З 8 листопада відсторонятимуть від роботи працівників, які не мають щеплень або довідок

05 Листопада 2021, 15:46
Відсторонення від роботи 797
Відсторонення від роботи

З 8 листопада набуває чинності наказ про обов'язкову вакцинацію працівників центральних органів виконавчої влади, місцевих держадміністрацій та їхніх територіальних органів, а також закладів освіти.

Про це повідомляють у МОЗ.

Такий перелік сформований з огляду на стрімкі темпи поширення коронавірусної хвороби у першу чергу для забезпечення безперебійної та безпечної роботи органів виконавчої влади на національному та місцевому рівнях та закладів освіти і науки. 

Окрім того, працівники вказаних підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи. 

Варто наголосити, що інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування усіх інших працівників, які перебували з ним в контакті та, додатково, потребує самоізоляції великої кількості колег. 

Працівники вказаних організацій, які станом на 08 листопада 2021 року  не матимуть хоча б одного щеплення проти COVID-19, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати до моменту отримання щеплення.

Важливо, що не можуть бути відстороненими від роботи працівники, які мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я. Довідку про протипокази можна буде взяти у сімейного лікаря не раніше 8 листопада. 

Важливо, що людина може вакцинуватись іншою вакциною, якщо має постійне абсолютне протипоказання до конкретної вакцини. Якщо протипоказання тимчасове, то вона може щепитись після того, як термін протипоказу завершиться. 

Працівники, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19, не можуть бути відстороненими від роботи, оскільки вже не йдеться про ухилення або відмову від вакцинації. 

Для відсторонення від роботи працівника, який ухиляється або відмовляється робити щеплення, керівник підприємства має проінформувати працівників про правові наслідки у випадку його відмови або ухилення від обов’язкового щеплення. 

На керівника підприємства покладається контроль за проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 серед працівників та відсторонення від роботи тих, хто не вакцинувався.

Якщо працівник ухиляється або відмовляється від проведення щеплення, то керівник підприємства має відсторонити його від виконання професійних обов’язків. Для цього він складає відповідний акт. 

Відсторонення відбувається шляхом видання наказу або розпорядження керівника з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються. 

Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави. 

Як тільки працівник отримав принаймні одне щеплення проти COVID-19, то підстав для продовження його відсторонення від роботи немає. Отримання принаймні першої дози не вважається ухиленням або відмовою від вакцинації. У такому випадку він має бути допущений до роботи.  

Якщо під час перевірки уповноваженого органу виявиться, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, у такому випадку йдеться про порушення статті 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей». 

Відповідальність за порушення вказаної статті для посадової особи складає від 34 тисяч гривень.

 

Докладніше про перелік професій, які підлягають обов’язковій вакцинації, — в інфографіці.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024