У Сваляві обговорили проєкт Стратегії розвитку громади

14 Жовтня 2021, 15:00
У Сваляві обговорили проєкт Стратегії розвитку громади 1634
У Сваляві обговорили проєкт Стратегії розвитку громади

У Сваляві відбулось перше засідання робочої групи, на якому обговорили проєкт Стратегії розвитку громади. Стратегія розвитку Свалявщини необхідна як для розуміння повноцінної картини життя громади, так і для розвитку ТГ в подальшому, адже цей документ дасть змогу брати участь у грантових програмах та отримувати фінансування від різноманітних фондів та грантодавців.

На засідання, що відбулось 12 жовтня у сесійній залі Свалявської міської ради, прийшли активні громадяни, представники міської ради та декілька депутатів. Презентацію Стратегії проводили представники Закарпатського регіонального офісу програми «ULEAD з Європою».

Як зазначила секретар Свалявської міської ради Мирослава Скрипинець, працювати над Стратегією розвитку Свалявської ТГ робоча група розпочалаа ще у червні цього року. Стратегія готується на період до 2027 року. 

В результаті роботи стратегічного планування територіальна громада отримає адміністративний документ завдяки якому зможе раціонально організувати свою діяльність та стратегічно розподілити обмежений ресурс. Наявність Стратегії розвитку громади дасть змогу ефективно оцінити соціально-економічний та ресурсний потенціал території та її інвестиційну привабливість, – зазначила Мирослава Скрипинець.

За основу Стратегії розвитку громади було взято Стратегію, розроблену громадською платформою «Центр розвитку Свалявщини», яка працювали над документом ще рік тому. Як зазначили представники програми «ULEAD з Європою», дані, які були зібрані в результаті опитування, проведеного Центром розвитку Свалявщини та дані, отримані представниками робочої групи цього року фактично не відрізняються, тому для подальшої роботи можна використовувати документ розроблений Центром.

Як розповіли під час презентації, у червні місяці було опитано 191 мешканця Свалявської громади. За результатами опитування більше половини респондентів сказали, що хочуть, аби на Свалявщині жили їхні діти, однак досить великий відсоток громадян все ж таки не бачать перспектив або ж просто змушені тут проживати:

Якщо брати різні сфери життя громади, то найкраще свалявчани відгукуються про рівень роботи дошкільних установ та надання освітніх послуг. а от найбільше незадоволення у жителів громади викликають стан доріг і тротуарів та відсутність перспективи працевлаштування:

Серед факторів, що заважають розвитку свалявщини респонденти назвали недостатню громадську ініціативність та активність мешканців, безробіття, низьку якість дорожнього покриття, відсутність зовнішніх та внутрішніх інвестицій, відсутність можливостей для самореалізації, несприятливі умови для розвитку підприємництва, засміченість довкілля, зношеність інженерних систем, недостатня інформованість про громаду за її межами, тощо.

57% опитаних вірять, що в громаді можна змінити життя на краще, а 43% переконані, що навряд чи це вдасться.

Базуючись на результатах соціально-економічного аналізу, SWOT/TOWS-аналізу, опитування мешканців та висновках із них, пропонуються три головні сфери зосередження зусиль на розвиток Свалявської громади:

1. Розвиток людського потенціалу, оскільки Свалявська громада недостатньо активно використовує потенціал для покращення якості життя населення, залучення донорських коштів та налагодження міжнародних зв’язків, що може надати потужний імпульс для розвитку, реалізації спільних проєктів із закордонними партнерами, обмін досвідом. Підвищення рівня згуртованості громади та покращення якості життя у сільських населених пунктах допоможуть покращити комунікацію влади з громадою та покращити життя мешканців. Якісна медицина та освіта відіграє важливу роль у розвитку людського потенціалу, а високопродуктивний людський потенціал – найважливіший актив громади.

2. Формування конкурентноспроможної сталої економіки, оскільки процеси трансформації економіки нашої держави та наявний у громади потенціал надають широкі можливості для її розвитку. Особливо актуальним є розвиток туристичної і лісової сфер, фермерського гсоподасртва та логістики. Наявний у громади туристичний потенціал, поклади мінеральних вод, недеревних корисних ресурсів і лісу, що покриває значну територію громади, та підприємницька ініціатива надають широкі можливості для розвитку цієї сфери.

3. Розвиток інфраструктури громади. Сучасна інфраструктура є важливою передумовою для залучення інвестицій. Покращення благоустрою у громаді, створення умов ширшої доступності та інклюзивності допоможе також вплинути на рівень життя у громаді.  Разом з тим, важливим є i впровадження прогресивних технологій в управління громадою та підвищення рівня безпеки в громаді.

Під час засідання присутні мали змогу внести свої пропозиції, які, зі слів Мирослави Скрипинець, обов'язково будуть враховані у подальшій роботі над документом. 

Для довідки: Стратегія – це довготривалий план, розрахований на 5–10 років, який описує як має розвиватися громада у всіх сферах своєї діяльності. Цей план не залежить від того, хто керівник, яка політична влада в державі і як змінилися депутати. Кожен новий очільник громади, який займає цю посаду, продовжує виконувати цей план, щоб досягнути певних результатів. Потрібно, щоб завдяки виконанню цього стратегічного плану громада постійно рухалася в напрямі свого розвитку. Стратегія дає змогу координувати дії, обирати напрями роботи, проводити моніторинг діяльності.

 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024