Як правильно допомогти лебедям взимку

19 Січня 2022, 15:13
Як правильно допомогти лебедям взимку 786
Як правильно допомогти лебедям взимку

З настанням морозів стурбовані люди спостерігають за лебедями на водоймах. Причини і мотиви такої поведінки птахів різні.

Про це йдеться на сторінці газети «Новий погляд».

За розповідями орнітологів, лебеді належать не до мігруючих видів птахів, а до кочових.

Далеко вони не відлітають, але протягом холодного сезону переміщуються на певні відстані в пошуку місця, придатного для тимчасового перебування. Деякі самці не відлітають на зимівлю, щоб навесні першими зайняти кращі місця для гніздування, йдуть на усвідомлений ризик.

Лебеді невеликими групами, парами перебувають на водоймах. Коли настають холоди, і ці водойми підмерзають, вони шукають інші незамерзлі, без зусиль долаючи по 300 км в день. І це є нормою.

Окрім того, існує питання сприйняття холоду. У птахів температура тіла – вище 40 градусів, тобто вони відчувають холод зовсім інакше, ніж ми. Лебеді мають щільне водонепроникне пір’я, теплий пух та запаси підшкірного жиру. 

Завдяки цьому вони не мерзнуть взимку і витримують будь-які низькі температури. Оскільки лебеді-шипуни зазвичай добре переносять холод, тому можуть тривалий час перебувати без активного руху. Птах просто сидить на кризі чи березі, підібгавши під себе лапи — так він економить енергію.

Як зрозуміти, що лебедю потрібна допомога:

  • в першу чергу в небезпеці самотні лебеді з явними травмами крил, які не можуть злетіти або впали далеко від водойм;
  • допомога потрібна лебедю, який довго перебуває на повністю замерзлому озері чи в ополонці, що швидко замерзає;
  • перевірте, чи зможе птах злетіти: налякайте його голосним звуком або кинутою гілкою. Робіть це тільки в світлий час доби, оскільки в сутінках або темряві пташка, яка злетить, буде дезорієнтована і не зможе знайти дорогу назад;
  • група лебедів з трьох і більше особин навіть на льоду, швидше за все, просто відпочиває між перельотами і незабаром переміститься на незамерзаючі водойми.

Отже, птахам взимку холод не страшний – складніше їм перенести голод. В пошуках корму лебеді, власне, і кочують. Однак природоохоронці запевняють: лебідь – це дикий птах і може сам про себе подбати. А отже, годувати його не варто. Орнітологи рекомендують підгодовувати птаха в період морозів тільки в тому випадку, якщо це сірий перволіток, що ще не змінив оперення.

Основна їжа водоплавних птахів – водорості. І поки водойма остаточно не замерзла, у лебедів є доступ до їжі. Крім того, лебеді можуть не їсти багато днів, тому що мають великі запаси жиру.

Отже, лебедів краще взагалі не годувати. Але якщо вже годувати, то робити це треба так, щоб не нашкодити птахам.

1. Лебедів категорично не можна годувати чорним хлібом! Він викликає бродіння в шлунку і, як наслідок, розлад шлунково-кишкового тракту, ослаблення, хворобу. Білий хліб допустимо при відсутності іншого корму, але вкрай обмеженій кількості!

2. Лебедів категорично не можна годувати пліснявим або кислим хлібом! Для птахів, як і для людей, зіпсований продукт смертельно небезпечний.

3. В холоди лебедів можна підгодовувати сирими або злегка відвареними нашаткованими овочами: капустою, морквою, картоплею, а також запареним рисом або пшеничною крупою.

Однак в сильний мороз вся ця їжа примерзає до льоду. У цьому випадку в якості корму підходить зернова суміш з пшениці, вівса і ячменю або спеціальний комбікорм для птахів, який не містить солі.

Травна система лебедя влаштована так, що він повинен обов’язково запивати їжу. Тому корм слід кидати у воду або на берег прямо біля води. В крайньому випадку – на лід.

Варто знати, що з точки зору птаха, поява людини, а тим більше відлов – це великий стрес.

Під час стресу птахи намагатимуться полетіти геть, а отже втрачатимуть енергію, яка їм так потрібна для зимування. 

Відловлювати лебедів потрібно тільки якщо їм загрожуватиме реальна небезпека (браконьєри або бродячі собаки). Якщо ж такої небезпеки немає, а вас дійсно хвилює благополуччя лебедів, краще за все залиште їх у спокої, непомітно спостерігайте здалеку і не чіпайте.

І пам'ятайте основне правило: допомагаючи, не зашкодьте! Не завжди наше втручання у природу приносить користь!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024