Головне не в смітник: куди свалявчани можуть віднести старі речі

29 Серпня 2021, 14:28
Фото ілюстративне 706
Фото ілюстративне

Mukachevo.net опублікували список місць та ідей для людей, що не хочуть, аби їх речі потрапляли на смітник (які й так переповнені) а отримали нове життя.

Найперший варіант - віддати вживані речі через власні сторінки у соцмережах, навіть серед ваших знайомих можуть бути люди, які відгукнуться. Якщо ж серед ваших підписників не знайдуться охочі - можна спробувати віддати речі через спеціалізовані групи.

Тематичні групи

Найбільш численна на Закарпатті - Допомога мамам - віддам у дар (Ужгород, Україна). З 2017 року група "розрослась" до понад 19 тисяч учасників. За правилами, учасники, які приймають дар, надають документи, що підтверджують їх право на отримання.

Допомога багатодітним матерям (одиноким), Мукачево (Україна) - ця група має майже 900 учасників. Тут зазвичай публікують пости про пошук та віддачу речей, проте зустрічаються й іграшки та меблі.

У Мукачеві віддати безкоштовно речі можна і у групі "Мама-барахолка Мукачево". Зазвичай тут мами діляться одягом, взуттям, візочками та ліжками, автокріслами які вже не потрібні їхнім дітям і у хорошому стані.

Благодійні крамниці

У Мукачеві із кінця січня 2021 діє крамниця "Все за дякую" - сюди можна принести речі, взуття, іграшки. Якщо ви хочете віддати меблі чи об'ємніші речі - варто зателефонувати активістці Світлані Самойлюк - 0958771718. Це перша крамниця такого типу на Закарпатті, знаходиться за адресою: вулиця Миру 10.

У Виноградові нещодавно на базі відділення соціальної допомоги вдома та денного перебування Центру надання соціальних послуг обладнали «Соціальну крамницю». 

Графік прийому речей: з понеділка по п’ятницю з 9.00 по 16.00 год. за к.ч.; тел. (03143) 2-64-68. Адреса: місто Виноградів, вул. Миру, 64 (колишній територіальний центр), одразу після ЗАГСу.

У столиці працює крамниця «Ласка». Вони займаються збором, сортуванням, продажем (виручені кошти передають на благодійність) та розподілом речей по інших організаціях. Надсилати поштою можна будь-які чисті та охайні речі, основний критерій - речі, які ще можна носити. 

Дані для кур'єрської відправки НП: Анна Панкевич, +380 68 322 24 87. вул. Малопідвальна, 15. Для кур'єра: години роботи щодня з 10:00 до 21:00.

Також з речима, які маєте бажання прилаштувати можна звернутися до організації "Місто Добра" - це Міжнародний центр підтримки для мам безхатченків із малюками на руках. Про те, що саме необхідно їх підопічним - запитуйте на сторінці.

Волонтерські організації

Старі ковдри та простирадла, зазвичай з радістю приймають у якості підстилок для вольєрів організації, що опікуються безхатніми тваринами. Як підтвердили нам в ужгородському притулку "Барбос", вони мають потребу у такій допомозі, адже завжди під їх опікою понад 150 собак та котів.

Для «Свалявське товариство захисту тварин» завжди потрібні ковдри (проте не синтепонові, не ватні та не з пір'я, бо собаки їх розривають), постільна білизна та рушники.

Сайти

Найпопулярніші - Shafa та OLX. На останньому просто треба вказати, що віддаєте річ безкоштовно.

Якщо речі мають більш, як 20 років ви можете спробувати їх продати (чи віддати за символічну ціну) на сайті Violity.

Комісійні магазини

Найпопулярніші комісійні магазини із продажу дитячих речей. Час від часу вони влаштовують благодійні акції і так само прилаштовують вживані речі тим, хто потребує.

Якщо це вінтажні речі (понад 20 років) - ви можете їх віднести до спеціалізованих комісійних магазинів (є майже у кожному місті). Найбільшою популярністю користується посуд, кухонні приладдя, біжутерія та книги - умови прийому товарів варто дізнаватись у власників крамничок.

Інші варіанти

Окрім того, майже у кожному населеному пункті є релігійні організації і за потреби інформацію про те, чи можуть знадобитися комусь ваші речі можна отримати у них. Так само поцікавитись, чи є родини, що потребують допомоги в органах місцевого самоврядування.

Вимоги до речей: найшвидше і найлегше прилаштувати чисті і сухі речі у хорошому стані. У цьому випадку приказка «на тобі Боже те, що не гоже» не має бути у користуванні. Відвертий мотлох, який ви самі не одягнете все ж має піти на звалище або, якщо ви підтримуєте ідею zero waste - ви можете відправити текстиль на висотемпературне безпечне спалювання (посилання на замовлення послуги тут).

Чого робити не варто

Не варто залишати речі біля смітників з надією, що хтось їх забере - у найкращому випадку вони потраплять до цього ж смітника, а в найгіршому - будуть розкидані поруч. Активісти наголошують на тому, що ні в якому разі не треба самому спалювати речі, щоб не отруювати канцерогенами себе й людей довкола. А також, щоб мінімізувати навантаження на довкілля робити усвідомлені покупки і міркувати про те, куди ця річ може бути утилізована чи прилаштована згодом.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024