Навздогін святу: як свалявчани відзначили День Незалежності України

28 Серпня 2021, 10:43
Фото з місця події 1941
Фото з місця події

 

У Свалявській ТГ відбувся цілий оберемок урочистостей з нагоди святкування 30-ої річниці Незалежності України – головного державного свята, яке у нашому куточку країни святкували зі столичним розмахом.

Так-так, ви не помилилися, адже те, що за мальовничість природніх ландшафтів Свалявщину величають «маленькою Швейцарією» – давно відомий факт, а тому мешканці громади справедливо можуть називати її одним з найкрасивіших куточків планети. Ну а розмах, із яким цьогоріч взялися святкувати День Незалежності у Свалявській ТГ доводить: рівень патріотизму, щиросердності та любові до неньки України нічим не поступається столиці. 

Ще б пак! Адже сцен для виступів колективів, ансамблів та сольних виконавців було дві, концертних програм – також дві, розмаїтих відзнак та нагород – понад два десятки, ну а вражень назбиралося на цілий букет. Тож про червоні і білі троянди, почесні відзнаки, стилізований етноперфоманс, дефіле під дощем, барви, якими розмалювали рідне місто наймолодші його мешканці, а також справжні зіркові виступи та милосердя заради порятунку розповімо детально.

Читайте також: У центрі Сваляви діти розмальовували рідне місто

Отже, готуватися до проведення святкових заходів починали вже зранку. На головній площі міста заздалегідь встановили масштабну професійну сцену, налаштовували світло та шумо-звукові ефекти, а у великому залі Свалявського БК минали останні години репетицій.

І ось під урочисті фанфари та звуки державного Гімну, ведучі заходу Неля Алексанич та Евеліна Хижняк оголошують про початок концертної програми «Ти у мене єдина», режисеркою якої стала  Маріанна Попович

На сцені один за одним з’являються учні Свалявської дитячої школи мистецтв з хореографічною композицією «Перлина Україна», (викладачка О. Каналош) та солістка вокального відділу Злата Турецька, котра презентувала публіці твір на слова і музику О. Соболевської «Сонячний віночок» (викладачка А. Фішер

Оплесками вітала публіка і виступ народного аматорського літературного-пісенного ансамблю публічної бібліотеки «Берегиня», (керівник Василь Циганин). «Воістину багатим видається українське слово», – на такій думці ловив себе кожен, хто вслухався в навдивовижу ніжне акапельне («Україно, ти для мене диво») чи інструментальне («Тече Тиса Красним полем, Україно моя») виконання, або ж натхненну декламацію ансамблістів. Як результат – проводжали «Берегиню» заслуженими оплесками.

Таким, що точно запам’ятається надовго, був цього дня і виступ іншого, неймовірного свалявського тенора, соліста самодіяльного фольклорного ансамблю «Свалявські музики» Сергія Шпортеня. Тільки-но молодий чоловік протягнув зі сцени «Вівці, мої вівці», як у багатьох представниць прекрасної половини людства почало ритмічно тріпотіти серце, а чоловіки дивилися на артиста із неприхованою заздрістю. 

Гармонійним доповненням до виступу «Свалявських музик» стала поява на сцені наймолодших учасників – Миколки Плоскіни та Наталії Поцко, які виконали композицію «Гей, рідна Верховино» (керівник П. Личко) 

Ну, а вдосталь накупавшись у глядацьких оваціях талановиті вокалісти передали естафету не менш талановитим хореографам – вихованцям хореографічного відділу Свалявської ДШМ під керівництвом Лілії Дулішкович. Озброївшись парасольками, дівчатка так майстерно виконували танцювальні «па», що ні в кого не виникало сумнівів: перед ними майстерно витанцьовують майбутні учасники проєкту «Танці із зірками».

Який же «Дощик» без «Сонечка»? Чарівною веселкою засяяв на головній сцені Свалявської громади вокальний ансамбль Будинку школяра, «Сонечко» (керівник Т. Мартін), учасники якого виконали запальну і драйвову «Летять лелеки». Не знаю, як там щодо «Голосу країни», а свалявська публіка не відпускала своїх артистів ще дуже довго. 

Втім хлопчикам і дівчаткам добре відомо, що таке справжня професійна етика, тож вони без ані найменших заздрощів поступаються сценою тоді, коли мова йде про розкриття нових граней співочого таланту.

Таку нову грань усім присутнім демонстрував Миколка Плоскін, який за кілька хвилин до цього моменту виспівував народні пісні у складі «Свалявських музик» під керівництвом П. Личка, а вже зараз з легкістю наспівував «Любіть Україну» естрадної виконавиці Наталії Май.

