Ксарелто: особливості препарату та правила прийому

14 Вересня 2021, 11:16
Фото ілюстративне Реклама 868
Фото ілюстративне

Ксарелто: особливості препарату та правила прийому

Сучасна фармакологічна галузь готова запропонувати широке різноманіття медпрепаратів для лікування або профілактики тих чи інших недуг. Коли мова йде про таке захворювання, як тромбоз глибоких вен, найкращим препаратом для усунення цієї проблеми є «Ксарелто».

Лікарський препарат Ксарелто застосовується для лікування тромбозу нижніх кінцівок, а також тромбоемолії легеневої артерії. Окрім цього, ліки досить ефективні для попередження інсультів чи тромбів, у людей з фібриляцією передсердь, їх також приймають разом з аспірином – задля зниження ризиків інсульту, сердечного нападу тощо.

Як приймають препарат «Ксарелто»

Дані ліки можна приймати виключно після проходження пацієнтом низки медичних і лабораторних досліджень та тільки за призначенням лікаря, дотримуючись всіх його приписів та рекомендацій. Курс прийому препарату для кожного визначається індивідуально. Головне, приймати «Ксарелто» чітко за графіком і в жодному випадку не змінювати дозування чи регулярність – адже такі дії можуть нанести значну шкоду організму, зокрема, передозування може спричинити значну кровотечу.

Ще один важливий момент: під час прийому препарату дуже важливо уникати ситуацій, що можуть спричинити кровотечу – наприклад, необережне гоління чи щось на кшталт цього.

Якщо ж ви маєте намір приймати «Ксарелто» для профілактики тих чи інших захворювань, дозування препарату наступне:

  • Профілактика тромбоутворення – 2,5 мг один раз на день;
  • Профілактика венозної тромбоемболії – 10 мг один раз на день;
  • Профілактика інсульту – 15 мг на день.

Важливо: перш ніж приймати препарат, обов’язково проконсультуйтесь з профільним лікарем, оскільки саме він визначає правильне дозування та курс прийому! Не забувайте, що самолікування може призвести до небажаних наслідків!

Побічні ефекти препарату

Під час прийому «Ксарелто» можуть виникати деякі побічні ефекти, зокрема, слабкість, нудота, головний біль, алергічні реакції, кровоточивість ясен, біль у кінцівках, розлад травлення тощо. Варто відзначити, що такі реакції в кожного проявляються по-різному, і вразі чого потрібно одразу ж звернутися до лікаря за консультацією.

Варто також підкреслити, що є категорія людей, яким прийом даного препарату протипоказано. Зокрема, «Ксарелто» не бажано приймає вагітним та жінкам в період лактації. Препарат протипоказаний також особам, що мають генетичний дефект хребта, або перенесли операцію на хребтів, приймають інші ліки для попередження утворення тромбів і т.д. (з повним переліком протипоказань можна ознайомитись в інструкції до ліків).

Ще раз наголошуємо на тому, що «Ксарелто» потрібно приймати лише за призначенням лікаря і опісля здачі аналізів і лабораторного дослідження! Важливо дотримуватись інструкції та курсу лікування, встановленого профільним медиком, зокрема, ретельно пильнувати дозування!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024