Щось пішло не так: чому депутати Свалявської міськради покинули сесійну залу

01 Липня 2021, 09:55
Сесія Свалявської міської ради 2351
Сесія Свалявської міської ради

На черговій сесії Свалявської міської ради, яка відбулась 23 червня, було гаряче не лише через спеку. Вже від самого початку сесійного засідання Свалявський міський голова Юрій Грига демонстративно показав усім присутнім, що саме він тут верховнокомандувач і більшість рішень приймав одноосібно, не звертаючи уваги на виступи та пропозиції депутатів.

Конфлікт почав розігріватися з моменту, коли депутат Роман Годя виступив із пропозицією внести зміни у порядок денний з питаннями про звіт Свалявського міського голови про свою роботу, звіт міського голови про виконання місцевого бюджету, звіт міського голови про роботу виконавчих органів та звіт виконувача обов’язки головного лікаря Свалявської міської лікарні.

«Це ті питання, які найбільше турбують нашу громаду», – аргументував Годя, додавши, що в пропозиції вказаний кінцевий термін оприлюднення звітів – 31 липня.

Однак Юрій Грига відмовився вносити пропозиції депутата.

«Щодо внесення пропозиції по цих чотирьох питаннях, то рішення згідно з нашим регламентом мають бути юридично обґрунтовані, щоб ставити їх на порядок денний. Тому цю пропозицію як головуючий міської сесії я буду відхиляти. І в порядок денний не будемо ставити ці питання», – заявив міський голова.

Роман Годя звернувся до присутніх за підтримкою: «Шановні колеги, я прошу підтримати пропозицію, оскільки голова ухиляється від звіту перед громадою і від прямих своїх обов'язків». Також депутат зауважив, що згідно з чинним законодавством Юрій Грига як міський голова зобов’язаний звітуватись на вимогу депутатів у будь-який час.

Натомість очільник громади заперечив депутату, мовляв, згідно з чинним законодавством він може звітуватися про роботу структурних підрозділів та виконавчих органів, але не про свою роботу.

«А про свою роботу, згідно чинного законодавства, я прозвітую перед громадою в кінці року», – пояснив міський голова.

Слова міського голови прокоментував депутат Андрій Гуледза:

«Ставити пропозицію на голосування ви зобов'язані, питання по цих пунктах – це є процедурні питання, які відповідають Закону України про місцеве самоврядування. В законі чітко сказано, що голова має не рідше одного разу на рік звітуватися про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами. Голова на вимогу депутатів в будь-який час зобов'язаний прозвітувати про роботу виконавчих органів. Ми хочемо, щоб і Свалявська міська лікарня нарешті прозвітувала в тому форматі, який прописаний у законі. Депутати мають право звернутися з такою пропозицією, а якщо її не підтримають, то це вже інше діло. Тут не йде мова про юридичну обґрунтованість рішень, тут є процедурні питання, тому ставте пропозицію в порядок денний», – прокоментував Гуледза.

Однак Юрій Грига заявив, що порядок денний формується міським головою і депутати мають вносити юридично обґрунтовані проєкти рішень. 

«Я не поставлю, бо це є якийсь політичний піар. Всі питання згідного нашого регламенту мають бути внесені в порядок денний за 15 днів до початку сесії», – стояв на своєму Грига всупереч тому, що депутати аргументовано пояснювали свої права.

«Не маніпулюйте законом. Ставте на голосування пропозицію, і якщо ви не згідні з проєктом рішення, то у вас є право вето», – наполягав Андрій Гуледза.

Зрештою, після тривалих суперечок Юрій Грига був змушений внести в порядок денний питання, подані Романом Годею.

Робота сесії, здавалось би, увійшла в конструктивне русло, однак питання нового виконавчого комітету знову призвело до конфлікту. Під час сесії депутати проголосували за основу проєкту про затвердження персонального складу нового виконавчого комітету Свалявської міської ради. 

Однак склад виконкому, поданий Юрієм Григою, викликав деякі уточнювальні запитання. Тому Андрій Гуледза вніс пропозицію голосувати за кожного члена окремо. На що міський голова знову ж таки виступив з протестом:

«Пропозиція буде відхилена, бо вона є юридично не обґрунтованою. Або голосуємо за все, або не голосуємо. Це повноваження міського голови – поставити на голосування персональний склад виконавчого комітету. Якщо ви хочете, щоб я ставив всіх членів по-одному, то я не поставлю, бо це мої повноваження. Я тут делегую…», – наполягав Юрій Грига.

Тут обурення почали висловлювати більшість присутніх депутатів. Андрій Гуледза знову ж таки нагадав міському голові про його обов’язки:

«Якщо ви вирішите, що рішення незаконне, то маєте право накласти вето, але ви не маєте права заборонити депутату вносити свою пропозицію. Згідно з Законом України про місцеве самоврядування кількісний склад визначається радою, а персональний склад пропонується головою. У нас є пропозиція по голосуванню за кожного члена виконкому окремо і ми маємо на це право», – апелював депутат.

Депутати почали вимагати пояснень, який закон вони порушують, надавши таку пропозицію. Однак юрист міської ради так і не змогла аргументовано пояснити цього.

Зрештою, всі аргументи міського голови зійшлися на «Головуючий тут я, і я вирішую», «Я вам не надавав слова», «Я тут головний і вирішую, закінчена дискусія, чи незакінчена»…

Попри обурення депутатів, Юрій Грига таки розпочав голосування за персональний склад виконавчого комітету. Хоча депутати не відповідали, а просто мовчали. Однак міський голова все ж таки став рахувати відсутні голоси, після чого Роман Годя не витримав, встав і покинув сесійну залу, звернувшись до присутніх:

«Я вважаю, що то не просто не міська рада, а фірма свалявська «Голден Фрут». Коли не враховується думка депутата. то це грубе порушення!», – заявив Годя.

Слідом за ним сесійну залу залишили й інші депутати.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024