Якщо ви ніколи не чули, як у виконанні народного  аматорського оркестру народних інструментів викладачів Свалявської школи мистецтв під керівництвом С. Фізер, звучить мега-популярна Українська пісня «Ніч яка місячна», котра за кількістю інтерпретацій може цілком претендувати на звання «народної» – зробіть це, будь ласка! Повірте, у виконанні цих обдарованих людей вітчизняний шедевр звучить, як симфонія.

Та не тільки усталеними колективами славиться Свалявщина. Новою зірочкою на мистецькому небосхилі засяяла Анісія Гадайчук, яка порадувала і дорослих, і малих виконанням композиції «Україна-дивосвіт» (викладачка А.Фішер). 

Насолодившись співом однієї солістки, публіка залюбки вслухалася у цілий хор, а точніше – ансамбль чарівниць. Йдеться про виступ самодіяльного, народного, вокального ансамблю Свалявського БК «Чарівниця», керівниця С. Ганінець, концертмейстерка Є. Бакус. 

Хочете відкрию вам секрет? Виявляється, учасниці ансамблю, які за творчими віхами своєї діяльності є ровесником української Незалежності, і донині сприймають кожен свій виступ, мов дебютний. Вони, так само, ніби вперше, хвилюються, так само чекають щирого прояву глядацьких емоцій, так само прагнуть купатися в любові своїх шанувальників. Цього разу своїх найвірніших прихильників тішили дівчата неймовірно ніжним, майже камерним виконанням пісень «Закарпаття», «Молитва за Україну», «Якби я мала крила орлині»

А після файних співанок знову поринути у ритми танцю – сам Бог велів, тож гадали не довго: «Танці, та танці» – саме таку композицію знову презентували глядачам учні хореографічного відділення Свалявської ДШМ (викладачка О. Каналош) 

Опісля публіку радували викладачка школи мистецтв Ліліта Стегура («Все буде добре», «Благослови») та народний аматорський оркестр духових інструментів Свалявського БК «Гелікон» (керівник І. Цанько, «Фантазія на закарпатську тему «Верховина»)

Наче скрипка, чарівно співає душа, а коли скрипок дві, то не тільки душі, а й серцю стає вдвічі краще. Саме так можна охарактеризувати виступ двох викладачок по класу скрипки Свалявської ДШМ Дарії Цендри та Христини Головнич

Тут вам і Camille Cabello «Senorita», і Polf Loveland «Song From is a nasty secret», та хіба тільки вони? Ці жінки могли б давати сольні концерти аж до самого ранку, проте попереду на присутніх чекали виступ народного аматорського естрадно-фольклорного коллективу «Швалбах» (автор-пісняр і керівник В.Цанько), учасники якого виконали знані і залюблені публікою Свалявської ТГ хіти «Одна сім’я» і «Вишиваночка» та хореографічний флешмоб «З Україною в серці».

Ну, і яке ж свято без теплих слів та привітань! З пам’ятною подією – 30-річчям від дня Незалежності України членів Свалявської громади вітали міський голова Юрій Грига та заступник голови Мукачівської районної ради Роман Тарабій.

Ну, а поки одні насолоджувалися концертом у великому залі Свалявського БК, інші ж долучилися до заходів, що паралельно відбувалися перед головною дозвіллєвою спорудою громади. Знадвору охочі могли долучитися до майстер-класів, організованих працівниками Будинку школярів Свалявської міської ради (директор Ж. Ярчич). 

Читайте також: «Солодкі пальчики» та малювання на склі: у Сваляві провели оригінальні майстер-класи для дітей

Купити солодощі, кошти від продажу яких волонтери спрямували на лікування Павлика Мотички, у якого діагностували СМА, і навіть повернутись у дитинство «запалюючи» із героями одного з найулюбленіших дитячих мультфільмів – Фіксиками. 

Та справжньою окрасою вже по весняному-літніх вулиць Сваляви стали роботи членів спілки художників «Арт Свалява» Василя Бомбушкаря, Леоніда Ковача, Олексія Груші, Павла Дулішковича, Наталії Уліганець, Івана Івановчика, Євгена Миговича, Ванди Дорош-Майор та очільника художнього об’єднання Віталія Дороша, для якого відзначення 30-тої річниці Незалежності України стало воістину вікопомною подією. 

Адже саме цього дня його авторський проєкт «Свалява під іншим куром», початкова реалізація якого мала мати виключно графічне втілення повністю переродився: широкоформатні роздруківки робіт Віталія Карловича стали основою художнього флешмобу «Барви Сваляви очима людей».  

