Кертіс на власноруч збудованому мотоциклі розвинув швидкість 136,29 миль/год (близько 220 км/год).

1907 — В Англії організовано перший скаутський загін.

1918 — у ніч з 24 на 25 січня (за іншими даними 11-12 січня) було проголошено незалежність України.

1923 — у Харкові створено літературну спілку «Гарт».

1935 — в американському місті Річмонд надійшла у продаж перша партія банкового пива під назвою «Пінисте пиво Крюгера» («Krueger Cream Ale»).

1966 — Індіра Ганді стала третім прем'єр-міністром Індії.

1984 — у США в продажу за ціною 2495 доларів за штуку з'явились перші комп'ютери «Макінтош» — перший персональний комп'ютер, що використовує графічний інтерфейс користувача і комп'ютерну мишу, замість стандартного на той момент інтерфейсу командного рядка.

2010 — фантастичний бойовик «Аватар» Джеймса Кемерона, знятий у форматі 3D, став найкасовішим фільмом в історії.

2015 — російські терористи «ДНР» обстріляли з «градів» Маріуполь, внаслідок чого загинуло 30 осіб.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024