«Діяльність виконавчих органів Свалявської міськради є вкрай закритою та непублічною», – Володимир Суботовський

22 Червня 2021, 21:00
Свалявська міська рада 1455
Свалявська міська рада

Сьогодні, 22 червня, представники депутатського корпусу Свалявської міської ради зібралися, аби обговорити кілька нагальних питань перед черговим засіданням депутатів міськради. Одним із важливих питань, озвучених на зібранні, стала проблема Свалявської школи мистецтв, яка уже протягом тижня викликає резонанс у громаді.

Зокрема. присутній на зустрічі депутат Закарпатської обласної ради Володимир Суботовський заявив, що одним з факторів, який спровокував конфлікт між міськрадою та батьками учнів школи, є відсутність прозорості та відкритості в діяльності керівництва громади. Про це політик висловився на своїй офіційній сторінці у Фейсбук:

«Кожна дитина повинна мати можливість розвивати свої таланти у вибраному закладі позашкільної освіти незалежно від його підпорядкування, типу та форми власності.

Завдання влади — знайти фінансування, щоб це питання було вирішено позитивно для дітей.

Проте, виконавчий комітет Свалявської міської ради має іншу позицію. Так, 15 червня його члени на чолі з Юрій Грига - Свалявський міський голова вирішили скоротити чисельність учнів Свалявської школи мистецтв з 720 до 400. Практично, вони виставили на вулицю 200 юних свалявчан та 120 діток з сусідніх громад, чим позбавляють їх можливості розвивати свої таланти.

Зважаючи на значний суспільний резонанс та мій запит, сьогодні зібралися представники депутатського корпусу Свалявської міської ради. Всі зійшлись на тому, що, на жаль, діяльність виконавчих органів Свалявської міської ради залишається вкрай закритою та непублічною. Рішення готуються в кулуарах міської ради, приймаються без адекватного обґрунтування та належного обговорення. Це порушує права жителів громади на доступ до публічної інформації та знижує рівень довіри до міської ради.

В результаті дискусії напрацювали наступний план дій:

23 червня на сесії Свалявської міської ради буде розглянуто проект рішення «Про скасування рішення виконавчого комітету «Про скорочення контингенту учнів Свалявської школи мистецтв». Присутні депутати виступили категорично проти скорочення кількості учнів та рекомендували своїм колегам підтримати запропонований проект рішення.

Надалі, виконавчим органам ради перед тим як щось скорочувати варто попередньо обговорити це з колективом закладу, фахівцями та громадою. Громадські слухання – це цивілізований спосіб вирішення суспільно-важливих питань в демократичній країні.

На сесії має бути створена комісія з депутатського корпусу, представників виконавчих органів ради та представників батьків, чиї діти навчаються в школі. Також до складу комісії пропонується включити по представнику від Полянської та Неліпинської сільських рад (за згодою).

Комісія проведе організаційний та фінансовий аудит школи мистецтв та напрацює пропозиції до Плану розвитку закладу. В цьому питання в першу чергу будуть орієнтуватися на інтереси дітей», — йдеться у дописі Володимира Суботовського.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024