Свалявські депутати скасували скандальне рішення виконкому про зменшення кількості учнів у школі мистецтв

25 Червня 2021, 10:00
Свалявські депутати скасували скандальне рішення виконкому про зменшення кількості учнів у школі мистецтв 1329
Свалявські депутати скасували скандальне рішення виконкому про зменшення кількості учнів у школі мистецтв

Депутати Свалявської міської ради підтримали проєкт рішення Андрія Гуледзи щодо скасування рішення виконкому про зменшення кількості учнів у Свалявській школі мистецтв.

Нагадаємо, що ситуація з мистецькою школою набула резонансу після засідання виконавчого комітету Свалявської міської ради, що відбулося 15 червня, де розглянули питання про затвердження контингенту учнів у Свалявській школі мистецтв.

Згідно з рішенням виконкому, було визначено, що у закладі може навчатися 400 учнів замість 720-ти. Однак, ані в проєкті рішення, ані в самому рішенні виконавчого комітету не вказана причина таких змін. Тобто, члени комітету фактично не знали, за що голосують. Мало того, на засіданні міський голова Юрій Грига причиною зміни кількості учнів назвав... пенсіонерів. Пізніше, на сесії міської ради очільник громади назве це рішення «прийнятим обґрунтовано та правильно».

Як виявилося згодом, питання зменшення кількості учнів постало не через перевантаженість школи, а через те, що Свалявська громада не має змоги оплачувати навчанні у школі дітям з сусідніх ТГ. 

Рішення виконкому викликало неабияке обурення батьків талановитих діток, які відвідують Свалявську школу мистецтв, але проживають  у Неліпинській та Полянській громадах. Тож була організована зустріч між батьками, викладачами закладу та представниками влади, на якій депутат Свалявської міської ради Андрій Гуледза виступив із вимогою скасувати скандальне рішення виконкому. Гуледза зауважив, що депутатський корпус Свалявської громади зобов’язаний сприяти розвитку культури в громаді, а не принижувати її, тож рішення виконкому вважає недоцільним.

Разом із тим депутат Закарпатської обласної ради Володимир Суботовський, який теж подав депутатський запит про скасування вищезгаданого рішення, заявив, що одним з факторів, який спровокував конфлікт між міськрадою та батьками учнів школи, є відсутність прозорості та відкритості в діяльності керівництва громади.

«Рішення готуються в кулуарах міської ради, приймаються без адекватного обґрунтування та належного обговорення. Це порушує права жителів громади на доступ до публічної інформації та знижує рівень довіри до міської ради», — наголосив Суботовський.

Тож на чергову сесію Свалявської міської ради, що відбулася 23 червня, завітали і батьки учнів, і представники викладацького колективу навчального закладу. Після тривалої дискусії було визначено, що вкрай необхідним є детальний аналіз бюджету навчального закладу, вивчення викладацького складу та розробка різних варіантів пошуку фінансування та оптимізації витрат. Також було зауважено, що цифри, які озвучив міський голова, дещо не збігалися з попередніми. До прикладу, на сесії виявилося, що дітей не 720, а 680, а учнів з Неліпинської та Полянської громад нараховується близько 120. Тобто свалявських учнів все ж таки 560, а не 400.

Попри небажання Юрія Григи депутати міськради все ж таки підтримали проєкт рішення Андрія Гуледзи та скасували «Рішення виконавчого комітету Свалявської міської ради від 15.06.2021 року за № 193 «Про затвердження контингенту учнів у Свалявській школі мистецтв Свалявської міської ради».

Також було постановлено директору Свалявської школи мистецтв Юрію Грабару подати відповідно до освітніх, культурних, духовних потреб та запитів населення концепцію розвитку мережі закладів позашкільної освіти Свалявської школи мистецтв на чергову сесію міськради.

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024