«Дрогобецький та Брудняк відмовляються оплачувати навчання у школі мистецтв дітей зі своїх територій», – Юрій Грига

22 Червня 2021, 15:35
Юрій Грига 1556
Юрій Грига

Свалявський міський голова Юрій Грига прокоментував скандальне рішення виконкому Свалявської міської ради, згідно з яким кількість учнів, які навчаються у Свалявській школі мистецтв скоротили майже наполовину.

На зустрічі з батьками, що відбулася у Будинку культури 16 червня, очільник громади пояснив, що скорочення навчальних місць з 720-ти до чотирьохсот спровоковане відмовою голів Неліпинської та Полянської громад покривати витрати на навчання тих учнів, які відвідують свалявську мистецьку школу, але проживають на територіях цих ТГ. Зі слів Григи, витрати на школу становлять 13 мільйонів гривень на рік, а Свалявська громада не має змоги оплачувати ще й навчання дітей з інших громад:

Читайте також: «ЩО НАМ КАЗАТИ НАШИМ ДІТЯМ?»: БАТЬКИ УЧНІВ ШКОЛИ МИСТЕЦТВ ОБУРЕНІ РІШЕННЯМ ВИКОНКОМУ СВАЛЯВСЬКОЇ МІСЬКРАДИ

«Оскільки це непідйомна сума для нашої територіальної громади, буквально місяців три тому було розроблено звернення до Полянської та Неліпинської громад, були написані листи, щоб ТГ розділили із нашою громадою ці витрати мистецької школи. Раніше це була Свалявська районна мистецька школа, яку утримував цілий район, а сьогодні це лягло на плечі лише Свалявської громади. Якщо брати розрахунок, то наша Свалявська ТГ, якщо ми лишаємо таку потужну велику мистецьку школу, мала б фактично фінансувати лише половину цих витрат, тобто 6,5 млн гривень. І це було б справедливо щодо всіх мешканців Свалявської громади, адже основними платниками цих витрат є саме вони. Тому три місяці тому з Полянським керівником було усно проговорено це питання, і він чітко відмовився від бажання фінансувати нашу мистецьку школу. Була відповідь, що у них є своя Полянська школа мистецтв, і нехай  всі діти їхньої тергромади йдуть навчатися туди. В принципі, це логічно, оскільки Полянський бюджет на це витрачає гроші. 

 


Щодо Неліпинської громади, то там ситуація дещо інакша. Позаяк ми в процесі співпраці уклали з ними договір про муніципальне співробітництво, то це означає, що ті послуги, які ми можемо надати у Сваляві, наприклад, через Свалявський територіальний центр по наданню соціальних послуг, частково за своїх мешканців Неліпинська тергромада компенсовує. Щодо компенсації витрат Неліпинською громадою по мистецькій школі була відповідь, що на сьогодні у них немає коштів, тому вони утримувати дітей, які навчаються в мистецькій школі, не можуть. Хоча для цього нам не потрібно зараз укладати договір, потрібно лише одне: бажання керівників сусідньої громади виділити гроші на утримання тих дітей, які в нас навчаються», – пояснив Юрій Грига.

Свалявський міський голова запевнив, що його громада готова навчати всіх охочих, але нехай бюджети сусідніх громад передбачають на це кошти.

«Ще є час, ще є два місяці до початку нового навчального року. Спокійно вони можуть передбачити ці кошти, які будуть спрямовані на витрати нашої Свалявської мистецької школи. Звертайтесь до Дрогобецького та до Брудняка», – порадив Юрій Грига. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024