«Малими кроками до великих звершень»: як на Свалявщині розвивалось Шотокан Карате-До

21 Червня 2021, 17:35
Шотокан Карате-До на Свалявщині 1417
Шотокан Карате-До на Свалявщині

«Важко в навчанні – легко в бою», — фраза усім знайома. Вона стала девізом для відомих свалявських спортсменів, представників такого виду єдиноборств як Шотокан Карате-До.

Про те, як розвивалося карате на Свалявщині. на сторінці Свалявської ДЮСШ у Фейсбук розповіла заступниця директора закладу Вікторія Титинець, якій нещодавно випала нагода зустрітися з головою Закарпатського відокремленого підрозділу ГО «Федерації Шотокан Карате-До України» Василем Машкаринцем:

— Розкажіть про історію карате на Свалявщині.

— Взагалі це бойове мистецтво виникло в Японії. Цей стиль карате, який розробив Гічин Фунакоші, є одним із найпоширеніших у світі. Про загадкове карате свалявці дізналися у 1978 році завдяки Володимиру Пащенку. Минуло понад сорок років, а здається було зовсім недавно. Ніхто не знав, що таке японське Карате-До, якась чудернацька назва і більш нічого. (усміхається, — авт.).

Молодь того часу про карате дізнавалася з фільмів. Відомостей про нього зовсім не було. Та наполегливість, винахідливість і цілеспрямованість Володимира Пащенка, його перших колег та учнів дали добрий результат у розвитку карате у нашому краї. Вони були першовідкривачами у цьому виді спорту. Крок за кроком пізнавали бойове мистецтво. Пригадую ті старі рукописні зошити, в яких вони малювали стійки, удари, кате, «прийомчики». Ці зошити стали реліквією для початківців.

— Сучасна молода людина не уявляє собі недоступність інформації про будь-який вид спорту. Одним натиском на клавіші — і «вуа-ля»! Готово.

— Так, ви праві  (усміхається, — авт.). Час змінився, покоління нове. Але тоді завдяки фанатам цього бойового мистецтва багато молоді із «вулиці» прийшло у цей спорт, досягали у карате високих результатів, за що колеги-однодумці дуже вдячні. Не буду називати всіх поіменно, щоб випадково когось не забути.

 — Які характерні особливості цього стилю карате?

 — Шотокан Карате-До є не тільки бойовим мистецтвом, а й системою фізичного та духовного виховання. Воно вимагає хорошої фізичної підготовки, чіткого знання техніки і граничної самовіддачі. Техніка відрізняється лінійними переміщеннями і лінійним прикладенням сили, оскільки найкоротший шлях до мети – пряма. Низькі, широкі, міцні стійки. Переходи динамічні і чіткі. Удар іде від стегна, потужні, енергійні рухи, багата і складна техніка рук. Блоки жорсткі, рухи економні. Удари ногами на різних рівнях. У захисті важливі надійність і сила блоку, щоб у супротивника не виникло бажання знову йти в атаку. Карате Шотокан володіє технікою бою проти декількох супротивників. Програма стилю має понад 26 ката, вивчення і виконання яких є важливою частиною тренувань.

— Можливість тренуватися і виступати каратистам на змаганнях були завжди?

— Ні. Були часи заборони навчання карате, так званий наказ №404. 17 травня 1984 року — Спорткомітет СРСР видає наказ «Про заборону навчання карате в спортивних товариствах».

— Чи зникло бажання займатися цим видом спорту? Опустились руки?

— Звичайно ні! Ця «заборона» не зламала ентузіастів. Багато хто пішли в «підпілля», в «підвали» і під прикриттям інших видів спорту продовжували займатись і навчати інших карате. Багато хто за це постраждав і поніс відповідальність. Інші пішли в спецслужби і продовжували там займатись карате. Деякі прикривалися іншими стилями, бо в цей період розпочалося лавиноподібне зростання різних видів бойових мистецтв, які не мали в назві слова «КАРАТЕ». Це Самбо, Дзюдо, Ушу, Джиу-джитсу, Айкідо і т.д.

— Заборонений плід завжди солодкий  (усміхаюсь, — авт.)

— Так  (усміхається, — авт.). Тому, в період «заборони» в СРСР у людей з’явився підвищений інтерес до бойових мистецтв. Практично в кожному місті, селищі або селі була секція певного виду оздоровчої системи.

— Цікаво, а коли була «знята заборона» про заняття східними єдиноборствами?

— Через п'ять років. Дежкомспорт СРСР, проаналізувавши всю ситуацію, 18 грудня 1989 року приймає Постанову №9/3 «Про розвиток східних єдиноборств в СРСР». У січні 1991 року, з метою упорядкування розвитку карате, проводяться перші курси підготовки інструкторів з карате. З цього часу даний вид спорту отримав офіційний статус, з’явилися всесоюзні організації, що відповідали за певний стиль.

— Мені цікаво дізнатися, як зараз розвивається Шотокан Карате-До на Свалявщині?

— Сьогодні традиції Шотокану на Свалявщині активно розвиваються і приносять хороші результати. Більш як 50 спортсменів займаються в спортивному клубі «ШОТОКАН». Наполегливі заняття та щоденна праця над собою принесли юнакам та дівчатам гарні результати та досягнення. Багато хто із них склали іспити та захистилися на 9-е, 8-е, 7-е, 6-е, 5-е, 4-е та 1-е кю, про що свідчать отримані сертифікати та пояси відповідно до рангу, присвоєні їм шеф-інструктором Шотокан Карате-До України Сергієм Ониським (6 Дан WSKF).

— А де наразі проходять ваші заняття?

