Великі зарплати та «уявні» учні: що обговорювали на засіданні спецкомісії щодо Свалявської школи мистецтв

06 Липня 2021, 15:30
Великі зарплати та «уявні» учні: що обговорювали на засіданні спецкомісії щодо Свалявської школи мистецтв 2864
Великі зарплати та «уявні» учні: що обговорювали на засіданні спецкомісії щодо Свалявської школи мистецтв

У Свалявській міськраді відбулось друге засідання спецкомісії під керівництвом Андрія Гуледзи з врегулювання питання школи мистецтв. На попередній зустрічі керівнику закладу Юрію Грабарю було доручено підготувати звіт по роботі школи та сформувати пропозиції по концепції розвитку навчального закладу. Адже, як зауважив Андрій Гуледза, розв'язання наболілої проблеми, що виникла,  не можна розглядати за принципом міського голови, який вирішив просто скоротити кількість учнів та й все. Завдання членів комісії – отримати повну інформацію про роботу школи та знайти способи як зекономити її бюджет, так і сприяти розвитку закладу.

У своєму звіті Юрій Грабар повідомив, що на сьогодні в школі працює 61 викладач. П’ятнадцять вчителів є пенсійного віку, які довгий час працювали, здобули неабиякий авторитет і мають свій імідж.

Матеріальна база свалявської школи мистецтв на 70% відповідає усім вимогам. Інструменти трохи застарілі, але їх намагаються тримати в ладу, наскільки це можливо. У закладі є налаштовувачі, які приводять інструментарії до порядку.

«Скорочуючи навчальні години, ми свідомо розуміємо, що втратимо якість навчання. На нашу думку, це негативно вплине на якість процесу, а для вчителів суттєво скоротиться заробітна плата, що може призвести до того, що молоді кадри будуть шукати іншу роботу», – перейшов Юрій Грабар до питання по скороченню витрат.

З його слів, було запропоновано додатково скоротити додаткову оплату кільком завідувачам, буде скорочено кілька посад, зокрема бібліотекаря та прибиральниці, і з початку навчального року налаштовувачів інструментів переведуть на контракту роботу.

«Порахувавши з бухгалтерами всі ці моменти, виходимо на цифру 9,3 млн. Ми також пропонуємо встановити для учнів з інших громад свій тариф. І, як варіант, в разі завершення навчання посеред року, батьки муситимуть оплатити його до кінця», – повідомив Грабар.

Таким чином, завдяки аналізу витрат по заробітних платах, на якому наполягав Гуледза, уже виявилось, що можна зекономити понад 3 мільйони гривень.

Ще одна з пропозицій керівника стосувалася створення на базі Свалявської школи мистецтв центрів як для діток молодшого, так і для людей старшого віку, адже часто в заклад звертаються свалявчани, які хотіли б навчитися танцювати, малювати, чи грати на якомусь музичному інструменті. Як зазначив Юрій Грабар, за відповідними розрахунками це може трохи поповнити бюджет закладу.

Заслухавши звіт директора школи, члени комісії перейшли до його обговорення, і тут виявилося чимало нюансів.

Зокрема, стало відомо, що деякі учні вже протягом тривалого часу не відвідують заняття, однак плата за них йде і вони є зазначені учнями закладу. На засіданні комісії був підтверджений факт, що оплату за учня здійснює сам педагог, аби отримувати додаткові оплачувані години. Юрій Грабар підтвердив це і наголосив, що вчитель понесе покарання за такі дії. Як зауважила депутатка Свалявської міської ради Клара Стегура, кількість дописаних дітей може бути значно більшою.

«Ви підготували лише одну третину з того, що ми просили на попередній зустрічі. Ви подали нам просто короткий план з оптимізації. Насправді проблем значно більше і ви мали б підготуватися ретельніше. Реальні цифри підготуйте, будь-ласка», – звернулась до керівника школи Клара Стегура.

Аби подібних випадків із «уявними» учнями, Андрій Гуледза запропонував, щоб контингент школи мистецтв формувався через міську раду. Це унеможливить махінації з учительськими ставками та посилить контроль за витратами бюджету.

Також були розглянуті й інші варіанти налагодження ефективного функціонування школи.

«Мистецька школа може здійснювати мистецький процес за власними або типовими програмами. Тобто є пілотні проєкти, де може бути власний освітній процес і він дозволяє нам зробити клас звичайний, і клас поглиблений. Учням може бути видано не диплом чи свідоцтво, а довідка про отримання певних базових знань. Також школа може давати додаткові освітні послуги. Можна встановити плату за додаткові уроки. Це буде одне з джерел надходжень на заробітну плату», – наголосив голова комісії.

Члени комісії зауважили, що потрібно всіх пенсіонерів вивести за штат і перевести на контракт, давши таким чином можливість молоді проявити себе, а старшим хорошим викладачам працювати далі.

Депутат Роман Годя зауважив, що дієвим може бути розподіл вартості батьківської оплати для дітей Свалявської громади та учнів з інших громад. Адже, в багатьох містах такий поділ є виправданим і чесним.

Дискусію підтримали і депутати Іван Сай та Іван Русин. які зазначили, що проблеми можна було уникнути, якби діяльність школи ще раніше була взята під контроль.

Начальниця відділу з кадрового та правового забезпечення Свалявської міської ради Вікторія Павлич. наголосила, що ситуація буде ретельно перевірятися і порадила керівнику школи привести до ладу всі дані. Адже інтереси дітей мають бути захищені. 

Депутат Закарпатської облради Володимир Суботовський звернув увагу присутніх на те, що талановиті діти, які мають бажання вчитися. повинні бути забезпечені такою можливістю. А вже завдання комісії — знайти вихід. як це організувати. 

Зрештою, усі присутні дійшли думки, що необхідно детально проаналізувати бюджет закладу і визначити норми по оплаті праці викладачам. Контроль за діяльністю школи необхідно покласти на міську раду з метою чіткого врегулювання роботи.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024