Читайте також: У Сваляві презентували унікальний арт-проєкт

Сам же художник зізнається, що такому, альтернативному розвиткові свого арт-проєкту навіть радий: 

– Уявіть, що зараз десь серед нас є людина, яка у майбутньому стане видатним митцем чи мисткинею, і на запитання цікавих «Що ж спонукало розвивати у собі мистецький талант?» цілком серйозно відповідатиме: «До утвердження свого мистецького «я» спонукав художній флешмоб «Свалява очима людей». Якщо це дійсно станеться, я почуватимуся на сьомому небі від щастя. Адже усвідомлювати, що твоя творчість може знаково вплинути на світосприйняття оточуючих – приємно.

А тим часом ярмаркові ятки манили гостей Свалявщини запашними ароматами «польової кухні»: шашлик, бограч, печена картопля та банош, щедро присипаний овечою бринзою, зробили свою справу і вже до початку масштабного сценічного дійства до центру міста зійшлося чимало людей.

Почалися ж вечірні урочистості, як і годиться із запалення димових шашок у колористиці національного стягу та виконанні Державного Гімну учасниками «вишуканого музичного гурту «Event Band». Власне, саме такими словами позиціонують себе усі, хто вважає себе частиною співочої когорти, ну, а ми, вслухаючись у мелодійне багатоголосся відзначимо: «Із самоідинтифікацією у талановитих «живчиків» все ок. Спів їхній і справді вишуканий».

Ну а далі прямісінько зі сцени пролунало беззаперечне твердження: «Закарпатські жінки, легіні та легіниці на Землі – найкрасивіші», і на підтвердження цих слів розпочався модний перфоманс першого Закарпатського агентства моделей «А-STAR» Хода їхня у вишуканих етнолуках, ділових костюмах, кежуал-образах та навіть вечірніх сукнях – заворожувала. 

Читайте також: У Сваляві на унікальному fashion-перфомансі показали традиційне закарпатське вбрання.

Краси було так багато, що навіть небо не витримало, й головну вулицю міста рясно накрило дощем. Та справжніх красунь негодою хіба злякаєш? Звісно, що ні! Та й громадськість, що зібралася довкола, усім своїм видом демонструвала: насолоджуватись красою можна за будь-якої погоди. 

Читайте також: Навіть дощ не став на заваді: у Сваляві пройшов модний показ одягу

Подяку за Внесок у розвиток малого та середнього підприємництва, культури, спорту, волонтерську діяльність медіа розвиток та загальний розвиток міста отримали близько 30-ти представників сфери освіти, охорони здоров’я, культури малого та середнього бізнесу, громадських діячів серед яких: Володимир Костишин та Мирослава Головнич (кафе-кондитерська «Mirella»), Аліна та Павло Панічковські («Family Cafe», «Chalet Family»); власники сироварні «Milky West»; депутат міської ради Роман Годя; колектив Свалявської ДШМ (директор Ю. Грабар), колектив Свалявського історичного музею (очільниця Н. Цанько), Спілка художників «Арт-Свалява» (голова В. Дорош); Колектив Свалявської ДЮСШ (директор О.Головнич), Свалявський міський голова 1994-1997 рр, Почесний громадянин міста Сваляви, поет-публіцист Михайло Турок, депутат Свалявської міської ради Олександр Салій; фотомитець, член НСФХУ, Почесний громадянин міста Сваляви Микола Поцко; Голова волонтерського руху Свалявщини Вікторія Степанова, правниця й очільниця Свалявського товариства захисту тварин Інна Новікова; директорка Росошанської гімназії Свалявської міської ради Майя Туряниця, директорки НКП «Інклюзивно-ресурсний центр» та ЗЗСО №4 Свалявської міської ради Вікторія Туряниця та Жанна Вальо, в.о.директора Свалявського міського підприємства водопостачання та водовідведення Світлана Головнич, колективи редакції «Вісті з Свалявщини» та інтернет-видання «Район.Свалява». 

Опісля завершення урочистої частини одразу перейшли до розваг, а файних розваг, як відомо, забагато не буває, отож ввечері  своїми виступами публіку знов тішили викладачки ДШМ Ліліта Стегура та Дарія Цендра, відома на Україні і за її межами співачка Sheyri (вона ж уродженка мальовничого села Тибава Вікторія Бобаль), гурти «Event Band» та «Остра тернина».

Судячи з того, що гуляння тривали аж до пізньої ночі, святкування 30-ої річниці Незалежності України вдалося на славу. Дякуємо усім, хто зробив це свято незабутнім і з нетерпінням чекаємо нових урочистостей вже наступного року.

Автор: Наталка СОЛЬВА

Фото: Микола Поцко, Анатолій Молнар

 

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024