— З 2017 року заняття проходять на базі Свалявської школи №3 за підтримки Свалявської міської ради. Також маємо підтримку і Полянської ОТГ, де із вересня 2019 р. є можливість дітям займатися цим видом спорту у Полянській ДЮСШ. Із перших тренувань було видно велику зацікавленість юних спортсменів та їх наполегливість і цілеспрямованість у цьому виді спорту.

У грудні цього ж року з метою національно-патріотичного виховання молодого покоління було проведено навчально-екзаменаційний семінар з цього виду спорту для каратистів Закарпатського відокремленого підрозділу ГО «Федерація Шотокан Карате-До України». Захід відбувся за сприянням Управління фізичної культури і спорту міністерства оборони України та ГО «Федерація Шотокан Карате-До України». Учасники семінару отримали багато позитивних емоцій, заряд бадьорої енергії, сертифікати та пояси певної кваліфікаційної категорії. Сподіваюся – це стало стимулом для їхнього подальшого саморозвитку і самореалізації у даному виді спорту.

— Розкажіть про досягнення ваших вихованців. В змаганнях якого рівня вони беруть участь?

— Відкриті кубки Закарпатської області, де наші каратисти неодноразово посідали призові місця. Нагороджені медалями. Це Юрій Куцкір, Артур Нодь, Артем Мигович, Олександр Гедел, Сергій Мішко, Максим Куцкір, Василь Чигіщев. Також Чемпіонати України, які проходять в м. Києві, де наші вихованці та інструктори в призерах. Хороший результат у нас був у 2019 році. Це чотири срібні нагороди та одна бронзова. Нещодавно ми повернулися з чергового чемпіонату України, що відбулися 06 травня в нашій столиці. Маємо дві бронзові нагороди, володарем яких є інструктор по карате Володимир Дяков (2 Дан WSKF) – вікова категорія 60+ (3-ті місця – розділи КУМІТЕ та КАТА). Також я (4 Дан WSKF) виборов срібну медаль (2-ге місце - розділ КАТА. Вікова категорія 45-49 років). Чемпіонат проходив під керівництвом семиразового Чемпіона Світу, шеф-інструктора Всесвітньої Федерації Шотокан Карате-До – Хітоши Касуя (9 Дан WSKF, Японія). У чемпіонаті брали участь каратисти з 12 областей України.

— Я так розумію, що ваші інструктори є діючими спортсменами? Розкажіть про Володимира Дякова та його спортивну кар’єру.

— Володимир Леонідович присвятив карате більше сорока років. Він іще із тієї когорти першовідкривачів. Скільки енергії та бравої молодецької енергії криється за спокійним характером цього чоловіка. Він не поступається майстерності значно молодшим каратистам. З 12 по 14 жовтня 2018 року, в м. Києві, відбувся навчально-атестаційний семінар із Шотокану під керівництвом шеф-інструктора Всесвітньої Федерації Шотокан Карате-До – Хітоши Касуя (9 Дан WSKF, Японія). Володимир Леонідович на цьому семінарі ще тоді в свої 64 роки, завдяки великій наполегливості, заслужено захистив і отримав чорний пояс. Найскладніший тест в КАРАТЕ – це чорний пояс, але починається він в той день, коли тобі вперше присвоюють його. І триває, поки тренуєшся. Кинув тренування – не пройшов випробування. Наразі, він захистив 2 Дан з цього виду спорту. Володимир Дяков є прикладом для молодого покоління.

— Мені дуже цікаві і Ваші досягнення в Шотокан за останні роки. Розкажете?

— У 2019 році за підсумками чемпіонату України був зарахований до збірної України по Шотокан Карате-До та взяв участь у 14-му чемпіонаті Світу, присвяченому 30-ти річчю WSKF, який проходив з 19 по 24 серпня 2019 року у м. Токіо (Японія). Українська збірна делегувала 21-го спортсмена і здобула 10 медалей: 2 - золоті, 4 - срібні та 4- бронзові. Виступати на змаганнях світового рівня – це безцінний досвід роботи над собою. Я вдячний Богу за те, що мав можливість здійснити мрію своєї юності і у віковій категорії 45-49 років увійти у десятку кращих каратистів світу.

— Хто підтримував вас за цей час?

— Закарпатський відокремлений підрозділ ГО «Федерація Шотокан Карате-До України (WSKF)» висловлює щиру подяку колегам та меценатам. Начальнику Управління фізичної культури і спорту міністерства оборони України Ю.С. Фіногенову, президенту ГО «Федерації Шотокан Карате-До України», С.Т. Влоху, шеф-інструктору Шотокан Карате-До України Сергію Осинському, інструктору (перекладачу японської мови) Ігорю Зорію, Р. Ковальчуку, В. Пащенку, В. Дякову, С. Мішку, Л. Файту, А. Гурцику, Є. Ковальчуку, М. Кобулею, І. Островка, О. Гебешу, головам Полянської та Свалявської ОТГ, депутатам ОТГ. Дякуємо і депутату Закарпатської обласної ради Володимиру Суботовському. Також велика вдячність батькам юних каратистів.

— Що можете побажати колегам та вихованцям Шотокану?

— Кожну хвилину з нами трапляються дива. Варто відкрити своє серце. Бажаю не зупинятися на досягнутому, йти вперед, домагатись успіхів. Любові, миру, здоров’я, достатку і мудрості всім нам на нашому шляху.

— Дякую вам за таку цікаву розмову. Бажаю вам тільки примножувати здобуте, не зупинятися. Нових досягнень усій команді Федерації Шотокану Карате-До України.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024